Σας προσκαλούμε εγκάρδια για περιήγηση, στην Ομάδα μας «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ !»

Σας προσκαλούμε εγκάρδια για περιήγηση,
στην Ομάδα μας «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ !»

  Φίλες και φίλοι,

Χρόνια Πολλά, καλή χρονιά. Για εσάς και τις οικογένειές σας, ευχόμαστε εγκάρδια ο καινούριος χρόνος 2020, να είναι εποικοδομητικός και να σας χαρίσει κάθε ηθική ευτυχία.

Σας προσκαλούμε εγκάρδια για μια περιήγηση – ιστορικό οδοιπορικό στην Ομάδα μας «ΑΘΗΝΑ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ !» Η Ομάδα επιχειρεί ένα ευσύνοπτο οδοιπορικό στην μαγική πόλη της Αθήνας μας. Στις ομορφιές, τις χάρες και τους ενθουσιασμούς της, τα ιστορικά της ορόσημα και όλες τις παραμέτρους που συνιστούν την ηθική της ταυτότητα και την πολιτισμική της φυσιογνωμία. Επιδιώκοντας μέσα απο αυτό χαρμόσυνο ταξίδι-οδοιπορικό, να τέρψει ηθικά τον αναγνώστη, αλλά και να αναδείξει τοποθεσίες, πρόσωπα, γεγονότα, και μνήμες, που συνέθεσαν στην μακρά της ιστορική εκπόρευση, την πολύπλαγκτη κοινωνική και πολιτισμική της παρουσία.

Η έπαυλη του ναυάρχου Μάλκολμ στην δεύτερη «γενέτειρά» μας την Κυψέλη, που εξελικτικά στον χρόνο έγινε το Άσυλο Ανιάτων της Αγίας Ζώνης, οι πάλαι ποτέ σκαιές φυλακές Αβέρωφ, που σημάδεψαν ανεξάλειπτα την κοινωνική μας ιστορία και στον χώρο τους μεταπολιτευτικά ανηγέρθη το μέγαρο του Αρείου Πάγου, το Αδριάνειο υδραγωγείο στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, η περίφημη «μπλέ πολυκατοικία» στα Εξάρχεια, πρόδρομος του μεταπολεμικού αρχιτεκτονικού μας μοντερνισμού – με το εκκεντρικό τότε μπλέ χρώμα του κοβαλτίου – το ρολόι της Κυρρήστου στους Αέρηδες, το σπίτι της πρωτοπόρου και οιστρηλατημένης αγωνίστριας της δημοκρατίας Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, η Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή, στην οποία σύχναζαν οι «κουτσαβάκηδες», οι μόρτες» και οι «τραμπούκοι», φόβος και τρόμος τότε στην κοινωνική ζωή της Αθήνας, με την ιερή ακόμα φυσιογνωμία του πάπα Νικόλα του Πλανά, να συνεγείρει συνειδήσεις με το αδαμάντινο θεολογικό και κοινωνικό του ήθος, είναι μερικές ψηφίδες αυτού του μακρού οδοιπορικού, που επιχειρούμε στην πολύπλαγκτη ιστορική ταυτότητα και την πολυεπίπεδη πολιτισμική φυσιογνωμία της Αθήνας μας. Δίνοντας συνάμα το έναυσμα να γνωρίσουμε τις ομορφιές της πόλης μας, να την αγαπήσουμε και να αναδείξουμε αυτή την σπάνια ηθική της μαγεία!

«Αθήνα Αθήνα/ Χαρά της γης και της αυγής/ μικρό γαλάζιο κρίνο/ Κάποια βραδιά στην αμμουδιά /κοχύλι σου θα μείνω» ! τραγουδά ο μεγάλος λυράρης του λαού μας Νίκος Γκάτσος, για να εξάρει την απέραντη ομορφιά της Αθήνας. Της αιώνιας, πόλης, που όλοι μας αγαπήσαμε, λατρέψαμε και έγινε τραγούδι και ηθική απαντοχή στα χείλη και την καρδιά μας. Αλλά και που αποτέλεσε δημιουργικό έναυσμα και έμπνευση, για την ηθική μεγαλουργία εκλεκτών ανθρώπων του πολιτισμού και της τέχνης. Της πόλης τέλος, στην οποία γεννήθηκε η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, η ιδέα της δημοκρατίας, ο έρωτας του κάλλους και το πνεύμα της φιλοξενίας του «Ξενίου Διός».

Σας προσκαλούμε με αγάπη, σε αυτό το μακρύ οδοιπορικό στην Αθήνα μας και η συμβολή σας, με άρθρα, φωτογραφίες και σχόλια, για την ανάδειξη της πολιτισμική ταυτότητα της πόλης μας, θα είναι ζωτική. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς. Καλό ταξίδι !!!

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Συγγραφέας
Αθήνα, 2-1-2020

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »