Ο εμπνευσμένος και πολυτάλαντος ηθοποιός μας
Γιώργος Τσιτσόπουλος !
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Από τις ευγενέστερες φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου και της θεατρικής μας σκηνής, με όπλα τη σπουδαία δραματική το αρματωσιά, αλλά και το εξαίρετο λυρικό του κύτταρο, διήνυσε μία μεγάλη και επιτυχημένη πορεία, ο αξέχαστος Γιώργος Τσιτσόπουλος. Υπήρξε από τους κορυφαίους δευτεραγωνιστές μας, αλλά κατόρθωνε πάντα με την υψηλή ένταση της υποκριτικής του παρουσίας και το ευρύ καλλιτεχνικό του ταλέντο, να δίνει κύρος και δύναμη στους ρόλους του και να αποσπά την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Για αυτό και ο ίδιος χαρακτηριστικά έλεγε χαριτολογώντας, για τη δραματική του καταξίωση ως δευτεραγωνιστής, «Είμαι ο μεγάλος δεύτερος» ! Υποδύθηκε με παραστατική ενάργεια τον ευγενή και κομψευόμενο μικροαστό, που επιζητούσε τον έρωτα και την αγάπη επίζηλων νυφών, τον καλοκάγαθο νέο της κοινωνικής καθημερινότητας της μεταπολεμικής Αθήνας, που ανοίγει τα φτερά του στο αστικό τοπίο, με όπλα την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα, για να κατακτήσει
τα προπύργια της επιτυχίας, τον συνετό και καλό φίλο στους μεγάλους μας πρωταγωνιστές και ζεν πρεμιέ, ενίοτε τον πιστό, υποταγμένο και καταπιεσμένο σύζυγο, αλλά και τον ατίθασο νέο, που διατρέχετε από τα ρεύματα αμφισβήτησης της μεταπολεμικής αθηναϊκής νεολαίας και πασχίζει να δώσει το δικό του στίγμα, μέσα στο άνυδρο και συντηρητικό τοπίο των μεταπολεμικών μας δεκαετιών. Τον θυμόμαστε να μας γοητεύει υποκριτικά και να κερδίζει τις καρδιές μας με την ευγένειά του ήθους του, στην σπουδαία μας ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ως φίλο του γκρινιάρη αλλά συμπαθή δημόσιου υπαλλήλου Αντωνάκη Κοκοβίκου, ως επιστήθιο φίλο του ναύτη, επίσης υπηρετούντα μαζί του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στη σπουδαία κωμωδία μας «Η Αλίκη στο ναυτικό», ως επίσης σπουδαίο δευτεραγωνιστή στην έξοχη κωμωδία μας «Η παριζιάνα», που υποδύεται τον συμπαθή φίλο του «Γιώργου», τον οποίο σαρκώνει ο εξαιρετικός μας ηθοποιός Κώστας Καρράς, και πλάι στην κορυφαία μας κωμικό Ρένα Βλαχοπούλου (Πελαγία Καραμπουμπούνα), αλλά και σε πολλούς άλλους ακόμα ρόλους, μέσω των οποίων ο ευγενής Γιώργος Τσιτσόπουλος, κέρδισε περίοπτη θέση ως ηθοποιός στην καρδιά μας.
Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος είδε το φως της ζωής στην Αθήνα το 1929. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και ευτύχησε να γαλουχηθεί στα μυστικά της υποκριτικής, από το μεγάλο μας δάσκαλο, θεατράνθρωπο Κάρολο Κουν. Με την αποπεράτωση των θεατρικών σπουδών έκανε πρόβα τζενεράλε στο σανίδι το 1955, με το θίασο της κραταιάς Μαρίκας Κοτοπούλη. Διήνυσε μία μακρά και επιτυχημένη πορεία στο θεατρικό μας τοπίο και πρωταγωνίστησε σε σπουδαίους ρόλους, που τον καταξίωσαν στο φάσμα της υποκριτικής. Υπομνίζουμε τις θεατρικές συμμετοχές του, ως πάστορας Μάντερς στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στη χώρα Ίψεν», που παίχτηκε από το «Ανοιχτό Θέατρο» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη, ως «τρελός» στην παράσταση της «Δωδέκατης νύχτας» με τον Σπύρο Ευαγγελάτο στο Εθνικό Θέατρο, ώς «Φιλέας Φογκ» στην παράσταση «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες», ακολούθως με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, στην παράσταση «Βυθός» του Μαξίμ Γκόρκι, στο «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, με τα ιερά τέρατα της υποκριτικής Αλέξη Μινωτή και Κατίνα Παξινού, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες παραστάσεις του εγχώριου και του διεθνούς δραματολογίου. Εξάλλου για την ερμηνεία του, στο ρόλο του Πάστορα Μάντερς, είχε τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κούν».
Στη μεγάλη οθόνη ο σπουδαίος μας μας ηθοποιός, διήγε επίσης μία σπουδαία και εμπνευ-σμένη λυρική πορεία. Έπαιξε κατά βάση στις κορυφαίες κωμωδίες, της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε αυτές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις ταινίες : «Κάτι να καίει», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Γαμπρός Από Το Λον-δίνο», «Ο ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Νύχτα γάμου», «Η παριζιάνα», «Ξύπνα Βασίλη», «Όλγα αγάπη μου», «Τρελοί πολυτελείας» κ.α. Μία μακρά και επιτυχημένη κινηματογραφική συγκομιδή, που εξακόντησε το καλλιτεχνικό του κύρος και κατέστησε τον Γιώργο Τσιτσό-πουλο, έναν από τους αγαπημένους μας ηθοποιούς. Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος υπηρέτησε αγόγγυστα για δεκαετίες το φάσμα της τέχνης, με συνέπεια, καλλιτεχνική αιδημοσύνη και προπαντός ευγένεια ήθους, στοιχεία για τα οποία αγαπήθηκε πλατιά, από το καλλιτεχνικό μας κενό. Ήταν παντρεμένος είχε έναν γιό και ήταν κάτοικος Καλλιθέας. Μετά από μία εύκρατη καλλιτεχνική πορεία, στις 24 Απριλίου του 2006, εκδήμησε από τη ζωή στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Υπήρξε από τις ευγενέστερες φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού μας πεδίου και για το ήθος του και την καλλιτεχνική του ευπρέπεια, θα τον θυμόμαστε με αγάπη για πάντα !
Φιλμογραφία
Το αμαξάκι (1957)
Τρεις κούκλες κι εγώ (1960)
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
Στρατιώτες δίχως στολή (1960)
Ο σκληρός άντρας (1961)
Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντος (1961)
Ο καλός μας άγγελος (1961)
Κατήφορος (1961)
Η Λίζα και η άλλη (1961)
Η Αλίκη στο ναυτικό (1961)
Τέρμα τα δίφραγκα (1962)
Το ταξίδι (1962)
Οι γαμπροί της Ευτυχίας (1962)
Ο χρυσός και ο τενεκές (1962)
Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης (1962)
Νόμος 4000 (1962)
Τρελοί πολυτελείας (1963)
Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο (1963)
Ο κύριος Πτέραρχος (1963)
Οι φτωχοδιάβολοι (1964)
Κάτι να καίει (1964)
Κατάρα με δέρνει βαριά (1965)
Το πρόσωπο της ημέρας (1965)
Αφήστε με να ζήσω (1965)
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)
Το πλοίο της χαράς (1967)
Νύχτα γάμου (1967)
Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967)
Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr