Μίκης, Φώντας, Βασίλης, Αφροδίτη και ατελείωτο ελληνικό φώς !!!

Μίκης, Φώντας, Βασίλης, Αφροδίτη και ατελείωτο ελληνικό φώς !!!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αδυνατούν τα λόγια να αποτυπώσουν την ηθική έξαρση, παρόντος του κορυφαίου μουσουργού μας Μίκη Θεοδωράκη, στην αποψινή συναυλία σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου του Οργανισμού μας ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας, Άθλησης Δήμου Αθηναίων)  στο Αττικό Άλσος, όπου το άπλετο φως του ελληνικού πολιτισμού, διασταυρώνονταν με την κοινωνική μας ευαισθησία. Ο ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με την κοινωνική πρωτοβουλία «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του «ΣΚΑΙ», οργάνωσε δωρεάν συναυλία με προσφορά τροφίμων για τους κοινωνικά αδυνάτους, όπου και μια ομάδα έξοχων τραγουδιστών, τραγούδησαν τον περίφημο κύκλο τραγουδιών «Γράμματα από την Γερμανία» του ηθικά λαμπρού στιχουργού μας Φώντα Λάδη, σε μουσική του παγκόσμιου και καλλιτεχνικά έξοχου Μίκη Θεοδωράκη. 

Η παρουσία του κόσμου ήταν καταιγιστική, όπου και ανταποκρίθηκε με την γεμάτη αγάπη «σακούλα» του, για να στηρίξει τους κοινωνικά αδυνάτους της οδυνηρής μας κρίσης, διατρανώνοντας το μεγαλείο και την ηθική ζεστασιά της οικουμενικής ελληνικής καρδιάς. Παρόν και συγκινημένος και ο ποιητής και στιχουργός Φώντας Λάδης, που ευχαρίστησε τον μέγα Μίκη για την πολυεδρική προσφορά του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και για την συνεργασία μαζί του, που λάμπρυνε τα καλλιτεχνικά του βήματα. 40 χρόνια πέρασαν αφότου δημοσιεύτηκαν τα απαγορευμένα από την χούντα τραγούδια του Φώντα Λάδη και όμως είναι σαν να γράφτηκαν εχθές. Αποτυπώνοντας τον πόνο, την ηθική οδύνη και τον καημό της προσφυγιάς και της ξενητιάς, που σαν εφιάλτες πλανώνται και σήμερα στην ελληνική κοινωνία, μισόν αιώνα μετά ! Αναδεικνύοντας ανάγλυφα τις δυσπλασίες και τις στρεβλώσεις, του παγερού και ηθικά αποστεωμένου σύγχρονου κόσμου μας.

Στο τραγούδι οι σπουδαίοι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Μάνου, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Κορακάκης και Γιώργος Μεράντζας, εξέγειραν το κοινό και στην κυριολεξία αποθεώθηκαν. Μια ανεπανάληπτη πραγματικά βραδιά, που μας πρόσφερε καλλιτεχνική ευδία, αλλά και σπάνια ηθική ανάταση, γιατί μπορέσαμε μπολιάσουμε τον πολιτισμό, με την ανθρωπιά. Τα δυο κορυφαία συστατικά στοιχεία, στο ηθικό DNA της ελληνικής λεβεντιάς !!! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, σε όλα τα παιδιά – υπαλλήλους του ΟΠΑΝΔΑ που έδωσαν τν ψυχή τους, για την άψογη πραγμάτωση της εκδήλωσης και στον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ και ατίμητο φίλο κ-ο Χρήστο Τεντόμα, που εξευρίσκει δημιουργικές εξόδους, μέσα στην οδυνηρή οικονομική μας κρίση, για να απολαύσουμε τον μοναδικό ελληνικό πολιτισμό, αλλά και για να εκφράσουμε την ηθική λεβεντιά μας στην ιερή ΙΔΕΑ του ανθρώπου, που χτυπιέται βάναυσα στις σκληρές μέρες μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »