Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα του πολιτισμού !

 Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο πρόταγμα του πολιτισμού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ο πολιτισμός για μία δημοκρατική κοινωνία αποτελεί κορυφαίο ηθικό πρόταγμα, που συμ-βάλλει στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, στην αυτογνωσία τους,  καθώς όμως και ένα σπουδαίο αναπτυξιακό πόρο υψηλής κεφαλαιοδο-τικής απόδοσης.  Η ανάδειξη έτσι του πολιτισμικού μας αποθέματος, με τη στήριξη και προ-βολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής  μας δημιουργίας,  για το δημοκρατικό χώρο του ΠΑΣΟΚ συνιστούν πρωτεραίες επιλογές. Στα πλαίσια έτσι της πολιτισμικής του πολιτικής, προτείνει : 


  • Την πολυδύναμη προβολή της άλλης και υλικής μας πολιτισμικής μας κληρονομιάς  και τη σύνδεση της με την τοπική παραγωγή και οικονομία,  ώστε να προβάλλονται και να αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονε-κτήματα κάθε τόπου και να ενισχύεται έτσι η ισόρροπη ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας.  Υποδεικνύει τη συνέχιση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών, όπως μουσεία αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία,  την ανάπτυξη πολιτισμικών ψηφιακών εφαρμογών, καθώς και τη συνέρ-γεια στο πλαίσιο ολοκληρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων.  
  • Την ενεργητικότερη  αξιοποίηση  των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών,  προκειμένου στα πλαί-σια ενός σύγχρονου  ψηφιακού  Πολιτισμικού χάρτη,  να συντελεστεί η δικτύωση και διάδραση πόλεων και περιφερειών,  που θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και παραγωγή πολιτισμικών δράσεων.  Επί-σης ψηφιοποίηση αποσπασμάτων,  από μουσεία,  βιβλιοθήκες και άλλες δομές,  στα πλαίσια μιας μεθοδι-κής και υψηλής έντασης προβολής της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
  • Διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης της πολιτισμικής δημιουργί-ας,  μέσα από το οποίο οι επιχορηγήσεις και οι χορηγίες στους δημιουργούς του σύγχρονου πολιτισμικού μας προϊόντος,  θα συνδέονται κατά αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τις αρχές της διαφάνει-ας, του απολογισμού της καινοτομίας και της αξιολόγησης. Θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αμε-ροληψία και το κύρος των πολιτισμικών μας πολιτικών.
  • Παραγωγική αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας που θα προβάλλει διεθνώς το πολιτισμικό μας απόθεμα και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και τους δημιουργούς.  Εδώ πρέπει να δοθεί έμφαση στις μορφωτικές και πολιτιστικές συμφωνίες, που θα ενθαρ-ρύνουν και θα πολλαπλασιάζουν τις ανταλλαγές, τις υποτροφίες και την προβολή της σύγχρονης δημιου-ργίας κάθε , στους πολίτες της άλλης. 
  • Αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μας πολιτικών και άρρηκτη σύνδεση τους με την πολιτισμική μας κληρονο-μιά και δημιουργία.  Ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ελληνικό σχολείο, πρέπει να συμβάλλει στην εξοικείω-ση των νέων με, την ιστορία των τεχνών, τα μνημεία, τη σύγχρονη δημιουργία και τις γλώσσες κάθε τέχνης.  Μέσα από την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την κριτική αποτίμηση των έργων τέχνης, οι μαθητές θα διευρύνουν τη φαντασία τους, θα αναπτύξουν τις μαθησιακές τους ικανότητες, την προσωπική έκφραση τους και τη δημιουργικότητα τους, καθώς και την καινοτομία απέναντι στην πολιτισμική δημιουργία.
  • Σύνδεση των δήμων και των περιφερειών με τις πολιτισμικές πολιτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση  επεξε-ργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτιστικών αναπτυξιακών σχεδίων, που θα συνδέσουν τον πολιτι-σμό και τον τουρισμό, με την τοπική παραγωγή την οικονομία και το περιβάλλον.  Επίσης συνέργειες φορέ-ων του δημοσίου, με φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
  • Χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για τη χρηματοδότηση των ολοκληρωμένων σχεδίων πολιτισμικής ανάπτυξης.  Οι εθνικοί πόροι έτσι πρέπει να συνδυάζονται με ευρωπαϊκά - π.χ. ολο-κληρωμένες χωρικές επενδύσεις, βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τοπική ανάπτυξη,  καθώς και με πόρους από τους δημοτικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς.  Επίσης δημιουργία νέων τραπεζικών χρηματοδο-τικών εργαλείων,  προκειμένου να διατεθούν  στις μικρές και ευέλικτες  πολιτισμικές δημιουργικές βιομη-χανίες,  μόδας, design οπτικοακουστικών κ.λ.π., τονώνοντας την απασχόληση αλλά και τις εξαγωγές.

Αυτή η δέσμη προτάσεων, συνιστά τη βασική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ,  για την προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς,  αλλά και την ανάδειξη και στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού μας προϊόντος. 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »