Ο κορυφαίος δάσκαλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος !

Ο κορυφαίος δάσκαλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Θαρρείς πως είχε γεννηθεί για να γίνει ηθοποιός και αυτή την επιταγή της μοίρας του ακολούθησε ο απαράμιλλος δάσκαλος της δραματικής τέχνης Βασίλης Διαμαντόπουλος! Προικοτοδοτημένος  με ένα σπάνιο δραματικό τάλαντο και με πολυεδρικές σπουδές στο φάσμα της υποκριτικής, ο μεγάλος Βασίλης Διαμαντόπουλος διήνυσε μια εκπληκτική πορεία στο θέατρο κυρίως, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και μας κατέλειπε ερμηνείες που έχουν περάσει στην φαντασμαγορία της ελληνικής δραματολογίας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις συμμετοχές του στις σπουδαίες μας ταινίες : 1948 Μαρίνος Κοντάρας, 1962 Το ταξίδι, Νόμος 4000,  Ψηλά τα χέρια Χίτλερ, 1980 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927,1981 Μάθε παιδί μου γράμματα, κ.α. Στο φάσμα του θεάτρου τις μοναδικές παραστάσεις :  1943 Αγριόπαπια, 1946 Εμείς και ο χρόνος, Για ένα κομμάτι γης, Ο γάμος της Μπάρμπαρα - Στις θάλασσες του Βορρά, 1947 Το φιόρο του Λεβάντε, Ο ανακριτής έρχεται, Πόθοι κάτω από τις λεύκες, Ήταν όλοι τους παιδιά μου, 1948 Υπόθεση Ουίσλο, Λεωφορείο ο πόθος, Αχ, αυτά τα φαντάσματα, 1950 Ερρίκος Δ', 1952 Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης, 1953 Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή, 1954 Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού, 1956 Χειμωνιάτικο παραμύθι, 1958 Παραμύθι χώρις όνομα, 1959Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια, 1961 Γαλιλαίος, 1978  Η δωδέκατη νύχτα του κυρίου Σαίξπηρ, 1989 Βαλπόνε. Αλλά και στο φάσμα της τηλεόρασης τις αριστουργηματικές συμμετοχές, που διαμόρφωσαν το πολιτισμικό μας ήθος : 1971-1974 Άγνωστος Πόλεμος ΥΕΝΕΔ, 1972-1974 Εκείνος και εκείνος ΕΙΡΤ,  1974 Το άδειο σπίτι ΥΕΝΕΔ, 1976 Γαλήνη, Από την  ειδαρότρυπα, ΕΡΤ 1979 Ο συμβολαιογράφος, ΕΡΤ 1981 Κίτρινος φάκελος,  ΕΡΤ 1982 Οι απόμαχοι, Τα Λαυρεωτικά, ΕΤ1 1991 Εκμέκ παγωτό, MEGA 1994 Το γελοίον του  πράγματος, ΑΝΤ1 1998 Η αγάπη άργησε μια μέρα. Ειδικότερα θεωρούμε ότι η πρωταγωνιστική συμμετοχή στον «Συμβολαιογράφο», όπως και στο «Εκείνος και Εκείνος», μαζί με τον σπουδαίο επίσης Γιώργο Μιχαλακόπουλο,  αποτιμήθηκαν από την κριτική ως δυο από τα μοναδικά δείγματα δραματικού ύφους και υποκριτικής τέχνης, στα τηλεοπτικά μας δρώμενα.

Ο κορυφαίος μας ηθοποιός γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1920 στον Πειραιά. Σπούδασε στην νομική Αθηνών, αλλά στράφηκε αμέσως στην μεγάλη του αγάπη το θέατρο. Φοίτησε έτσι στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κούν, στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποτέλεσε τον πρώτο ηθοποιό που έπαιξε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο «Αυτός και  το παντελόνι του», του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1966). Πρωτοπόρος και εμπνευσμένος καλλιτεχνικά, ίδρυσε μαζί με την Μαρία Αλκαίου – υπήρξε και σύζυγός του- το 1956 το Νέο Θέατρο και το 1993 το Σύγχρονο Θέατρο. Θα φύγει για ένα διάστημα στο Παρίσι και θα επανακάμψει το 1970, οπότε και συνεργάστηκε με αρκετά ιδιωτικά θεατρικά σχήματα, όπως επίσης και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μεγάλο επίσης μέρος της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, το αφιέρωσε ως δάσκαλος σε Δραματικές Σχολές Θεάτρου, αλλά και του Θεάτρου Τέχνης, όπου στην κυριολεξία, ποίησε δραματικές συνειδήσεις. Στην δύση της ζωής του, πάντα με αγάπη για τους νέους ανθρώπους – και με σχεδόν μηδενικά δίδακτρα- διηύθυνε το Εργαστήρι υποκριτικής τέχνης για νέους ηθοποιούς.

Στην προσωπική του ζωή, είχε παντρευτεί δυο φορές. Με την ηθοποιό Μαρία Αλκαίου με την οποία απέκτησε μια κόρη και με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε έναν γιό. Για την πολυεπίπεδη προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό ευρύτερα, τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α΄‎ και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στις 5 Μαΐου του 1999 στην Αθήνα, η ευγενική καρδιά του Δασκάλου Βασίλη Διαμαντόπουλου, έπαψε μα χτυπά για πάντα στη ζωή. Το αλγεινό άγγελμα του θανάτου του, σκόρπισε πάνδημη θλίψη στην ελληνική κοινωνία και στους ανθρώπους της τέχνης, για τον αξεπέραστο δάσκαλο του ελληνικού δραματολογίου, που σμίλευσε την πολιτισμική μας ταυτότητα στον 20-ο αιώνα.

Πόσο λατρέψαμε αυτόν τον αξεπέραστο συμβολαιογράφο «Σορ Τάπα», στο επικό μας σήριαλ «Συμβολαιογράφος» ! Ο Δάσκαλος Βασίλης Διαμαντόπουλος, για πάντα στην  καρδιάς μας !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »