Κωνσταντίνος Σημίτης
(Στη μνήμη του, από το βιβλίο μας "Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος")
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
 |
|
Έχοντας ως βασικά συστατικά στοιχεία της πολιτικής τους παρουσίας την ευπρέπεια, την εντιμότητα, την διαρκή ροπή προς μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδος παράλληλα προς τον κοινωνικό βηματισμό, αλλά και με σπουδαία επιστημονική κατάρτιση, πορεύτηκε στην πολιτική του σταδιοδρομία ο Κώστας Σημίτης. Ο πειραιώτης πολιτικός είναι ο πρωθυπουργός που εγκαινίασε αφότου η πατρίδας μας επανέκαμψε στη δημοκρατική ομαλότητα, με την πτώση της κυβερνητικής ανομίας των Αθηνών, το προφίλ της ομαδικής άσκησης της πρωθυπουργικής εξουσίας, μακριά από το αυστηρά αρχηγικά μοτίβο, που είχαν εγκαθιδρύσει οι ταλαντούχες και ισχυρότατες πολιτικές φυσιογνωμίες των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Με αυτή την έννοια θα μπορούσε να του πιστωθεί και μιας μορφής «εκδημοκρατισμός» στην άσκηση του ύπατου πολιτειακού μας αξιώματος. Κατέγραψε στο ενεργητικό του σημαντικά πολιτικά επιτεύγματα μεταξύ των οποίων προεξάρχουν η Οικονομική Νομισματική Ενοποίηση της Ελλάδος (ΟΝΕ), η δρομολόγηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με χαρακτηριστικότερα το Αεροδρόμιο των Σπάτων, την Ζεύξη Ρίου Αντιρρίου και το Μετρό. Κάνοντας συνετή διαχείριση στα δημόσια οικονομικά και με παρουσία εν γένει χαμηλών τόνων, ο διάδοχος του Α. Παπανδρέου κατόρθωσε να επιτύχει στα πολιτικά μας πεπραγμένα την μακροβιότερη συνεχή πρωθυπουργική θητεία. Δίνοντας έμφαση στους θεσμούς και στη λειτουργία των οργάνων, είχε απεμπολήσει τα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρισματικό ηγέτη, ο οποίος με τη συναρπαστική του προσωπικότητα εξάπτει τα πλήθη, κε-ρδίζοντας τη λαϊκή επιδοκιμασία. Τουναντίον άφησε αναλλοίωτο τ’ αχνάρι του σοβαρού και έντιμου τεχνοκράτη, που με μέθοδο και στρατηγική επέτυχε τα όποια επιτεύγματά του. Ο

Κωνσταντίνος Σημίτης είδε το φως της ζωής στον Πειραιά στις 23/6/1936. Ευτύχησε να μεγαλώσει σε ένα προηγμένο κοινωνικά περιβάλλον, με πολιτικές παράλληλα καταβολές. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής πανεπιστημίου ενώ ανεμίχθη και στην πολιτική μας σκηνή, ακο-λουθώντας την περίφημη κυβέρνηση του βουνού. Απέκτησε ένα πολύ αξιόλογο επιστημονικό υπόβαθρο και έφτασε κλείνοντας την ακαδημαϊκή του καριέρα μέχρι την βαθμίδα του καθηγητή πανεπιστημίου. Ειδικότερα σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο του Μάριμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας και Οικονομικά στο περίφημο πανεπιστήμιο London School of Economics της Αγγλίας. Σε ότι αφορά την ύστερη ακαδημαϊκή του πορεία διετέλεσε υφηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας (1971-1975) ενώ από το 1977 μέχρι το 1981 διετέλεσε καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα προς την σταδιοδρομία του στην Ανώτατη Εκπαίδευση ο Κώστας Σημίτης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο νομικού κυρίως περιεχομένου. Ο Πειραιώτης πολιτικός ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα από νεαρή ηλικία. Αποτέλεσε συνιδρυτή και γραμματέα του Ομίλου «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» (1965), ο οποίος το 1967 μετονομάστηκε «Δημοκρατική Άμυνα» μαζί με τον αοίδιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου από τον Πύργο, Σάκη Καρά-γιωργα. Με την επιβολή της έκθεσμης Απριλιανής εκτροπής το 1967, κατέφυγε στο εξωτερικό, οπότε και καταδικάστηκε ερήμην από το στρατοδικείο για αντιστασιακές πράξεις. Έχοντας υψηλό δημοκρατικό φρόνημα αντετάχθη σθεναρά στην Απριλιανή δικτατορία και έλαβε πρωτοβου-λίες αντιδικτατορικού χαρακτήρα στον κύκλο του ΠΑΚ- στο οποίο εντάχθηκε το 1970 - υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα στο ΠΑΚ διετέλεσε και μέλος του Εθνικού του Συμβουλίου. Με την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας ενεργοποιήθηκε πολιτικά γύρω από τον Α. Παπανδρέου και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ-ΣΟΚ. Μάλιστα συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ το 1974 καθώς και στην ιδρυτική του Κεντρική Επιτροπή. Συμμετείχε ακόμα στο εκτελεστικό γραφείο έως το 1979, στο οποίο επανέκαμψε στις 13/5/1984 για να επανεκλεγεί και στις 8/8/1989. Λειτουργώντας πάντα με στόχο την πολιτική διαδοχή του Α. Παπανδρέου ο Κώστας Σημίτης στο 2-ο και 3-ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού του Γραφείου τον Δεκέμβριο του 1996. Όμως η βεβαρημένη υγεία του Α. Παπανδρέου επιδεινώθηκε στο έπακρο οπότε και παραιτήθηκε της πρωθυπουργίας.
Στις 18/1/1996 ο Κώστας Σημίτης εξελέγη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργός έχοντας ως συνδιεκδικητές στον πρωθυπουργικό θώκο τους Γεράσιμο Αρσένη και Άκη Τσοχατζόπουλο. Κερδίζοντας ακόμα δυο αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, παρέμεινε συνολικά στην πρωθυπουργία από της 22/1/1996 έως την 10/3/2004, οπότε και αποχώρησε, παραδίδοντας προηγούμενα την αρχηγία του κόμματος στον Γεώργιο Α. Παπανδρέου. Με την συνεχή του αυτή πρωθυπουργική παρουσία ο Κώστας Σημίτης κατεγράφη ως ο μακροβιότερος σε διαδοχικές θητείες πρωθυπουργός της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Σε ότι αφορά τώρα την κοινοβουλευ-τική του δραστηριότητα ο πειραιώτης πολιτικός κατήλθε για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο στις εκλογές του 1985 και εξελέγη βουλευτής Α΄ Πειραιά με τον πολιτικό σχηματισμό του ΠΑΣΟΚ. Με το ίδιο πολιτικό σχήμα εξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου και Δεκεμβρίου 1989, του 1990, του 1996, του 2000 και του 2004. Πολυποίκιλη και ευρεία μπορεί να χαρακτηρισθεί η υπουργική θητεία του καθηγητή Κ. Σημίτη. Ειδικότερα ανέλαβε κατά χρονική σειρά τα εξής χαρτοφυλάκια : Υπουργός Γεωργίας από 20/10/1981 έως 5/6/1985 και από 5/6/1985 έως 26/7/1985, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας απο 26/7/1985 έως 26/11/1987, Εθνικής Παι-δείας και Θρησκευμάτων από 23/11/1989 έως 13/2/1990, Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας από 13/10/1993 έως 8/7/1994, Εμπορίου από 13/10/1993 έως 8/7/1994, Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας από 8/7/1994 έως 11/9/1995. Τέλος Εμπορίου από 8/7/1994 έως 11/9/1995. Παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ήταν παντρε-μένος με την δάφνη Αρκαδίου και απέκτησε δυο κόρες. Ομιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Στις εθνικές εκλογές του 2004 δεν συμμετείχε, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου. Αναμφίβολα κατέλειπε ένα σοβαρό και ωφέλιμο έργο για τον τόπο, που δικαίως τον κατατάσσει στις σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής μας ζωής !
Το παρόν κείμενο είναι απο το βιβλίο μας "Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος"
Share this