Ο ηθικά ευγενής, Αχιλλέας Μπουντουβής

Οι πολιτικοί άνδρες της Ηλείας

Ο ηθικά ευγενής, Αχιλλέας Μπουντουβής 

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ανέκαθεν το έμβλημα της αριστοκρατικής ευγενείας της φυλής συνιστούσαν το ήθος, η ευπρέπεια, και η υψηλή παιδεία. Τούτα τα αδαμάντινα στοιχεία κατά αδήριτο τρόπο αποτύπωναν την λαμπρή φυσιογνωμία του Αχιλλέα Μπουντουβή. Του απαράμιλλου ηλειωτόπουλου, πλάι στην παρουσία του οποίου ροδάμισαν η δημιουργία, η πρόοδος και η πολιτική ευπρέπεια. Ενός ευγενούς ευπατρίδη που ξε-κίνησε την πολιτική του παρουσία και δραστηριοποίηση με τους καλλίτερους οιωνούς για να δώσει υψηλά δείγματα γραφής αυτής της προοπτικής και που πάραυτα έφυγε τόσο άδοξα από την ζωή, θύμα ενός επιπόλαιου αυτοκινητιστικού ατυχήματος. 

Ο αοίδιμος Αχιλλέας Μπουντουβής γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1932. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ακολούθησε πολιτικές επιστήμες, στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, σημερινό «Πάντειο» Πανεπιστήμιο. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως οικονομικός σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στα πλαίσια αυτής του της ενασχόλησης διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του πανίσχυρου πάλαι ποτέ δημοσιογραφικού Οργανισμού Βελίδη. Ο Αχιλλέας Μπουντουβής από νεαρή ηλικία ανεμίχθη ενεργά στην πολιτική. Προικοδοτημένος με πολιτικό αισθητήριο και οξυδέρκεια, αλλά και με το θεωρητικό οπλοστάσιο μιας επίζηλης παιδείας, έδωσε το στίγμα μιας ξεχωριστής πολιτικής φυσιογνωμίας που προοιωνίζονταν ένα λαμπρό μέλλον. Έτσι ενωρίς ευρέθηκε σε προηγμένα πολιτικά περιβάλλοντα που του κληροδότησαν τα μυστικά της «πολιτικής τέχνης». Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριοποίησης του Αχιλλέα Μπουντουβή υπήρξε η παρουσία του ως πολιτικού συμβούλου στο γραφείο του στρατάρχη Παπάγου κατά την περίοδο της πρωθυπουργικής του θητείας, όπως επίσης και η παρουσία του ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στεφάνου Στεφανοπούλου την περίοδο της πρωθυπουργίας του. 

Από τις θέσεις αυτές ο Ηλείος πολιτικός πραγματοποίησε ένα λαμπρό κύκλο πολιτικών γνωριμιών και ενέγραψε τις παρακαταθήκες της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Ωστόσο καίτοι βαθύτατα πολιτικό ον ο Αχιλλέας Μπουντουβής, δεν εφείδετο στο να ασχοληθεί – και επιτυχώς μάλιστα – με άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού. Σε αυτά τα πλαίσια διετέλεσε Γενικός Αρχηγός του Παναθηναϊκού στην χρυσή εποχή του Γουέμπλευ, όταν η λαοφιλής ελληνική ομάδα είχε σπάσει με τις εκπληκτικές της εμφανίσεις τα εθνικά όρια και είχε χαρίσει στον ελληνικό λαό μοναδικές και ασύγκριτες στιγμές συγκίνησης. 

Στον πολιτικό τώρα στίβο ο Αχιλλέας Μπουντουβής κατήλθε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 1977 υπο την σκέπη της Νέας Δημοκρατίας, στις οποίες εξελέγη μάλιστα πρώτος στο ομώνυμο ψηφοδέλτιο. Πρωθύστερα την περίοδο 1974-1977 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος  Καραμανλής τον είχε τοποθετήσει διοικητή του Οργανι-σμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), όπου με εμπνευσμένες και ενορατικές κινήσεις για την εποχή του, είχε δρομολογήσει την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του τόσο ευαίσθητου για το εργατικό δυναμικό της χώρας οργανισμού. Ο Αχιλλέας Μπουντουβής ομιλούσε αγγλικά. Το νήμα της ζωής όμως αυτού του ωραίου ηλειωτόπουλου επέπρωτο από τη μοίρα να κοπεί με τον πιο άδικο και άδοξο τρόπο, από ένα επιπόλαιο αυτοκινητιστικό ατύχημα. Βγαίνοντας έξω από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη όπου διεξήγοντο οι εργασίες του Β’ Πανελλήνιου Συνεδρίου της «Νέας Δημοκρατίας» – στο οποίο σημειωτέον είχε εκλεγεί μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος- παρασύθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και σκοτώθηκε επι τόπου, κλείνοντας τον κύκλο μιας πολυσήμαντης πολιτικής και κοινωνικής σταδιοδρομίας. Μπορεί όμως το σύμφυτο με το θάνατο στοιχείο της ανθρώπινης φθοράς, να επικαλύψει το φέγγος μιας τόσο ευγενικής και απαστράπτουσας φυσιογνωμίας όπως αυτής του απαράμιλλου Αχιλλέα Μπουντουβή ; Προφανώς όχι … !!! 

Κλείνοντας σημειώνουμε, ότι ο αείμνηστος Αχιλλέας Μπουντουβής, υπήρξε αγαπημένο «παιδί» και επιστήθιος φίλος του αοίδιμου ευπατρίδη, αναγεννησιακού για την σπάνια παιδεία του πολιτικού, αλλά και προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας» Ευαγγέλου Αβέρωφ. Στις φωτογραφίες, ο αξέχαστος Αχιλλέας Μπουντουβής, στον γάμο του με κουμπάρο τον πρόωρα χαμένο και αξιαγάπητο επιχειρηματία Θόδωρο Βαρδινογιάννη, τον αλησμόνητο πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» Ευάγγελο Αβέρωφ, την κόρη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου στο φάσμα του τύπου στην Βόρειο Ελλάδα, μεγαλοεκδότη Βελίδη και στην Ηλεία, με τον επίσης πολύ αξιόλογο Βουλευτή Ηλείας, αείμνηστο Νίκο Κοντογιαννόπουλο, σε εκδήλωση Αγιασμού στην Ηλεία.

Το κείμενο και οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου, είναι από το βιβλίο μας  «ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ, Πάνος Ν. Αβραμόπουλος» και υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους, δίχως την έγγραφη άδειά μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »