Γεώργιος και Σίμων Σίνας

Γεώργιος και Σίμων Σίνας 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ιστορία της Βορείου Ηπείρου (Μέρος 11-ο)

Έξοχη και πολυεπίπεδη υπήρξε η εθνική ευεργεσία των καταγόμενων από την Μοσχόπολη Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου, ευεργετών Γεωργίου και του γιού του Σίμωνος Σίνα. Πρωτίστως ο Γεώργιος και εν συνεχεία ο γιός του Σίμων Σίνας, αφότου κατόρθωσε να αποκτήσει στην Αυστρία μια αξιοθαύμαστη περιουσία που εξετείνετο σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, προέβη σε γενναίες οικονομικές δωρεές υπέρ της Ελλάδος, μέσω των οποίων κατέστη εφικτό να δημιουργηθούν σπουδαίες αναπτυξιακές υποδομές, αλλά και σημαντικά έργα πολιτισμού και παιδείας. 

Το υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών επί της οδού Ακαδημίας σε σχέδια των περίφημων αρχιτεκτόνων Th. Hansen και Ernst Ziller, το σημαντικό για την ανακαίνιση της ελληνικής παιδείας Αστεροσκοπείο Αθηνών και πολλά άλλα ακόμα παιδευτικά και πολιτισμικά έργα υλοποιήθηκαν χάρη στην αγάπη και την υψηλή εθνική ευαισθησία των Γεώργιου και Σίμωνος Σίνα. Τα σπουδαία τέκνα της ελληνικής πατρίδας Γεώργιος (1783-1856) και Σίμων (1810- 1876) Σίνας, ήραν την καταγωγή τους από την Μοσχόπολη Κορυτσάς. Αφότου έλαβε χώρα η πρώτη καταστροφή της Μοσχόπολης μετανάστευσαν στην Βιέννη της Αυστρίας. Έτσι ξεκίνησε την λαμπρή και πολυδιάστατη επιχειρηματική του δραστηριότητα ο Γεώργιος Σίνας στην Αυστρία. Πρω τίστως ασχολήθηκε με το εμπόριο, από τα οποίο και απέκτησε πελώρια οικονομική ισχύ. Για να συνεχίσει την επιχειρηματική του ενασχόληση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να αναγορευτεί σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της Αυστρίας και όχι μόνον. Στο απόγειο της οικονομικής του παντοδυναμίας, ο Γεώργιος Σίνας δάνειζε κυβερνήσεις και μεγάλα οικονομικά κονσόρτσιουμ. Παράλληλα όμως με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, επεκτάθηκε και στις συγκοινωνιακές υποδομές και ανελίχθηκε σε κορυφαίο συγκοινωνιακό επενδυτή της Ευρώπης. Ενδεικτικά είναι και τα παρακάτω συγκοινωνιακά έργα υποδομής που τον καταξίωσαν παγκοσμίως στην εποχή του ως κορυφαίο επενδυτή συγκοινωνιών-επικοινωνιών. Κατασκεύασε τον πρώτο σιδηρόδρομο της Ευρώπης, τον αποκαλούμενο και σιδηρόδρομο του Νότου. Δημιούργησε την πρώτη ακτοπλοϊκή εταιρεία του Δούναβη, κατασκεύασε την γέφυρα Βούδα – Πέστης, την ξακουστή διώρυγα Δούναβη – Τίσσα και άλλα σπουδαία ακόμα συγκοινωνιακά έργα μακράς πνοής. 

Ανάλογη επίσης υπήρξε η οικονομική πρόοδος και ακμή του Γεωργίου Σίνα, στον κτηματομεσιτικό τομέα της Αυστρίας, στον οποίο και μεσουράνησε. Ένεκα της πανευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής του καταξίωσης, διετέλεσε επί μακρό χρονικό διάστημα πρώτος Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας. Η πολύχρονη όμως παρουσία και δραστηριοποίηση του Γεωργίου Σίνα στην Αυστρία, δεν απέσβεσε ποτέ την βαθιά αγάπη του για την μητέρα Ελλάδα. Με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο λοιπόν πάσχιζε να στηρίξει και να συνδράμει οικονομικά την ελληνική πατρίδα. Σε πρώτη φάση στήριξε γενναία τον έρανο υπέρ των θυμάτων του αγώνα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Κατόπιν και αφότου άρχισε το απελεύθερο πλέον κράτος να συγκροτείται οργανωτικά και διοικητικά, επιχορήγησε με γενναία ποσά την ίδρυση της Τραπέζης της Ελλάδος. Ενώ συνάμα καθοριστική ήταν και η οικονομική στήριξή του, στην δημιουργία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο και επάνδρωσε με τα πιο προηγμένα της εποχής αστροφυσικά και μετεωρολογικά εργαλεία. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η εγχάρακτη αφιερωματική επιγραφή στο πρώτο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αναφέρει : «τη ελληνική νεολαία, ο Βαρώνος Γ. Σίνας εκ Μοσχοπόλεως Μακεδονίας 1844». Ο Γεώργιος Σίνας, ως σπουδαίος κοινωνικός και οικονομικός παράγοντας του ευρωπαϊκού οικονομικού γίγνεσθαι , τιμήθηκε με πλήθος ηθικών διακρίσεων και παράσημα , τόσο από την ελληνική πολιτεία, όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φορείς, εταιρείες και σωματεία. Τιμήθηκε από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ρωσία, χρημάτισε μέλος της Ανωτάτης Διαίτης Κάτω Αυστρίας, Μοραβίας, Βοημίας, Σιλεσίας, καθώς και Δικαστικός πάρεδρος από την κομητεία της Ουγγαρίας. Αφότου εκδήμησε από την ζωή ο Βαρόνος Γεώργιος Σίνας, κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας του, αναδείχτηκε ο γιός του Σίμων Σίνας. Ενδεικτικό εδώ του μεγαλείου, της περιουσίας και των ευρέως φάσματος επιχειρήσεων του λαμπρού τέκνου της Βορείου Ηπείρου, είναι το γεγονός, ότι εργάζονταν στις επιχειρήσεις του, περί τα 5.000 άτομα.

Άξιος ανάδοχος του πατέρα του, ως προς το ηθικό και πολιτικό του κύρος και ο Σίμων Σίνας, χρημάτισε σε σημαντικές και καίριες θέσεις. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδος στην  Βιέννη, το Μόναχο και το Βερολίνο και τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων από την ελληνική και την αυστριακή πολιτεία. Συνεχίζοντας με την ίδια ηθική ζέση και εθνική ευαισθησία το ευεργετικό και φιλανθρωπικό έργο του πατέρα του, ο Σίμων Σίνας, προέβη σε γενναίες δωρεές προς την μητέρα ελληνική πατρίδα. Στις σπουδαίες ηθικές ευεργεσίες προς την Ελλάδα του Σίμωνος Σίνα, περιλαμβάνονται η επιχορήγηση της φιλεκπαιδευτικής εταιρείας, η ανάληψη των εξόδων λειτουργίας και μισθοδοσίας του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ανέγερση του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος της ελληνικής παροικίας της Βιέννης κ.α. υψηλού πολιτισμικού κύρους έργα και δωρεές. Προεξάρχει δε στις μεγάλες εθνικές προσφορές-δωρεές του Σίμωνος Σίνα, η δημιουργία του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, επί της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »