Για την επάνοδο της πολιτικής !

 Για την επάνοδο της πολιτικής !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Η εθνική σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, άλλαξε άρδην το πολιτικό και κοινωνικό μας τοπίο. Με την κυβέρνηση να έχει υποστεί συντριπτικά κατάγματα – και το πολιτικό της αφήγημα να έχει καταρρεύσει- τους πολίτες να είναι οργισ-μένοι και πολύ περισσότερο οι νέοι άνθρωποι, που στα Τέμπη, είδαν ένα «δικό τους εσωτερικό πλήγμα» και τους θεσμούς να είναι παντελώς απαξιωμένοι, κάτω από την χρυσόσκονη της επικοινωνίας.  Αναφύεται έτσι στο κοινωνικό μας πεδίο το βασανιστικό ερώτημα, «τι μπορούν να προσδοκούν οι πολίτες από τα κόμματα και την πολιτική μας τάξη εν γένει την επόμενη μέρα και πως μπορεί επιτέλους αυτό το «κυνικό» και αναποτελεσματικό κράτος, να γίνει ωφέλιμοι και ασφαλές για τους πολίτες» !

Δηλαδή οι αβυσσαλέες παραλείψεις, στο φάσμα των υποδομών, της υγείας, της παιδείας, της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων και της κοινωνικής καθημερινότητας, που μεθοδικά και επιτηδευμένα απεκρύβεντο, κάτω από τους μηχανισμούς της επικοινωνίας. Και που βεβαίως ήλθε απρόσμενα και «εκδικητικά» η τραγωδία των Τεμπών – η οποία και με έντεχνο τρόπο, απεδόθη σε έναν άνθρωπο, τον προκλητικά ανεπαρκή και ανεκπαίδευτο Σταθμάρχη Λαρίσσης ! - να αναδείξει στο προσκήνιο, με εγκαυστικό τρόπο.

Απέναντι σε αυτά τα οδυνηρά προβλήματα και τις ελλείψεις, είναι εμφανείς οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Αλλά «βαρύτερες» είναι ωστόσο για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που οφείλει να κάνει άλμα μπροστά από την φθορά – στα λόγια του πρωτόθρονου ποιητή μας Οδυσσέα Έλύτη – και να απεγκλωβίσει τον τόπο, από τα δεσμά της φθοράς και της καταστροφικής πολιτικής αδράνειας.  Οφείλει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ σήμερα, να οικοδομήσεις ειλικρινείς σχέσεις εμπιστοσύνης και κατανόησης με την κοινωνία και να την τροχοδρομήσει σε ένα νέο πολιτικό, δημοκρατικό συμβόλαιο, που θα ανασυγκρο-τήσει θεσμικά τη χώρα με διαρκή δημοκρατικό έλεγχο, ενώ θα δρομολογήσει την παραγωγι-κή της ανασυγκρότηση, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της σύμμετρης κοινωνικής ανάπτυξης. Εξάλλου αείποτε αυτή ήταν η ιστορική ευθύνη και οφειλή της δημοκρατικής παράταξης, να προσφέρει στην χώρα και να την σύρει μπροστά, όταν το πολιτικό μας σύστημα παρέπαιε. Έργα του ΠΑΣΟΚ είναι οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις, του ΑΣΕΠ, του ΕΣΥ, της Διαύγειας, του οικογενειακού δικαίου, αλλά και των αναπτυξιακών υποδομών, Μετρό, Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», κ.α. που άλλαξαν άρδην την φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό της χώρας. 

Και σε αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο καλεί στο σημερινό κρίσιμο momentum για τη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον ελληνικό λαό, να το εμπιστευτεί – αναγεννημένο και αναβαπτισμέ-νο μέσα από την αυστηρή κριτική και τον αναστοχασμό που έκανε τα τελευταία 15 δύσκολα χρόνια της πορείας ευθύνης και αξιοπιστίας του, στο πολιτικό μας πεδίο – και να το ανα-δείξει, μέσα από τις επικείμενες σε λίγο καιρό εκλογές, κυρίαρχο κοινωνικό - πολιτικό πλειο-ψηφικό ρεύμα της χώρας. Για να ξεκινήσει ταχέως την μεγάλη προσπάθεια της κοινωνικής και πολιτικής μας ανόρθωσης. 

Είναι μια τελευταία ευκαιρία για τον τόπο μας, μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν με την εθνική σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, για να σπάσει το κέλυφος της αδράνειας και της θανατηφόρας επικοινωνιακής διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων και να περάσει στο δύσβατο πεδίο της ευθύνης και της δημιουργίας. Για να επανέλθει δηλαδή η πολιτική, «τα καλά και τα δίκαια σκοπουμένη», κατά τον μεγάλο μας Σταγειρίτη πολιτικό φιλόσοφο και στοχαστή, στα έξοχα «Νικομάχειά» του !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην Α΄ Αθηνών
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »