Ο πολυμερής δραματικά θεατράνθρωπός μας Γιάννης Μόρτζος !

 Ο πολυμερής δραματικά θεατράνθρωπός μας
Γιάννης Μόρτζος !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Με την αρωγή της έμπεδης θεατρικής του παιδεί-ας και την αταλάντευτη αγάπη του για το θέατρο και ευρύτερα την τέχνη, διήνυσε μια μακρά και εμπνευσμένη πορεία στα υποκριτικά μας δρώμενα ο Γιάννης Μόρτζος και μας κληροδότησε σπουδαίες ερμηνείες, τόσο στο φάσμα του θεάτρου όσο και στην μικρή μας οθόνη. Ποιος αλήθεια από εμάς μπορεί να απολησμονήσει την επική πρωταγωνιστική παρουσία του μεγάλου μας ηθοποιού, στην τηλεοπτική, μεταφορά του αριστουργήματος του Θράσου Καστανάκη «Ο Χατζημανουήλ» το 1983 από την ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή και σενάριο του Μιχάλη Γακνά, με την αρωγή ακόμα των κραταιών

μας ηθοποιών  Βασίλη Διαμαντόπου-λου, Κάτιας Δανδουλάκη,  Δάνη Κατρανίδη, Μπέτυς Βαλάση, Θόδωρου Έξαρχου, Βαγγέλη Καζάν, Ζανίνο, Σπύρου Κωνστα-ντόπουλου κ.α., που μας μετέφερε με ηθική ενάργεια, στην Κωνσταντινούπολη των Νεοτούρκων το 1916, όπου ένας σατανικός Έλληνας, ο Χατζημανουήλ, μετέρχεται χίλια δυο τεχνάσματα, για να κυριαρχήσει στο κοινωνικό και οικονο-μικό προσκήνιο της πόλης; Αλλά και σε πολλές άλλες σειρές, που μας αποτύπωσε το πολυμερές και εμπνευσμένο δραματικό του σήμα.

Ο Γιάννης Μόρτζος είδε το φώς της ζωής στην πανέμορφη Σάμο, στις 11 Οκτωβρίου του 1940 και

από νεαρή ηλικία εκδήλωσε την ξεχωριστή έφεσή του για το θέατρο. Αποφοιτώντας έτσι από το Γυμνάσιο, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του μεγάλου δασκά-λου Καρόλου Κούν και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής. Αποπερατώνοντας τη Σχολή, έμεινε δίπλα στον Κάρολο Κούν για είκοσι χρόνια έως το 1981 και σφυρηλάτησε το σπουδαίο δραματικό του υπόβαθρο. Συμμε-τείχε σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, από το κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο, αλλά και από το νεοελληνικό θέατρο – που αγαπούσε ιδιαιτέρως και περιελάμβανε πάντα στις παραστάσεις που ανέβαζε -  καθώς και από το αρχαιοελληνικό θέατρο και το θέατρο παραλόγου και εδραίωνε διαρκώς με την πολυεπίπεδη δραμα-τική του παιδεία, το σπουδαίο λυρικό του τάλαντο.

Μάλιστα ως κεντρικός πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, συμμετείχε σε κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης και διασταύρωσε έτσι τις δεκαετίες του 60΄, του ΄70 και του ΄80 τα θεατρικά βήματά του, με διεθνούς κύρους καλλιτέχνες, από τους οποίους και απεκό-μισε μεγάλες δραματικές εμπειρίες. Μείζονα επίσης η παρουσία του αγαπημένου μας Γιάννη Μόρτζου και στο ιστορικό «Θέατρο της Δευτέρας», που το λάμπρυνε και το επένδυσε αισθητικά, με την πολυεδρική λυρικά συμμετοχή του.

Σε ότι αφορά την τηλεοπτική παρουσία του Γιάννη

Μόρτζου, συμμετείχε σε εξαιρετικές παραγωγές της μικρής μας οθόνης και μας κατέλειπε και σε αυτή την έπαλξη, σπουδαίες ερμηνείες. Μνημονεύουμε εδώ τις χαρακτηριστικές συμμετοχές του στις σειρές :  «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» και «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», όπου και στην τηλεόραση μας χάρισε σπουδαίες αισθητικά στιγμές, με το ακένωτο υποκρι-τικό τάλαντο. Υψηλού κύρους επίσης υπήρξαν και οι συμμετοχές του Γιάννη Μόρτζου στον κινηματογράφο, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στις ταινίες : «Μοιραία σχέση» (2009) και «Mou mou» (1995). Ο Γιάννης Μόρτζος παράλληλα με την υποκριτική, δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη επίσης επιτυχία ως σκηνοθέτης, ενώ σημαντικό αποτύπωμα κατέλειπε και ως καθηγητής δραματικής τέχνης, επι τριανταπέντε χρόνια. Στην μακρά του πορεία συνεργάστηκε με πλήθος διακεκριμένων ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών και σκηνογραφών και παρήγε πάντα σπουδαίο αισθητικά αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο ανέβαζε πανελλαδικά, σπουδαίες παραστάσεις του δραματολογίου.


Συνακόλουθα με την υποκριτική του δράση, ο Γιάννης Μόρτζος είχε αναπτύξει και μακρά συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Συνδικαλίστηκε στο φάσμα του θεάματος και διετέλεσε πρόεδρος της (ΠΟΘΑ) – «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος, Ακροάματος», ενώ εξελέγη δυο φορές Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, καταγράφοντας και στην αυτοδιοίκηση, το εμπνευσμένο πολιτισμικό και κοινωνικό του σήμα. Σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή, ήταν παντρεμένος με την επίσης εξαιρετική ηθοποιό Γιούλη Ζήκου. Τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Μόρτζος  έπασχε από καρδιολογικό πρόβλημα, για το οποίο και είχε υποβληθεί σε επέμβαση. Φέτος το Σεπτέμβριο είχε εισαχθεί στο Ασκληπιείο Βούλας και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, εκδήμησε σε ηλικία 83 ετών από τη ζωή. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του, σκόρπισε άφατα θλίψη, για τον σπουδαίο καλλιτέχνη, πρωτίστως όμως για τον ευγενή άνθρωπο. Το εμπνευσμένο και ιδεοφόρο δραματικό και κοινωνικό του σήμα, θα μας συνοδεύει για πάντα !

Το παρόν κείμενό μας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »