Ο Πάνος Αβραμόπουλος, την Κυριακή 25-3-18, με τις «Κακές Παρέες» στον «Παραπολιτικά Fm 90,1», για την εθνική επέτειο της 25-ης Μαρτίου 1821 !

Ο Πάνος Αβραμόπουλος, την Κυριακή 25-3-18, με τις «Κακές Παρέες» στον «Παραπολιτικά Fm 90,1», για την εθνική επέτειο της 25-ης Μαρτίου 1821 !

Φίλες και φίλοι, συντονιστείτε μαζί μας την Κυριακή 25-3-18 και ώρα : 13:00 – 15:00 το μεσημέρι, με τους Αθηναΐδα Νέγκα και Χρήστο Φερεντίνο στον «Παραπολιτικά Fm 90,1», για ένα πολυδύναμο ιστορικό αφιέρωμα, στην ημέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας 25-η Μαρτίου. Θα μοιραστούμε μαζί, την ηθική έξαρση, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό, όλων των μεγάλων ελλήνων, που με το αίμα, την ψυχή και την καρδιάς τους, αποτίναξαν τον «βαρύν και απαραδειγμάτιστον ζυγόν, τετρακοσίων ετών, της οθωμανικής δουλείας» και μας χάρισαν την ατίμητη ηθικά ελληνική ελευθερία. Το παγκόσμιο αυτό ηρωικό ορόσημο, που ενέπνευσε για την μεγαλοσύνη του, όλους τους διανοουμένους και τους καλλιτέχνες του κόσμου. Από τον Λόρδο Βύρωνα, μέχρι τον Ευγένιο Ντελακρουά.

Θα μιλήσουμε για την πολυεδρική συμβολή των ελλήνων λογίων και κληρικών της διασποράς, που με το φωτερό πνευματικό τους σήμα, προπαρασκεύασαν ηθικά τον αγώνα. Για τους έξοχους Άνθιμο Γαζή, Νεόφυτο Δούκα, Κωνσταντίνο Κούμα και όλους τους άλλους σπουδαίους έλληνες, που έσπειραν τον σπόρο της ελληνικής ελευθερίας, σε ολάκερη την οικουμένη. Για τον απαράμιλλο Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή, που πύργωσαν με την προσφορά τους στον αγώνα, εκπέμποντας τον ατίμητο «Θούριο» και όλα τα άλλα παιδευτικά - επαναστατικά κείμενα με τον «Λόγιο Ερμή», σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο. Για το «Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο» στο Παρίσι του Γρηγόρη Ζαλύκη και όλες τις άλλες επαναστατικές εστίες της διασποράς.

Για την σπουδαία συμβολή του κινήματος στις Παραδουνάβιες περιοχές με τον Υψηλάντη και τον εμπνευσμένο του πατριωτικά «Ιερό Λόχο», που έπεσε θυσιαστικά στο Δραγατσάνι. Τον σπουδαίο ηγέτη των «πανδούρων» - χωρικών της Ρουμανίας Θεόδωρο Βλαδιμηρέσκου και όλους τους άλλους φλογερούς πατριώτες των παραδουνάβιων περιοχών, που ξεσήκωναν μεθοδικά την Βαλκανική, κατά την οθωμανικής τυραννίας. Αλλά και για την αμφίσημη συμπεριφορά της Ρωσίας, στην επανάσταση σε αυτές τις περιοχές.

Για την εμπνευσμένη «Φιλική Εταιρεία», με τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ  Ξάνθο, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, που αποτέλεσε την τιμαλφή μήτρα προπαρασκευής και καθοδήγησης του ξεσηκωμού του γένους. Για την αυτοθυσία του έξοχου Παπαφλέσσα, την ανιδιοτέλεια της Μαντούς Μαυρογένους, τον ηρωισμό των Αθανάσιου Διάκου, Νικήτα Σταματελόπουλου – Νικηταρά, αλλά και την στρατηγική ιδιοφυία των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Για την ιστορική «Ψωροκόσταινα» - Πανωραία Χατζηκώστα,  που μέσα από το ηθικό δράμα της δολοφονίας από τους τούρκους των πέντε παιδιών της, πρόσφερε ότι «ελάχιστο είχε», «ένα γρόσι και ένα δακτυλίδι», για την στήριξη των τραγικών πολιορκημένων του Μεσολογγίου ! Για τον μοναδικό σε αυτοθυσία και ηρωισμό, ηγέτη του γένους, Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, που θυσιάστηκε απαγχονιζόμενος στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου – έκτοτε παραμένει κλειστή- παραμένοντας στην Πόλη και αρνούμενος τις υποβληθείσες προτάσεις για την διαφυγή του. Αλλά και για τον τούρκο θρησκευτικό ηγέτη Χατζή Χαλίλ Εφέντη, που προσπάθησε να αποτρέψει την σφαγή των ελλήνων της πόλης και ο Σουλτάνος τον κρέμασε!

Παράλληλα για τον μοναδικό Πατροκοσμά τον Αιτωλό, τον φλογερό ρασοφόρο πατριώτη, που διέσωσε τα ελληνικά γράμματα, όπου γης εδονείτο ελληνική καρδιά, για να κρεμαστεί από τους Τούρκους το 1779, στο χωριό Κολικόντασι του Μπερατίου, της Βορείου Ηπείρου. Για την πρώτη επαναστατική κίνηση κατά των Τούρκων, από τον σπουδαίο Βορειοηπειρώτη, στρατιωτικό ηγέτη των Δεσποτών του Μυστρά, Κροκόνδειλο Κλαδά, που κατατρόπωσε τους Τούρκους το 1480 στην Βόρειο Ήπειρο, τρείς αιώνες πρίν το αθάνατο ΄21 !

Για την ηθική μεγαλουργία των Ελλήνων εθνικών ευεργετών, που ακμάζοντας οικονομικά σε όλη την Ευρώπη – Οδησσό, Βιέννη, Βουδαπέστη, Τεργέστη, Ιάσι, Κωνσταντινούπολη κ.α. στήριξαν πολυεπίπεδα οικονομικά τον αγώνα, αλλά έφτιαξαν και τις πρώτες κεντρικές υποδομές για να αναπνεύσει το σκλαβωμένο γένος ήτοι : σχολεία, φτωχοκομεία, νοσοκομεία, εκκλησίες κ.α. Τους Βαρβάκη, Ριζάρη, Ζωσιμάδες, Καπλάνη, Υψηλάντηδες κ.α.

Τέλος για την ασύγγνωστη διοικητική και οικονομική ακμή των «Αμπελακίων», που πρώτα παγκοσμίως το 1778, με τον Γεώργιο Μαύρο, εμπνεύστηκαν την προηγμένη ιδέα του «Συνεταιρισμού» και αφού είχαν προηγηθεί οι λεγόμενες «Κοινές Συντροφίες», τα «Συνάφια», όπως τότε ονομάστηκαν οι πρώτες μικρές συνεταιριστικές οργανώσεις, για να εμπνεύσουν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το περίφημο «Αμπελάκια πρώτα στ΄άρματα, στα γρόσα και στα γράμματα» !

Συντονιστείτε μαζί μας, για να ενωτιστούμε τα λόγια του έξοχου εθνικού μας ποιητή  Κωστή Παλαμά για το 21 :

«Λόγο δεν έχω να σας πω, παρά μονάχα ένα
Μεθύστε με τ΄ αθάνατο κρασί του ΄21»

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »