Με λαμπρότητα και χάρη, η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους Άγιους Ασώματους Θησείου

Με λαμπρότητα και χάρη, η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών
στους  Άγιους Ασώματους Θησείου


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με ηθική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και χάρη εορτάστηκε εχθές Τρίτη 8-11-16, η μνήμη των παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, στον ιστορικό βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων Θησείου. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από νωρίς στην δοξολογία να προσκυνήσει τους θαυματουργούς Ταξιάρχες, που καταυγάζουν με την θεοσκεπή παρουσία τους το ήθος της Ορθοδοξίας μας στην αχανή λεωφόρο του χρόνου και έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα θαυμάτων, θεραπεύοντας πάσχοντες, αδυνάτους, κατατρεγμένους και κάθε πιστό που με ευλάβεια και βαθιά πίστη, επικαλείται την χάρη τους. Ενώ προστατεύουν ακόμα με την θεία σκέπη τους τα ελληνικά πτερά, την Πολεμική Αεροπορία μας.  Έτσι με το πέσιμο του ηλίου και τον καλό φθινοπωρινό καιρό, η σύναξη του χριστεπώνυμου πλήθους, μέσα στην εωθινή ατμόσφαιρα της ιερής μνήμης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έμοιαζε με θεία μυσταγωγία. Διακρίνοντας μέσα στο πλήθος και αρκετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολλούς ανθρώπους από το φάσμα της τέχνης των γραμμάτων και του πολιτισμού, που με σεμνότητα και ευλάβεια, είχαν έλθει για να αρδεύσουν από την θεία χάρη των Αγίων Ταξιαρχών μας και να αναβαπτισθούν ηθικά, από τα ιερά πνευματικά τους νάματα. Στον καλαίσθητο και διάστικτο από σπουδαίες ιστορικές μνήμες των Αγίων Ασωμάτων, που στα χρόνια της μεταπελευθερωτικής Ελλάδας από το έρεβος της οθωμανικής δουλείας, χρησιμοποιήθηκε σαν Φαρμακείο για τις ανάγκες της τότε αθηναϊκής κοινωνίας.

Στην δοξολογία χοροστάτησε ο πατέρας Ιγνάτιος, μαζί με άλλους ιερείς που συνλειτούργησαν για την ιερή μνήμη των Αγίων Ταξιαρχών. Μετά την δοξολογία επακολούθησε λιτανεία της εικόνας των Αγίων, στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής των Θησείου και οι κάτοικοι κατασυγκινημένοι από το θείο θάμπος των πυλώνων της Ορθοδοξίας μας Μιχαήλ και Γαβριήλ, έραιναν με ροδοπέταλα την εικόνα τους. Η πομπή επιστρέφοντας στον ναό των Αγίων Ασωμάτων, έκλεισε με έναν εμπνευσμένο χαιρετισμό του σεπτού πατρός Ιγνατίου, που διαβίβασε τις ολόθερμες ευχές και ευλογίες για την ιερή ημέρα, του σεπτού Αρχιεπισκόπου μας κ-ου Ιερωνύμου, αλλά και το παιάνισμα του Εθνικού μας Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που επικουρούσε με τα χαρμόσυνα μουσικά κομμάτια-λιτανείες της την εορτή. Παρόντες και εμείς ευλαβικά με την ιδιότητα του Α΄ Αναπληρωματικού Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων στην εορτή, για να τιμήσουμε τους Άγιους Ταξιάρχες και να ενωτιστούμε ηθικά την θεία χάρη τους.

Με γεμάτες τις καρδιές και αναπεπταμένοι ηθικά από την ευλογία των κορωνίδων της Ορθόδοξης πίστης μας, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών μας Μιχαήλ και Γαβριήλ, ευχαριστήσαμε ευλαβικά τον πατέρα Ιγνάτιο και το ενοριακό συμβούλιο για την ηθικά ευγενή φιλοξενία τους, και πήραμε το δρόμο του γυρισμού, ευχόμενοι οι Άγιοι Ταξιάρχες, να έχουν υπο την θεία σκέπη τους, την καθημαγνένη από την βαθιά οικονομική και πολιτισμική κρίση ελληνική κοινωνία, αλλά και να προστατεύουν με τα φτερά τους, την ελληνική πατρίδα και δη τον Πολεμική Αεροπορία μας, που πάντα υφίσταται συχνά – πυκνά την εξωτερική επιβουλή.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »