Για την αναγέννηση του κράτους μας

Για την αναγέννηση του κράτους μας

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Εδώ και χρόνια κάθε ζωτικός μηχανισμός του δημοσίου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των κρατικών λειτουργιών είχε παραλύσει. Απο την άθλια κομματική συνδιαλλαγή, απο τις βίαιες επάνω στο σώμα του κράτους παρεμβάσεις των συνδικαλιστών, που μεταχειρίζονταν με αλαζονεία μέχρι επιπέδου ύβρεως τους δημόσιους φορείς, τέλος και απο αυτή την απεχθή οικονομική ιδιοτέλεια, που εξωθούσε πολλούς επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, να φτιάχνουν «shop on the shop», μέσα στις υπηρεσίες τους, για να πλουτίσουν παράνομα και να σφετεριστούν εν τέλει τον μόχθο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Κάτι τέτοιο δυστυχώς έγινε με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που αντί να αποτελέσουν την ατμομηχανή ενίσχυσης των δημόσιων ταμείων, στη βάση πάντα ενός δίκαιου και με κοινωνική ευαισθησία όπου επεβάλετο φορολογικού συστήματος, εκφυλίστηκαν σε ελεεινό λησταρχείο εκβιασμών, εξυπηρέτησης ημετέρων κομματικών επιχειρηματιών και σε άνδρο διαφθοράς, που με ηθική αναισχυντία κάποιοι επιλήσμονες, έχτισαν μαγαζάκια μέσα στο κράτος για «κονόμα». Μια πληθώρα άλλωστε επίορκων υπαλλήλων εφορειών – των οποίων εκκρεμεί η απόλυση - και άλλων αντίστοιχων ελεγκτικών μηχανισμών, έρχεται να επιβεβαιώσει τις γνωστές σε όλους μας αυτές θλιβερές διαπιστώσεις.

Τώρα λοιπόν που χρεωκοπήσαμε και καταλάβαμε όλοι, μόνον μέσα απο την επιβολή των περικοπών των μισθών, συντάξεων κ.λ.π. ότι η κλοπή του δημοσίου χρήματος με οιοδήποτε τρόπο, πρωτίστως αφορούσε εμάς τους ιδίου !!! επιβάλλεται να αλλάξουμε ρότα και κοινωνική κουλτούρα, για να χτίσουμε ένα αληθινά κράτος δικαίου. Πρέπει έτσι να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία και την απρόσκοπτη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, γιατί μόνο απο ένα κράτος του οποίου τα δημόσια ταμεία δεν είναι άδεια, μπορεί να αναμένει ο πολίτης,  πρόνοια, κοινωνική φροντίδα, δημόσια παιδεία και υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αφού πρέπει σε λίγο μόλις καιρό να αλλάξουν αρρωστημενές νοοτροπίες, παθογενείς κοινωνικές κουλτούρες και άλλα «χούγια», που εμπέδωσαν στην ελληνική κοινωνία αμοιβαία απο κράτος και πολίτες, τον δόλο και την αρπαγή. Πρέπει όμως να κάνουμε τώρα την αρχή και με την συμβολή όλων μας, να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή ειρηνική επανάσταση, ανοικοδόμησης του καταρρέοντος απο την κομματική λεηλασία κράτους μας.  Άλλως κάθε μέτρο και πολιτική παρέμβαση δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα είναι στον αέρα και θα επιδιώκει κατά τον γνωστό παροιμιόμυθο «να γεμίσει το τρύπιο βαρέλι». Ας μην ξεχνούμε ότι αν και πάλι ολιγωρήσουμε, θα έχουμε έναντι των επόμενων γενεών τεράστιες ευθύνες. Και είναι εύγλωττα εδώ τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά :

Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα’ ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί»

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.pavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »