Λαμβάνοντας την ευλογία του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου !

 Λαμβάνοντας την ευλογία του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως,
Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.  Βαρθολομαίου !


Είχαμε την ηθική τιμή και ανεκλάλητη χαρά στις 21 Μαΐου 2023,  να λάβουμε την ευλογία και τις πατρικές ευχές, του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμε-νικού μας Πατριάρχου κ.κ.  Βαρθολομαίου.  Του κορυφαίου πνευματικού ηγέτη του Ελληνισμού,  που επισκοπεί από την τιμημένη και ιερή έπαλξη του πρωτόθρονου Οικουμενικού μας Πατριαρχεί-ου, τα ιερά, τα όσια και το πολιτισμικό ήθος του.

Μεγάλη η συγκίνηση μας,  η ευλάβεια αλλά και η εκπεφρασμένη αγάπη μας -  δοθέντος ότι διατη-ρούμε επικοινωνία για χρόνια, με το σεμνό πνευματικό και θρησκευτικό ταγό της ρωμιοσύνης  Πατριάρχη κ.κ. βαρθολομαίο -  για την ηθική και πνευματική  διασταύρωσή μας μαζί του,  όπου και λάβαμε τις  ατίμητες  πατρικές του ευχές. Και αίφνης η σκέψη μας και η καρδιά μας,  φτερούγισε στην αχανή λεωφόρο του χρόνου και  στη μείζονα συμβολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την πνευματική αναγέννηση, αφύπνιση  αλλά και την εθνική απελευθέρωση του σκλαβωμένου Ελληνι-σμού,  όταν με τον αοίδιμο και κορυφαίο της Ορθοδοξίας Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄,  που απαγχονί-στηκε από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, για την ελευθερία, τις αξίες και τις ιδέες του γένους,  αλλά και για να μη σβήσει ποτέ αυτός «Ο φοβερός τρόπος του σκέπτεσθαι και το αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός», επετεύχθη η πολυπόθητη εθνική μας ελευθερία.

Τότε που το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο,  έθρεψε με τους φωτισμένους ρασοφόρος του και ανακαι-νιστές της ελληνικής σκέψης,  τις ρίζες του σκλαβωμένου γένους,  το αφύπνισε εθνικά και το φωτοδότησε  στη μεγάλη προσπάθεια της εθνικής απελευθέρωσης,  μέσα από την παλιγγενεσία του 1821.

Και αναδείχθηκε άξιος της τιμής και λαμπρός συνεχιστής, των ιδεών και των ιερών παραδό-σεων της τιμαλφούς πολιτισμικής μήτρας του ελληνισμού του Πατριαρχείου,  ο σημερινός Προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.  Νυχθημερόν αγωνιζόμενος για την εξομάλυνση και επίλυση όλων των υποβοσκόντων προβλημάτων των ορθοδόξων εκκλησιών, σφυρηλα-τώντας την ηθική τους ενότητα.  Παλεύοντας αεικίνητα με σθένος και ηθική εμπνοή,  για την διασφάλιση της λειτουργίας του Πατριαρχείου,  την επα-ναλειτουργία της Ιεράς Σχολής της Χάλκης – που παραμένει κλειστή με απόφαση των τουρκικών αρχών από το 1971 -  την προστασία του οικουμενικού πολιτισμικού μας μνημείου της Αγίας Σοφίας,  αλλά και τονώνοντας διαρκώς με τη θέρμη της ζέστης ελληνικής του καρδιάς,  όλους τους ελληνικούς θύλακες στην τουρκική επικράτεια,  με τις εμπνευσμένες παρεμβάσεις και επισκέψεις του. 

Επισκέπτεται συχνά έτσι διάφορες πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού στην Τουρκία, όπως την Καππαδοκία, τα Μύρα της Λυκίας, την Πέργαμο και άλλες περιοχές και τελεί θείες λειτουργίες σε ερείπια εκκλησιών μας, σε ένδειξη της συναδέλφωσης, του κατευνασμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών.  Στο ίδιο μήκος κύματος κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του τελέστηκε για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά το Δεκαπενταύγουστο του 2010.  Ενώ για πρώτη φορά μετά το 1922, τελέστηκε ιερός αγιασμός των υδάτων την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων στην Τρίγλια της Προύσας το 2019.  Σημειώνοντας εμφατικά τη ξεχωριστή συμβολή και προσφορά του, για την οργάνωση και υλοποίηση, της ιστορικής Πανορθόδο-ξος Συνόδου της Κρήτης το 2016,  η οποία προετοιμάζετο, για έναν και πλέον αιώνα.

Ως  εμπνευσμένος άνθρωπος όμως ο σεπτός Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και παρακο-λουθώντας ανύσταγα το γοργό παγκόσμιο κοινωνικό βηματισμό,  έχει προβεί σε παγκόσμιου κύρους παρεμβάσεις και δράσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της οικολογίας, ως κορυφαίου πολιτισμικού προγράμματος των ημερών μας.  Για τούτο εξάλλου του προσεδόθη από τα παγκόσμια Μ.Μ.Ε. το 1996, ο τίτλος του «Πράσι-νου Πατριάρχη»,  ενώ το 1997 επισημοποιήθηκε η απόδοση αυτού του τιμητικού τίτλου,  με ειδική τιμητική τελετή που έλαβε χώρα στο Λευκό οίκο το 1997, από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκόρ.  Προς αυτή την κατεύθυνση ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος,  καθιέρωσε την 1-η Σεπτεμβρίου που συνιστά και την πρώτη μέρα του εκκλησιαστικού έτους - αρχή της Ινδίκτου- ως ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος.  Ενώ διοργανώνει ακαταπόνητα συμπόσια ακόμα και με μονοθεϊστικές θρησκείες, για την προβολή και εμπέδωση των αξιών της οικολογίας και του περιβάλλοντος.

Με την ευλογία της παναχράντου Παναγίας μας,  ο ευλαβής προκαθήμενος της ορθοδόξου εκκλησίας μας κ.κ.  Βαρθολομαίος και το φίλεργο πνεύμα του στα γράμματα και τον πολιτισμό,  φέρει μία λαμπρή επιστημονική κατάρτιση και ακαδημαϊκή πανοπλία.  Αφότου αποπεράτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στα σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, αποφοίτησε με άριστα από τη Θεολογική Σχολή της Χάλ-κης,  υποβάλλοντας την επί πτυχίω διατριβή του με τίτλο «Ανασύστασις λυθέντος  γάμου».  Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης,  στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστή-μιο του Μονάχου. Και έλαβε το διδακτορικό του στο κανονικό δίκαιο από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, με θέμα της διατριβής του «Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών Διατάξεων εν τη Ορθόδοξω Εκκλησία.  Στα πλαίσια ακόμα της πολυμερούς μόρφωσής του,  ο ηγέτης της ορθόδοξης εκκλησίας μας, μιλάει επτά γλώσσες ήτοι :  ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και λατινικά.

Σε ότι αφορά ιερατική του παρουσία και πορεία :   Στις 13 Αυγούστου 1961, χειροτονήθη σε Διάκονο, λαμβάνοντας το όνομα Βαρθολομαίος, προς τιμή και σε ανάμνηση του Βαρθολομαίου του Κουτλου-μουσιανού από την Ίμβρο, εκδότη μηνιαίων και άλλων λειτουργικών βιβλίων, που αποτιμάται ως φωτιστής.  Στις 19 Οκτωβρίου του 1969 χειροτονήθη σε ιερέα.  Στις 25 Δεκεμβρίου τα Χριστούγεν-να του 1973, χειροτονήθη Επίσκοπος Φιλαδελφείας.  Στις 14 Ιανουαρίου του 1990, ενενθρονίσθη Μητροπολίτης Χαλκηδόνος.  Και στις 22 Οκτωβρίου 1991, εξελέγη από την Αγία Πατριαρχική Σύνοδο σε 270-ο  Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινου-πόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη.

 Με την ευγένειά του ήθους του,  την ανένδοτη προσήλωση του στις αξίες και τα ιδεώδη της Ορθοδο-ξίας,  την πνευματική του πολυμέρεια,  αλλά και την ευρυδιάστατη προσφορά και συμβολή του, στην επίλυση και διευθέτηση μεγάλων προβλημάτων της παγκόσμιας κοινότητας,  ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,  λαμπρύνει την ορθοδοξία και τον ελληνικό πολιτισμό.  Η άχραντος  Παναγία, ας είναι ηθικός παραστάτης του, στα άξια και ενάρετα βήματά του.

Και αποτελεί υπέρτατη ηθική τιμή για μας, η πατρική ευχή, ευλογία του και η χρόνια πνευ-ματική καθοδήγησή του. Ευχαριστώντας τον, από τα βάθη της καρδιάς μας.

 Με σεβασμό και ευλάβεια

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Α΄ Αθηνών
M.Sc Δ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, Συγγραφέας

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 3-6-23

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »