Στην αθανασία, ο μεγάλος Έλληνας του 20-ου αιώνα, Μίκης Θεοδωράκης !

 Στην αθανασία, ο μεγάλος Έλληνας του 20-ου αιώνα, Μίκης Θεοδωράκης !


Πλήρης δόξης και ημερών αλλά και με ένα ογκωδέστατο παγκοσμίου κύρους καλλιτεχνικό έργο,  που τον κατέταξε στους κορυφαίους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή σήμερα  2-9-21, ο μέγιστος μουσικοσυνθέτης μας και αγωνιστής της δημοκρατίας, Μίκης Θεοδωράκης. Ο αγαπημένος μας Μίκης,  του πολιτισμού,  του δημοκρατικού ήθους,  της  ανένδοτης αγωνιστικότητας  και της αντίστασης ,σε κάθε μορφή καταπίεσης, τυραννίας και εξουσιαστικού μηχανισμού.  Υπήρξε το σύμβολο της ηθικής ενότητας, της αγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας, για την πλειονότητα των Ελλήνων και για τούτο με σεβασμό και ευλάβεια, ο ελληνικός λαός  κλείνει ευλαβικά το γόνυ, στη «σεπτή» σωρό του.


Στη μακρά, πολυεδρική και επιτυχημένη πολιτισμική και κοινωνική του πορεία,  ο Μίκης χρειάστηκε να παλέψει με πολλών ειδών αντιδραστικές συμπεριφορές.  Οπλισμένος όμως με τις κλασικές αξίες αρετής των Ελλήνων, τη λεβεντιά, τη μαχητικότητα και την αξιοπρέπεια,  βγήκε πάντοτε νικητής και σμίλεψε μέσα την λαμπρή πορεία του, την ατίμητη σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων.

Υπέκυψε κατά τις ανθρώπινες βιολογικές νομοτέλειες, στο φυσικό του τέλος.  Θα μείνει όμως για πάντα ασβέστη στην καρδιά το νου και την ψυχή μας,  η γιγάντια πολιτισμικά και κοινωνικά, ενάρετη φυσιογνωμία του. Αυτός ο αξεπέραστος συνθέτης του «Ζορμπά», του «Γελαστού παιδιού» και άλλων αριστουργημάτων,  που έψαυσαν τις ανθρώπινες ευαισθησίες μας και χάραξαν για πάντα στην καρδιά μας,  τις αξίες της λεβεντιάς, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, μέσα από τις έξοχες ηθικά νότες του.

Καλό σου ταξίδι μέγιστη Μίκη Θεοδωράκη, σε χαιρετά ευλαβικά όλη η Ελλάδα και η παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα. Από τους Beatles και την Dalida, έως τα φυσικά παιδιά σου, Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Λέκκα και τόσους αμέτρητους άλλους !  Θα σε κατευοδώνουν για πάντα οι μούσες μας, στο αιώνιο ταξίδι της Αθανασίας !

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 2-9-2021

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »