Το ευγενές ιδεώδες των Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού

Το ευγενές ιδεώδες των Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Hθική έξαρση πριν λίγες μέρες στο Πολεμικό  Μουσείο, όπου για άλλη μια φορά διασταυρωθήκαμε με το ευγενές ανθρωπιστικό ιδεώδες του Ερυθρού Σταυρού.Το πρόταγμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ηθικής προσφοράς στον άνθρωπο, αλλά και της αρωγής στους ασθενέστερους και τους αδυνάτους. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, παρουσία του προέδρου του κ-ου Αντωνίου Αυγερινού, της Τομεάρχη Νοσηλευτικής κας Παρασκευής Φελέκη, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Σχολής Ε.Ε.Σ κας Αικατερίνης Χάλαρη και άλλων στελεχών του, έκανε την απονομή πτυχίων στους Αποφοίτους της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ε.Ε.Σ, καθώς και στους Εθελοντές-ντριες Νοσηλευτές του. Οι στιγμές που ζήσαμε όλοι όσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στην εκδήλωση ήταν μοναδικές. Και αίφνης η μνήμη ξεστράτισε στην πελώρια ηθική συνδρομή των Ερυθροσταυριτών Νοσηλευτριών, στην μεγαλουργία του έπους του ΄40.

Στην Ανώνυμη Εθελόντρια Νοσηλεύτερια, που σαν γνήσια Ελληνίδα όταν η κλαγή της ιστορίας το υπαγόρευε, εγκατέλειψε τα αγαπημένα της πρόσωπα, την οικογένειά της και έσπευσε στο μέτωπο και στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, για να προστρέξει τους φαντάρους μας που έδιναν μάχη με την Ιστορία. Αλλά και μετέπειτα στα δίσεκτα μεταπολεμικά χρόνια, που η πείνα, η φτώχεια και η κακοπάθεια θέριζαν και η πατρίδα μας προσπαθούσε να ξεπεράσει το σαράκι του εμφυλίου και να σταθεί στα πόδια της, οι Ερυθροσταυρίτισσες ήταν πανταχού παρούσες, για να ταίσουν τα υποσιτισμένα ελληνόπουλα, για να περιθάλψουν τους κοινωνικά αδυνάτους και να προσφέρουν την ηθική θαλπωρή τους και υποστήριξη στους βασανισμένους απομάχους της ζωής. Αφότου ο εμπνευστής του Ερυθρού Σταυρού και μεγάλος ουμανιστής Ερρίκος Ντυνάν ίδρυσε την παγκόσμια οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού το 1864  - και έχοντας ζήσει τις φρικαλεότητες της μάχης του Σολφερίνο, στην δίνη του Ιταλοαυστριακού πολέμου του 1859 - αυτός ήταν αείποτε ο ηθικός σφραγιδόλιθος της παρουσίας του Ερυθρού Σταυρού. Προσφορά στον άνθρωπο, αγάπη, αλληλεγγύη για τους αδυνάτους, ανιδιοτέλεια, προάσπιση και προβολή του ανθρωπιστικού ιδεώδους. 

Με αυτές τις σκέψεις και συγκινημένοι απο την ατίμητη και πολυδύναμη ηθικά προσφορά - διαχρονικά - των Ερυθροσταυριτών στην ελληνική κοινωνία, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλα τα νέα παιδιά, που αψηφώντας όλα τα εμπόδια στις τραγικές ώρες που διάγει η πατρίδα μας, απο την οδυνηρή οικονομική κατάρρευση, σπεύδουν να στρατευθούν στο ευγενές ιδεώδες του Ερυθρού Σταυρού και να προσφέρουν στον ΑΝΘΡΩΠΟ ! Συγχαρητήρια σε όλους!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »