Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Fm 90.1», για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Fm 90.1»,
για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Σε μια πλατιά αφιερωματική ιστορική συζήτηση συμμετείχε εχθές Δευτέρα 16-5-16 ο Πάνος Αβραμόπουλος, για δυο ώρες στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Fm, 90.1 με τον πολυδιάστατο ιστορικά Ανδρέα Μαζαράκη, για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αναρριπίσε την ιστορική μνήμη και μίλησε διεξοδικά για τους 350.000 Έλληνες του Πόντου, που σφαγιάστηκαν από τους αιμοδιψείς τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην Αμάσεια, την Σινώπη και την Σαμψούντα, στα πλαίσια της εθνοκάθαρσης της Ασίας, από τους γηγενείς χριστιανικούς πληθυσμούς των Ποντίων και των Αρμενίων.

Συζήτησε για τις πολλές χιλιάδες ακόμα Πόντιους, που εξέπνευσαν στα τρομερά «τάγματα εργασίας» - amele taburu δολοφονημένοι από την πείνα, την εξάντληση και τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας τους, στα έργα υποδομής των Τούρκων στα βάθη της Ασίας, ήτοι γεφύρια, λατομεία, εξορύξεις κ.λ.π., συνιστώντας την μεγαλύτερη μαζική εξόντωση πληθυσμού ειρηνικής περιόδου, που απεκλήθη «λευκή σφαγή»-masacre blanc. Και για τις πολλές χιλιάδες επίσης Έλληνες του Πόντου, που εγκατέλειψαν τις προαιώνιες πατρογονικές εστίες, στην ευλογημένη γη του Πόντου και τη Ιωνίας και τον έξοχο ηθικά πολιτισμό που είχαν δημιουργήσει για χιλιάδες χρόνια, για να γλυτώσουν από τους ανηλεείς διωγμούς και την ηθική τρομοκρατία των Τούρκων.

Τέλος μίλησε για τις πελώριες ενοχές της ελληνικής πολιτείας, που χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας αιώνας, για να ξεπεράσει τις πολιτικές και ηθικές της διχοστασίες και τα φοβικά διπλωματικά της σύνδρομα και να βρεί το κουράγιο και την ηθική δύναμη, να αναγνωρίσει το 1994 την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Το επίκαιρο ιστορικό μήνυμα σήμερα, της μαρτυρικής θυσίας του ποντιακού ελληνισμού συνόψισε ο Πάνος Αβραμόπουλος, είναι να σφυρηλατήσουμε την ηθική μας ενότητα, να υπερβούμε τα διχαστικά μας σύνδρομα και αντλώντας ακένωτες ηθικές δυνάμεις, από το έξοχο ιστορικά παράδειγμά του, να προβούμε σε μια δημιουργική επέλαση-αντεπίθεση του ελληνισμού στο πεδίο της οικονομίας, της τέχνης και του πολιτισμού.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »