Ο Μεγαλέξανδρος του ποδοσφαίρου μας
Γιώργος Κούδας !
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Τα κατορθώματά του έγιναν έως και τραγούδι – το περίφημο τραγούδι των Πέτρου Βαϊόπουλου και Μανώλη Ρασούλη «Πότε Βούδας, πότε Κούδας/ Πότε Ιησούς κι Ιούδας / Έχω καταλάβει ήδη/ της ζωής μου το παιχνίδι» - για να καταδειχθεί η αναγνωρισιμότητα, αλλά και η ποδοσφαι-ρική αξιοσύνη του κορυφαίου μας διεθνούς ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδος, Γιώργου Κούδα. Υπήρξε μοναδικός δεξιοτέχνης της μπάλας, οργανωτικός νούς, που με τις επίζηλες ηγετικές του ικανότητες έπαιρνε την ομάδα επάνω του στα δύσκολα, αλλά και δεινός σκόρερ, αφού στην φαρέτρα του μεγάλου μέσου του βορειοελλαδίτικου ποδοσφαίρου, καταγράφονται συνολικά 220 γκόλ ! Εξάλλου για αυτή την υψηλή του κλάση, ο αποκαλούμενος και Μεγαλέξανδρος του ποδο-σφαίρου μας, ανακηρύχτηκε το 2003 σε ψηφοφορία από την ΕΠΟ, ως ο πέμπτος κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τη ίδρυση της ΟΥΕΦΑ. Ενώ και ο κραταιός γίγαντας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Γόχαν Κρόϊφ, είχε υποκληθεί στο μεγαλείο του Γιώργου Κούδα και του είχε απευθύνει πρόσκληση, να τον πάρει κοντά του στην Μπαρτσελόνα, στην Ισπανία.
Ο Γιώργος Κούδας είδε το φως της ζωής στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης στις 23 Νοεμβρίου 1946. Ο πατέρας του Ιωάννης Κούδας, ήταν από την Τυρολόη της Ανατολικής Θράκης και η μητέρα του Ελευθερία Μακρή, κατήγετο από την Σταυρούπολη Θράκης. Ήδη κατά τις γυμνασιακές του σπουδές, με ξεχωριστή έφεση και αγάπη για το ποδόσφαιρο, ρίχτηκε στην αρένα του δικεφάλου του Βορρά, στα εφηβικά του τμήματα το 1958. Και από το 1963 έως το 1984 για δυο δεκαετίες, αποτέλεσε τον κορυφαίο παίκτη του ΠΑΟΚ και το βορειοελλαδίτικου ποδοσφαίρου και έναν εκ των καλυτέρων ολοκλήρου της Ελλάδος. Σε αυτό το διάστημα ο μεγάλος Γιώργος Κούδας, ξεδίπλωσε όλες τις επίζηλες τεχνικές του αρετές, συνέγειρε τις καρδιές των Παοκτζήδων, με την αριστοτεχνική του κατάρτιση στην κυριολεξία κάθε Κυριακή και καταχωρίστηκε έτσι στους πρωτοκορυφαίους ποδοσφαιριστές των γηπέδων μας.
Συνολικά ο βορειοελλαδίτης βιρτουόζος της μπάλας, αγωνίστηκε σε 504 αγώνες πρωτα-θλήματος και πέτυχε 133 γκολ, ενώ στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, αγωνίστηκε 70 φορές και σημείωσε 27 γκόλ. Η συγκομι-δή του στο σκόρ, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών παιχνιδιών και των φιλικών, προσμετρά 220 γκόλ συνολικά. Με τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κούδας, κατέκτησε το πρωτάθλη-μα Ελλάδος την περίοδο 1975-76 και 2 Κύπελλα Ελλάδος, το 1972 και το 1974. Και με την ιδιότητα του αρχηγού του ΠΑΟΚ ευτύχησε ηθικά να σηκώσει πρώτος αυτός τα παραπάνω τρόπαια. Σημειώνουμε επίσης πως κυριολεκτικά παρά τρίχα, ο Γιώργος Κούδας θα είχε σταδιοδρομήσει στον Ολυμπιακό, αλλά από ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης, παρέμεινε τελικά στον ΠΑΟΚ. Ήταν έτσι το καλοκαίρι του 1966, όταν ο Μεγαλέξανδρος αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, στον οποίο όμως δεν αγωνίστηκε τελικά ποτέ, διότι δεν συνήνεσε στην μεταγραφή του ο ΠΑΟΚ, δοθέντος μάλιστα ότι δεν υπήρχαν ακόμα τα επαγγελματικά συμβόλαια. Με αποτέλεσμα ο Γιώργος Κούδας να μείνει εκτός γηπέδων για δυο χρόνια, γεγονός που συνεπέφερε ηθική ψύχρανση στις σχέσεις των δυο ομάδων, για μακρά περίοδο.
Αλλά εξίσου σπουδαία υπήρξε η παρουσία και προσφορά του μεγάλου μας ποδοσφαιριστή και στην Εθνική Ελλάδος. Την περίοδο 1967-1982 ο Γιώργος Κούδας έπαιξε 43 φορές στο εθνικό μας συγκρότημα και σημείωσε 4 γκόλ. Ενώ συμμετείχε και στην ημιτελική φάση της Εθνικής μας, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία το 1980. Στο κύκνειο άσμα της συμμετοχής του με την Εθνική μας, τον Σεπτέμβριο του 1995, στον φιλικό αγώνα που δόθηκε προς τιμήν του με την Γιουγκοσλαβία,
αγωνίστηκε στα πρώτα λεπτά του αγώνα και αποτέλεσε τον μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιριστή που έπαιξε με την Εθνική, σε ηλικία 49 ετών. Με τα εθνικά μας συγκροτήματα ο Γιώργος Κούδας, κατέκτησε με την Εθνική Ελπίδων το Βαλκανικό Κύπελλο το 1969, ενώ αγωνίστηκε και με την Εθνική Νέων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1965, σε δυο παιχνίδια σημειώνοντας ισάριθμα γκόλ. Ακόμα κατέκτησε με την Εθνική Ενόπλων το 1968, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Κλείνοντας σημειώνουμε, πως με το πέρας της ποδοσφαιρικής του
σταδιοδρομίας, ο Γιώργος Κούδας ασχολήθηκε με την προπονητική και το 1987 ήταν προπονητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
Με την αρίστη τεχνική του κατάρτιση, τα εκπληκτικά του σούτ, την οργανωτική του ευφυία και τις αναντίλεκτες ηγετικές του ικανότητες ο Γιώργος Κούδας, αποτελεί έναν από τους πυλώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τον οποίο οι νέες γενιές ποδοσφαιριστών μας, έχουν πολλά να διδαχθούν. Ενώ την αγάπη μας για αυτόν, επικουρούν η πανθομολογούμενη σεμνότητα και το ευγενές ήθος του.
Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην real.gr
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
www.panosavramopoulos.blogspot.gr