Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, βασικός παράγοντας εξυγίανσης και αναβάθμισης της αντίστοιχης παραγωγής

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, βασικός παράγοντας εξυγίανσης 
και αναβάθμισης της αντίστοιχης παραγωγής
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στο φάσμα της κατανάλωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων έχει προσλάβει πολύ επικίνδυνες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό και απειλεί να αποτελέσει αν άμεσα δεν αντιμετωπιστεί από την πολιτεία, εφιάλτη στις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι αυτό της επικινδυνότητας  των φρούτων των λαχανικών, καθώς και κρεάτων, από την αλόγιστη χρήση των παραγωγών τόσο καρκινογόνων φυτοφαρμάκων, όσο και επικίνδυνων εμβολίων και αντιβιοτικών από τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους. Ειδικότερα μελέτη που εκπόνησε αρμόδια επιστημονική ομάδα και που έχει τεθεί υπόψη των αρμοδίων φορέων του κράτους, απέδειξε ότι το 40% των κρουσμάτων του καρκίνου, αφορά γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος στις οποίες γίνεται ευρεία και παρατεταμένη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών στα ζώα. Και δυστυχώς η ιδιαίτερη πατρίδα μας η Ηλεία έχει τα πρωτεία σ΄ αυτή τη θλιβερή λίστα. Μάλιστα απεδείχθη από τα δείγματα, ότι στα ποτάμια που απολήγουν τοξικές ουσίες από τις καλλιέργειες, σε έντονο βαθμό τα ψάρια αλλάζουν φύλλο !!! καθώς τα φυτοφάρμακα προξενούν ορμονικές διαταραχές στα ψάρια. Στον επικίνδυνο αυτό κύκλο ακόμα της μόλυνσης, τα φυτοφάρμακα όπως και άλλες αντίστοιχες οργανικές ενώσεις, μπορούν να μεταφερθούν με τον ατμοσφαιρικό αέρα, πολύ μακριά από την περιοχή διοχέτευσής τους και να προσβάλλουν ευρείες εδαφικές και υδάτινες επιφάνειες. Πολύ ανησυχητικός επίσης είναι ο υψηλός βαθμός προσβολής και αντοχής που έχουν όλες αυτές οι καρκινογόνες ουσίες, έστω και αν λαμβάνονται προφυλάξεις. Παρατηρήθηκε έτσι ότι όταν δυνατά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες πέραν του επιτρεπόμενου ορίου, ακόμα και αν τα φρούτα και τα λαχανικά πλένονται, μπορούν να εισχωρήσουν στον ιστό των λαχανικών και να τα καταστήσουν καρκινογενή, απειλώντας σοβαρά την υγεία μας ως καταναλωτές. Στην πλειονότητά τους οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας είναι ευσυνείδητοι και παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προασπίσουν την υγεία των καταναλωτών. Υπάρχει όμως και μια μικρή ομάδα παραγωγών, που στο όνομα του κέρδους και της βελτιστοποίησης της παραγωγής, δεν διστάζει να κάνει αλόγιστη χρήση – πέραν των υποδειχθέντων ορίων – φυτοφαρμάκων, τοξικών ουσιών και αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Αναφαίνεται λοιπόν η αδήριτη ανάγκη, να στραφούμε ως καταναλωτές στην βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, που αποτελεί και την μόνη οδό, για μια ασφαλή και υγιεινή διατροφή.

Με τούτα τα δεδομένα είναι επιβεβλημένο το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προβεί άμεσα στην λήψη μιας δέσμης μέτρων, που θα θέσουν φραγμό στην αλόγιστη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών από τους ασυνείδητους παραγωγούς και θα προστατέψουν αποτελεσματικά τους πολίτες από την κατανάλωση επικίνδυνων φρούτων, λαχανικών και κρεάτων. Ειδικότερα επιβάλλεται το υπουργείο :

(1) Να υιοθετήσει σύστημα δειγματοληπτικού έλέγχου της παραγωγής από την έκθεσή της στην υπέρμετρη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και εμβολίων στα ζώα

(2) Να ενθαρρύνει και να δώσει κίνητρα για την παραγωγή οικολογικών προϊόντων, που θα μειώσει σημαντικά την κατανάλωση των αντίστοιχων συμβατικών, τα οποία είναι έκθετα στα τοξικά φυτοφάρμακα.

(3) Να εκπονήσει προγράμματα για την ανάπτυξη και διεύρυνση – που στην  πατρίδα μας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, με τους χαμηλότερες δείκτες στην ευρωπαϊκή ένωση – της βιολογικής γεωργίας.

(4) Να δρομολογήσει σε αποκεντρωμένο επίπεδο την ενημέρωση των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, για τις εναλλακτικές μορφές ζωικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που θα κινούνται μακριά από τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες.


Τα τοξικά φρούτα, λαχανικά και κρέατα είναι δυστυχώς σήμερα μια οδυνηρή πραγματικό-τητα, στην οποία η πολιτεία δεν έχει την πολυτέλεια να κλείσει τα μάτια.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »