Ηθική πανδαισία για τον Μίκη Θεοδωράκη, από τους Μπάση και Μαργιολά, στο Άλσος Περιστερίου 9-9-24 !

 Ηθική πανδαισία για τον Μίκη Θεοδωράκη, από τους Μπάση και Μαργιολά,
 στο Άλσος Περιστερίου 9-9-24 !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε μια μουσική συναυλία στην κυριολεξία ηθική πανδαισία, για το αξεπέραστο και πολυμερές μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαββέρια Μαργιολά, μάγεψαν και συγκίνησαν όλους, όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν στο Άλσος Περιστερίου εχθές Δευτέρα 9-9-24. Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο μουσικό έργο του Μίκη, είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το μεγάλο μας ποιητικό έργο. Και  κατόρθωσε αυτός ο πολυδύναμος αισθητικά λυράρης του λαού μας, να μπολιάσει τη μεγαλόπνευστη ποίησή μας, με τις ενάρετες νότες του και να την κάνει κτήμα του λαού μας.


Στο έργο του Μίκη διασταυρώνεται κατά μοναδικό τρόπο, η λυρική μας ποίηση με την ρωμαλέα μουσική αρχιτεκτονική του. Και μέσα από την συνάντηση του ποιητικού στίχου, με την κλασική δυτικότροπη μουσική παράδοση, τα λαϊκά μας μουσικά μονοπάτια, το βυζαντινό μέλος, αλλά και τη δημοτική επαναστατική μουσική, που συχνά πυκνά χαρακτηρίζει τις ενορχηστρώσεις του μεγάλου μας μουσουργού, εξάγεται κάτι καλλιτεχνικά σπάνιο, μοναδικό. Για τούτο άλλωστε πολλούς μας υψηλής ποιητικής εμπνοής στίχους, δεν μπορούμε ηθικά να τους οικειοποιηθούμε, αν δεν σιγοτραγουδήσουμε μέσα μας, πάνω τους, τη μουσική του Μίκη. Πόσοι αλήθεια από εμάς θα είχαν ασχοληθεί εκτενώς με το έργο του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Γκάτσου, του Καρυωτάκη, του Αναγνωστάκη, του Σολωμού, του Καμπανέλη, του Σικελιανού, του Καβάφη, του Κατσαρού, του Λόρκα, του Νερούδα, αν δεν μας είχε σαγηνεύσει η μουσική του μεγάλου μας βάρδου, πάνω στους στίχους τους !


Έτσι ακούσαμε στην έξοχη αυτή συναυλία, τα αξέχαστα τραγούδια μας, «Βράχο, βράχο τον καημό μου», «Μαργαρίτα», «Δραπετσώνα», «Γωνιά γωνιά», «Ένα το χελιδόνι», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Μοσχοβολούν οι γειτονιές» και πολλά άλλα ακόμα αριστουργήματα του Θεοδωρακικού μουσικού σύμπαντος, που μας έκαναν να δακρύσουμε από συγκίνηση ! Υποδειγματική στην ερμηνευτική τους δεινότητα ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαββέρια Μαργιολά, που ως άξιοι πρεσβευτές για χρόνια του μουσικού έργου του Μίκη, μεταλαμπαδεύουν με την ερμηνευτική τους δεινότητα στις νέες γενιές, τα μουσικά διαμάντια

του λαϊκού μας βάρδου, με την αρωγή πάντα της Ανεξάρτητης Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκη», την οποία επάξια διευθύνει εδώ και χρόνια ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιο,ύ Θανάσης Βασιλάς.

Μια αλησμόνητη βραδιά εχθές λοιπόν στο Άλσος Περιστερίου, διάστικτη από έξοχες νότες και υψηλή ποίηση, που μας πρόσφερε μοναδική ηθική ευδία. Θερμά συγχαρητήρια επίσης και στον εμπνευσμένο Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, που κάθε χρόνο δεν απολησμονά να εντάξει στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού Σεπτεμβρίου του Περιστερίου, μουσική εκδήλωση, για το θεόπνευστο έργο του μεγάλου μας βάρδου Μίκη Θεοδωράκη. Δίνοντας πρωτίστως στα νέα παιδιά και στον λαό της Αττικής, με δαπάνες του Δήμου Περιστερίου – δωρεάν, να ψαύσουν το κορυφαίο καλλιτεχνικό έργο, του μεγάλου μας μουσουργού !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »