Το πρόταγμα της ανασυγκρότησης του στόλου μας !

Το πρόταγμα της ανασυγκρότησης του στόλου μας !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είναι μακρά και ένδοξη η παράδοση του πολεμικού μας ναυτικού και αποτέλεσε πάντα τον κεντρικό πυλώνα των λαμπρών εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Ωστόσο έγκυροι πολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν, πως όποτε η χώρα διήλθε από οικονομικές χρεοκοπίες, με επαγόμενες ελαττώσεις της ναυτικής μας ισχύος, ο τόπος πέρασε από τα καυδιανά δίκρανα.

Στις μέρες μας, ο στόλος υστερεί επικίνδυνα, σε ότι αφορά τον γοργό βηματισμό των εξελίξεων της ναυτικής ισχύος, αφενός σε υλικοτεχνικές υποδομές, αφετέρου σε ένα πιο άρτια εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό. Έχει την  δυνατότητα το πολεμικό μας ναυτικό, να προασπίσει την ακεραιότητα της χώρας, αλλά επιβάλλεται από τις εξελίξεις, ένα εύτολμο και με βαθιά θωριά στον αμυντικό μας ορίζοντα, πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του. Καθώς και η «παραγωγή» από τις αντίστοιχες σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών του, μιας καινούριας σειράς στελεχών του, με έμφαση στην εκπαίδευση του ηλεκτρονικού ναυτικού πολέμου, που θα το καταστήσουν έναντι της Τουρκίας, «state of the art». Βεβαίως σε μια κοινωνία, σαν την σημερινή, ανοικτή και με πολλούς διαύλους ενημέρωσης, όλες οι παραπάνω υστερήσεις και ελλείψεις είναι γνωστές. Αρκεί να θέλει κάποιος να τις δει.

Παράλληλα όμως επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, τούτες τις ώρες διαδραματίζεται ένα μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι στην Μεσόγειο, με κεντρικό διακύβευμα, τα ατίμητα ενεργειακά της κοιτάσματα. Είναι εμφανές,  ότι η Ελλάδα, δεν πρέπει να απέχει από αυτή την μεγάλη γεωπολιτική παρτίδα. Οφείλει να στηρίξει με την ναυτική της ισχύ, τα ζωτικά της συμφέροντα τα και παράλληλα να εκπέμψει ένα σήμα ναυτικής ισχύος στην περιοχή. ‘Ήδη ο προαιώνιος εχθρός μας το κάνει κατά κόρον αυτό και το προβάλλει δοθείσης κάθε ευκαιρίας. Προς αυτή εξάλλου την κατεύθυνση, εδώ και δέκα πλέον χρόνια αποστέλλει σκάφη της στα παράλια της Αττικής και στις Κυκλάδες, κάνοντας ειρηνικές διαπλεύσεις, αλλά με πελώριο ωστόσο συμβολισμό, επίδειξης ισχύος!  Οι ελληνικές κυβερνήσεις από την άλλη, απαντώντας στα «τζαρτζαρίσματα» της Τουρκίας, προσπάθησαν να δημιουργήσουν πλέγματα ναυτικής ισχύος της χώρας, με συνέργειες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που ως ένα βαθμό λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην δύναμη πυρός του στόλου μας και καταγράφονται στις καλές στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής. Πάραυτα δεν φτάνουν ! Επιβάλλεται αδήριτα η αναβάθμιση της ισχύος του ναυτικού μας όπλου.

Και στις δύσκολες μέρες μας υπάρχουν λύσεις για να υπερκεραστούν οι οικονομικοί ύφαλοι. Απαιτείται ωστόσο μια πλατιά συναίνεση από την πολιτική μας τάξη. Επι παραδείγματι θα μπορούσαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να αξιώσουν να δοθούν στην Ελλάδα από τους εταίρους μας, τα κέρδη από τα παρακρατηθέντα ομολόγα, με σκοπό την αναβάθμιση της ναυτικής της δύναμης. Και τούτο, διότι για να προκύψουν αυτά τα κέρδη, της προηγούμενες δεκαετίες της ευωχίας, στράγγιξαν την χώρα μας, ενώ επιδίδονταν συστηματικά στις μίζες, για κάθε μας μεγάλη προμήθεια. Από τηλεπικοινωνίες, μέχρι οπλικά συστήματα. Οφείλουν έτσι στα δύσκολα να στηρίξουν την Ελλάδα. Στο κάτω κάτω της γραφής, με τα λεφτά που της «πήραν». Ενώ την ίδια ώρα πρέπει να σταθμίσουν, ότι η αναβαθμισμένη στήριξη των συνόρων της Ελλάδος, είναι και μια ασφαλής προάσπιση των συνόρων της Ευρώπης !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »