Θέμα δικαιοσύνης και οικονομικής ευπραξίας...

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μια απο τις μεγάλες φλύκταινες της εθνικής μας οικονομίας – ίσως η μεγαλυτέρα – που υπονομεύει τον οικονομικό και κοινωνικό μας ιστό είναι η φοροδιαφυγή. Προσβάλλει ευθέως τον ανταγωνισμό, έναντι τον επιχειρήσεων που λειτουργούν με το γράμμα του νόμου, προσβάλλει το αίσθημα δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών, που οφείλει να εξασφαλίζει μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία και δημιουργεί πλήθος άλλες κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες, που αντιστρατεύονται την δημιουργία καλού κλίματος για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αυτά δυστυχώς τα δυσάρεστα συμπεράσματα ανέδειξαν ανάγλυφα τόσο η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρστίν Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση έχοντας σαφή αίσθηση του χρόνιου και πελώριου αυτού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για να το περιστείλει – γιατί είναι πραγματικά αφελείς όσοι μιλάνε για εξάλεψή του !!! – επιδιώκοντας με διάφορες τεχνικές να συλλάβει την φορολογητέα ύλη.

Σ΄αυτό τον μεγαλόπνο στόχο της έχει να αντιμετωπίσει δυο μεγάλες δυσπλασίες. Η πρώτη είναι ο μεγάλο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων στην πατρίδα μας, δοθέντος ότι με την οικονομική κρίση, η εργασία στον ιδιωτικό τομέα έλαβε σε μεγάλο ποσοστό τέτοιο προσανατολισμό. Και η δεύτερη για την οποία ευθύνεται και η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες που διακυβέρνησαν τον τόπο, είναι η τραγική αναποτελεσματικότητα και το ξεχαρβάλωμα των εισπρακτικών μηχανισμών, ως θλιβερός απότοκος της κομματοκρατίας και της συντεχνιακής λογικής των συνδικάτων, που δεν επέτρεψαν ποτέ την δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορέα για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Είναι αδήριτη λοιπόν ανάγκη σήμερα μαζί με την ουσιαστική αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μας μηχανισμών, να παταχθεί αμείλικτα η φοροδιαφυγή που βεβαίως εστιάζεται στα μεγάλα μεγέθη της επχειρηματικότητας και όχι στον φουκαρά που πουλά μπανάνες στην εθνική οδό, για να βγάλει ένα πικρό καρβέλι ψωμί για τα παιδιά του. Προκειμένου έτσι να τονωθεί το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία απο την ελληνική πολιτεία, αλλά και να εμπεδωθεί το απαιτούμενο κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, που θα σημάνει και την επανεκκίνησή της.

Το τονίζουμε εμφατικά ότι η πάταξη της φοροδοαφυγής, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και οικονομικής ευπραξίας, για να επιτευχθούν σοβαροί όροι απο πλευράς πολιτείας, για την ταχεία ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας. Αλλως θα παλεύουμε για πάντα με τα κύμματα μέσα στον ωκεανό, αποζητώντας ελπίδα στο υπερπέραν. Που βεβαίως δεν θα υπάρχει...

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »