Έφυγε η μοναδική Τζένη Βάνου για την «οδό ονείρων» ...


Έφυγε η μοναδική Τζένη Βάνου για την «οδό ονείρων»  ...


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Έφυγε πριν λίγες ώρες απο κοντά μας μια αριστοκράτισσα στην κυριολεξία του ελληνικού τραγουδιού. Μια απο τις αισθαντικότερες και ερωτικές φωνές, που σου δονούσαν την καρδιά και σου προξενούσαν συγκινησιακή έξαρση. Εκτέλεσε τραγούδια που ήδη έχουν περάσει στην φαντασμαγορία της ελληνικής δισκογραφίας. Τραγούδια που μας έκαναν να δακρύσουμε, να μελαγχολήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε κατάβαθα στα εσώψυχά μας, πόσο δυνατό και ηθικά ακαταγώνιστο συναίσθημα είναι ο έρωτας.

Μαζί με την Τζένη τραγούδησαν, δάκρυσαν και ερωτεύτηκαν γεννιές Ελλήνων. Είναι αλήθεια κατά την γνώμη μας, η πιο βαθιά ερωτική ελληνική τραγουδίστρια. Η πιο αισθαντική, πιο «εσωτερική», που σου μετάδιδε απίστευα κύμματα λυρικού κραδασμού και σε συγκλόνιζε ψυχικά συθέμελα. Με μια σπάνια φωνή, σαν κράμα απο βελούδο και μετάλλο μαζί.

Τι αλήθεια να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να αφήσει ;

Σε βλέπω στο ποτήρι μου
Σ’ αγαπώ
Αν είναι η αγάπη αμαρτία
Ξύπνα αγάπη μου.


Τραγούδια αθάνατα, σαν απόρθητοι πύργοι στην καλλιτεχνική μας δημιουργία, που θα μας θυμίζουν για πάντα την σπάνια και μοναδική αυτή αισθαντική φωνή. Θα ήθελα όμως πέρα απο τον έξοχο ηθικά καλλιτέχνη Τζένη Βάνου, στην οποία ευλαβικά κλείνουν το γόνυ όλοι οι δημιουργοί, να σταθώ στον ωραίο άνθρωπο.Καίτοι γνώριζε αρχήθεν στην καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, ότι ανήκε στην χωρία των εκλεκτών του τραγουδιού μας, δεν παρασύρθηκε ποτέ σε εκδηλώσεις προπαίτειας και μεγαλαυχίας. Σεμνή και διακριτική, αλλά τόσο δυναμικά παρούσα, όπως και η ανεπανάληπτη φωνή της, υπήρξε πάντα η μεγάλη Τζένη Βάνου στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Αυτό το αδαμάντινο «αγρίμι» του ελληνικού τραγουδιού. Είχα την ηθική ευτυχία να την γνωρίζω απο κοντά, διότι η αδελφή της Τζένης ήταν συνάδελφος της αδελφής μου στον ΟΤΕ, αλλά και κάμποσες φορές να βρεθώ μαζί της σε εκδηλώσεις με τον Γιώργο Δόξα. Ήταν ένας ηθικά έξοχος άνθρωπος, πέρα απο λαμπρός και πολυδύναμος καλλιτέχνης. Και έτσι θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη, η ηθικά ευγενή της φυσιογνωμία στην μνήμη και την καρδιά μας. Στους οικείους της και ειδικά στην αδελφή της, που κυριολεκτικά την λάτρευε, εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια.

Καλό σου ταξίδι ανεπανάλητπτη και μοναδική Τζένη Βάνου. Σε προσμένει με αγάπη εκεί μακριά στην «Οδό Ονείρων», ο άλλος μεγάλος του τραγουδιού μας Μάνος Χατζιδάκης.

Για να του σιγοτραγουδάς «Ο ήλιος βγαίνει μες στα μάτια σου/ λάμπουν στα μάτια σου τα αστέρια/ και μές τα χέρια μου τα χέρια σου / δυο τρομαγμένα περιστέρια» και όλοι μείς να δακρύζουμε ...

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »