Με όραμα και ήθος, η ημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής για την Αυτοδιοίκηση – ασφάλεια

Με όραμα και ήθος, η ημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής
 για την Αυτοδιοίκηση – ασφάλεια

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Διάγουμε μια πλατιά πρωτίστως πολτισμική, κοινωνική και οικονομική κρίση, πού εχει αποδομήσει τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό και έχι επιφέρει σοβαρά τραύματα σε όλες τις θεσμικές δομές της ελληνικής πολιτείας. Ωστόσο υπάρχουν θεσμικές επάλξεις που με δημοκρατικό ήθος, υψηλή κοινωνική εγρήγορση, αλλά και όραμα ευγενές για την ελληνική κοινωνία, δίνουν την μάχη της αντίστασης απέναντι στην καθολική μας παρακμή και κομίζουν την ελπίδα, ότι με πίστη στις αξίες και τις ιδέες αρετής του ελληνισμού, θα βγούμε απο το τούνελ και θα επανατροχιοδρομήσουμε την πατρίδα στην λεωφόρο της ευημερίας. Χαρακτηριστική έπαλξη αντίστασης σήμερα, που δίνει τον τόνο μιας άλλης υψηλής κοινωνικής εγρήγορσης και πατριωτικού ήθους συμπεριφοράς, είναι η Ελληνική Αστυνομία, που μάχεται καθημερινά απέναντι στην κατάρρευση και κομίζει την μεγάλη ελπίδα της ανασυγκρότησης της ελληνικής πατρίδας. Οι αστυνομικοί μας, που με μισθούς πείνας της τάξης των οκτακοσίων, ενιακοσίων ευρώ, εκθέτουν καθημερινά τα στήθη τους στις δολοφονικές σφαίρες των καλάσνικωφ του οργανωμένου εγκλήματος και επιμένουν να κρατούν το εθνόσημο υψηλά, απέναντι σε κάθε παραλυτική συμπεριφορά, που προκύπτει απο την οικονομική μας κατάρρευση. Για να μας εξασφαλίσουν το πολύτιμο αγαθό της συνταγματικής τάξης, τις αστικές ελευθερίες και το απαράγραπτο δικαίωμα της κοινωνικής γαλήνης. Αν σήμερα που η οικονομική κρίση έχει παραλύσει τα πάντα και έχει οδηγήσει στην κυμματώδη θάλασσα της απελπισίας τα ασθενέστερα κοινωνικά μας στρώματα, η τιμημένοι έλληνες αστυνομικοί δεν είχαν σταθεί με την απαράμιλλη ελληνική λεβεντιά και φιλοπατρία τους στο ύψος των περιστάσεων, θα είχαμε ακολουθήσει τις τραγικές κοινωνικές εξελίξεις της Αργεντινής, όπου αδελφός σκότωνε την νύκτα τον αφελφό για ένα καρβέλι ψωμί. Είναι και αυτή μια έξοχη ηθική υπηρεσία της τιμημένης ελληνικής αστυνομίας στην πατρίδα, που πρέπει ανεξαρτήτως της ιδεολογικής αφετηρίας του ο καθένας, να της την πιστώσουμε και να της απευθύνουμε τουλάχιστον τα ηθική εύσημα.


Με μύρια λοιπόν κλαδικά προβλήματα άλυτα, με γεωμετρική αύξηση των υπηρεσιών τους, των νυκτερινών εξαιρέσιμων και των υπερωριών τους, χωρις καν να πληρώνονται, με οδυνηρή έλλειψη σε υποδομές, με μεγάλα ελλείμματα στην επιχειρησιακή διάρθρωση που απορρέουν απο την έλλειψη κονδυλίων κ.λ.π. οι έλληνς αστυνομκοί, επιμένουν να στέκονται στην έπαλξη του χρέους και να τιμούν την ελληνική πατρίδα, αποτρέποντας την ολέθρια κοινωνική διάλυση που θα είχε επέλθει, αν δεν εξασφάλιζαν με την σωστική συμπεριφοράς τους τις αστικές ευλευθερίες και το ατίμητο αγαθό της συνταγματικής τάξης. Με τέτοια ηθικά κίνηρα λοιπόν, υψηλό δημοκρατικό ήθος – μακριά απο ακραίες και αντιδεοντολογικές νοοτροπίες – ευγενές όραμα για την ελληνική κοινωνία που διέρχεται την κρισιμότερη καμπή της στην σύγχρονη μεταπολεμική της ιστορία, αλλά και υποδειγματική συνδικαλιστική ευπρέπεια, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλλήλων Αττικής, διοργάνωσε χθές 21 Μαρτίου – στο ξενοδοχειο «ΤΙΤΑΝΙΑ» μια πολυδύνημη κοινωνικά και πολιτικά ημερίδα υπο τον τίτλο «Αστυνομία-Τοπική Αυτοδιοίκηση : Κοινός παρανομαστής ο πολίτης και Ευρωπαϊκά πρότυπα», με την πολυπληθή συμμετοχή σύσσωμης της αυτοδιοικητικής και πολιτικής μας ηγεσίας, λαμπρών καθηγητών της εγκληματολογίας, δημοσιογράφων, αλλά και την υψηλή εκπροσώπηση ευρωπαίων αστυνομικών απο την Ιταλία και την Ισπανία.

Ως υπεύθυνος της ηλεκτρονικής πύλης www.politikanet.gr που ασχολείται ενεργά με τα κλαδικά, συνδικαλιστικά θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και με το αστυνομικό ρεπορτάζ, είχα προσκληθεί να παρακολουθήσω την εξαίρετη και ελπιδοφόρα αυτή ημερίδα. Και αισθανόμαι έτσι την αδήριτη ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο σε όλα τα παιδιά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών που με τιμούν με την φιλία τους, όσο και ειδικά στους καλούς φίλους πρόεδρο και Γραμμματέα αντιστοίχως της Ένωσης Γρηγόρη Γερακαράκο και Νίκο Ρήγα. Χωρίς να παραλείψω τον ατίμητο αδελφικό μου φίλο και τ. αντιπρόεδρο της Ένωσης κ-ο Δημήτρη Καραγιαννόπουλο. Και μάλιστα τύχη αγαθή συμπίπτει τούτη την περίοδο να είμαι και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον κ-ο ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ στην κοινωνικά ευαίσθητη – ένεκα της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας και των έκγονων άλλων κοινωνικών παθογενειών -  6-η εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, ήτοι : Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βικτωρίας, Αττικής κ.λ.π. οπότε και εκ της αυτοδιοικητικής μας δραστηριότητας – είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και στις δημοτικές εκλογές του 2010 στην Αθήνα, αλλά απόλεσα με το εκλογικό σύστημα στον Β΄γύρο την έδρα μου – παρακολούθησα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, την τόσο σπουδαία και εμπνευσμένη αυτή ημερίδα.

 Στην υποδειγματική σε αρτιότητα διοργάνωση των Αστυνομικών της Αττικής, παρετέθησαν τεκμηριωμένες απόψεις, τόσο απο τους εξαίρετους ακθηγητές της εγκληματολογίας   κ.κ. Τσουκαλά Αναστασία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 11 και  τον Δικηγόρο – Διδάκτωρα Εγκληματολογίας κ. Άγγελο Τσιγκρή, όσο και απο τους υποψηφίους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών κ.κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο,  Κουμουτσάκο Γεώργιο, Ρένα Δούρου, Γαβρ. Σακελλαρίδη, Νικόλαο Σοφιανό, Σγουρό Ιωάννη, Παύλο Χαϊκάλη Κοντούλη Ιωάννα, Νικήτα Κακλαμάνη, τον Δήμαρχο Αθήνας κ-ο Γ. Καμίνη, την ευρωβουλευτή κ. Συλ. Ράπτη, τον βουλευτή κ-ο Χρήστο Κατσώτη, τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ κ-ο Μαστρογιάννη Βασίλειο, όπως και τον πρόεδρο των Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας κ-ο Απόστολο Κόσσυβα, που παρίστατο με τον τ. πρόεδρο του Σωματείου  Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας (Σ.Δ.Α.Α) κ-ο Θανάση Τάτση, που εξάντλησαν στην κυριολεξία, όλα τα μείζονα θέματα που άπτονται των ευαίσθητων σχέσεων, της τοπκής αυτοδιοίκησης, της εγκληματικότητας και των άλλων μορφών κοινωνικής παθογένειας, δίκην της οδυνηρής οικονομικής κρίσης που διάγουμε, αλλά και των απαράγραπτων δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να θυσιαστούν στο όνομα, καμίας μορφής ασφάλειας. Ενώ σημαντική πολύ ακόμα ήταν και η παρέμβαση των εκπροσώπων της Ιταλικής και της Ιπανικής αστυνομίας – των οποίων με επιμέλεια είχαν μεταφράσει οι υπεύθυνοι της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής τις ομιλίες τους – η οποία έδωσε την αύρα για το μείζον πρόβλημα της αστυνόμευσης στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, στην Ευρώπη.

Μέσα απο το εξαντλτητικό αυτό διάλογο ακούστηκαν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις που μορφοποιούμενες σε πολιτικές προτάσεις πρός την κεντρική διοίκηση-κυβέρνηση, αλλά και στους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα σοβαρών πολιτικών παρεμβάσεων, για την επίλυση όλων των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, μεσούσης της βαθιάς οικονομικής μας κρίσης, αλλά και της έξαρσης του μεταναστευτικού. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, με σοβαρό αίσθημα ευθύνης, με πλατιά αίσθηση του γορογού κοινωνικού βηματισμού, τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, απέδειξε επιδεικνύοντας πολύ υψηλά κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά με την σπουδαία αυτή για την προαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου ημερίδα, ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά μέσω της κοινωνίας των ενεργών πολιτών, στην επίλυση των ζωτικών προβλημάτων – ασφάλεια, λαθρομετανάστες, παρεμπόριο – που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Για την αρτιότητα και την άψογη επιμέλεια της εκδήλωσης, απευθύνουμε τόσο σε όλα τα παιδιά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, όσο και στους προέδρο και γραμματέα αντιστοίχως κ.κ. Γρηγόρη Γερακαράκο και Νίκο Ρήγα, τα θερμά μας συγχαηρητήρια. Σήκωσαν ως Ένωση της Αθήνας την Ελληνική Αστυνομία πολύ υψηλά και απέδειξαν ότι όι έλληνες αστυνομικοί, ενημερωμένοι και γνωρίζοντας απο πρώτο χέρι καλά τα μείζονα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, μπορούν να συμβάλουν μέσα απο την επνευσμένη συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο, ζωτικά για την επίλυσή τους.

 *Ο Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., δημοσιογράφος Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, με τον κ-ο Άρη Σπηλιωτόπουλο.

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »