Ο αρχοντικός Άγγελος Αντωνόπουλος !

Ο αρχοντικός Άγγελος Αντωνόπουλος !

Με σπουδαίες λυρικές αρετές, πλατιά θεατρική παιδεία, πλάι στον απαράμιλλο δάσκαλο του θεάτρου Τέχνης Κάρολο Κούν, αλλά και μια αριστοκρατική μοναδική φινέτσα, που επένδυε την υποκριτική του παρουσία, πορεύτηκε στους δρόμους της τέχνης, ο έξοχος ηθικά Άγγελος Αντωνόπουλος και μας κατέλειπε μεγάλες δραματικές παρουσίες. Είδε το φως της ζωής στις 16 Ιανουαρίου του 1932 στον Πειραιά και κατάγονταν από αστική οικογένεια της Πάτρας. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ακολούθησε υποκριτική, στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, στον μεγάλο δάσκαλο Κάρολο Κούν, ενώ καθηγητής της δραματικής τέχνης υπήρξε και ο ίδιος. Και στο θέατρο και στην μεγάλη και στην μικρή οθόνη, ο Άγγελος υπήρξε αριστουργηματικός και οι ερμηνείες του έχουν ήδη περάσει στις μεγάλες στιγμές της δραματουργίας μας. Στην μεγάλη οθόνη, οι ρόλοι του μας συγκίνησαν και σμίλευσαν την ευαισθησία μας, για την ευγένειά και τον άχραντο λυρισμό τους. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ταινίες : «Η δασκάλα με Τα χρυσά μαλλιά», «Εγωισμός», «Τα δόλωμα», «Η 7-η μέρα της δημιουργίας», «κατηγορώ τους ανθρώπους», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ορατότης μηδέν» και πλήθος άλλα κινηματογραφικά αριστουργήματα, που συνέθεσαν τον μεγάλο ελληνικό κινηματογράφο. Στο πεδίο του θεάτρου τώρα που ήταν και ο κατ΄ εξοχήν χώρος του, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, έπαιξε στις σημαντικότερες παραστάσεις του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, με απαράμιλλες λυρικές επιδόσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις : «Ο Γλάρος» (του Τσέχωφ), «Η άνοδος του Αρτούρου Ούι» (του Μπρεχτ), «Ιούλιος Καίσαρ» (του Σαίξπηρ), «Έρωτες των τεσσάρων Συνταγματαρχών» (του Ουστίνοφ), «Τοβάριτς» (του Ζακ Ντε Βαλ) κ.ά.

Σπουδαία όμως υπήρξε η παρουσία του μεγάλου μας ηθοποιού και στην μικρή οθόνη, όπου άφησε αδρά το δραματικό του αποτύπωμα. Αναφέρουμε τις εξαιρετικές σειρές που πρωταγωνίστησε και πέρασαν στον μύθο της ελληνικής τηλεόρασης. Ήτοι : Άγνωστος Πόλεμος (του Ν. Φώσκολου), Οι Πανθέοι (του Τ. Αθανασιάδη). Με «Τα Παιδιά της Νιόβης» το 2004 να αποτελούν την τελευταία παρουσία του. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος, παράλληλα με την υποκριτική, ως βαθιά πεπαιδευμένος άνθρωπος, ασχολείται με την ποίηση και την συγγραφή ευρύτερα. Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Οι επιβάτες του φεγγαριού (Εκδόσεις Αιώρα» (2006) και την ποιητική συλλογή «Αφύλακτη Διάβαση». Ομιλεί
γαλλικά και αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ζώντας στο Ψυχικό. Και την δημόσια παρουσία του, ην διακρίνει πάντα μια αύρα ευγένειας και ευπρέπειας. Είναι αδιαφιλονίκητα από τους κορυφαίους της ελληνικής δραματουργίας.

Πόσο πολύ αγαπήσαμε τον απαράμιλλο αστό «Ανδρέα Πανθέο»  - Άγγελο Αντωνόπουλο, στο αξεπέραστο σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης «Οι Πανθέοι», του γίγαντα συγγραφέα μας και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη ! Ενώ θα μου μείνει αξέχαστο ένα ποιητικό αφιέρωμα, που κάναμε μαζί, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Κώστα Καζάκο, για τον πρωτόθρονο ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο, στα Λεχαινά, πρίν λίγα χρόνια!

Άγγελε σε λατρεύουμε !!!

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 30-11-19

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »