Χρόνια Πολλά και καλά «Κούλουμα», αγαπητοί μου φίλοι !

Χρόνια Πολλά και καλά «Κούλουμα», αγαπητοί μου φίλοι !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 

Ο αγαπημένος μας  χαρταετός φτάνει στα ουράνια, εδώ στον πανέμορφο Αττικό ουρανό !!! Συμβολική μέρα του χρόνου η «Καθαρά Δευτέρα», μέσα στη σαρακοστή και ως κορύφωση της Αποκριάς, σηματοδοτεί πολλά πράγματα στην κοινωνική μας ζωή. Αξεδιάλυτα δεμένη με την Ορθοδοξία, την νηστεία, τις αλλαγές του καιρού και τις εποχές μας, αποτυπώνει την σοφία και την αρμονία με την οποία είναι δεμένη η ζωή των Ελλήνων.
Αλλα μας αναρριπίζει ωραίες μνήμες απο την γλυκιά μας παιδική ηλικία, τότε που φτιάχνουμε με δεξιοτεχνία, μεράκι, αλλά και φαντασία τον χαρταετό, για να τον πετάξουμε όσο ψηλότερα γινόταν και να πάρουμε το ηθικό βραβείο της παρέας. Ωραίες κόλλες λοιπόν χρωματιστές, ζυμάρι αν δεν υπήρχε κόλα, καλά ξερά καλάμια για τον σκελετό και καλό σχοινί – «κερωμένο» που δεν κόβονταν με την αντίσταση στον αέρα – για το κουβάρι («τσικλί») ήταν τα απαραίτητα υλικά. Το μεγάλο μυστικό όμως στον χαρταετό και ακόμα περισσότερο στο «ΑΣΤΕΡΙ» με τα τέσσερα καλάμια, διότι ο χαρταετός είχε τρία, ήταν τα περίφημα «ζύγια». Ο τρόπος που θα έδενες δηλαδή τα τρία σχοινιά των δυο πάνω ακτινών του αετού, με τον κεντρικό κόμπο στον οποίο ήταν δεμένα όλα τα καλάμια. Αν τα ζύγια ήταν καλά, τότε αετός πήγαινε σφαίρα !!! Αν τα ζύγια δεν ήταν πετυχημένα, τότε κρίμα τις ωραίες πολύχρωμες κόλλες πολυτελείας και τα καλά καλάμια. Ο αετός δεν «πήγαινε» και σε έπιανε «κατάθλιψη» για την αδυναμία σου, όταν οι διπλανοί αετοί απογειώνονταν. Αυτό ήταν εν τέλει το μεγάλο μυστικό της τέχνης του αετού, τα «ζύγια».
Αντε λοιπόν παιδιά, ας πετάξουμε τον χαρταετό μας, ας πούμε δυνατά Χρόνια Πολλά, να αναταθεί η ελληνική ψυχή, που τόσα δεινά τράβηξε τον τελευταίο καιρό και ας θυμηθούμε την ηθική ικανοποίηση του Μίμη και της Έλης, απο το ιστορικό αναγνωστικό μας, για το πετυχημένο – υψηλό πέταγμα του αετού τους. Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή !

Με αγάπη

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »