Λευτέρης Κουσούλης Όταν η επικοινωνία αναδεικνύει την πολιτική ...

Λευτέρης Κουσούλης
Όταν η επικοινωνία αναδεικνύει την πολιτική ...


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η δεκαετία που μας πέρασε και με την συνδρομή ολάκερου του πολιτικού φάσματος – με εξαίρεση ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις -  υπήρξε μια οδυνηρή περίοδος για τον μείζονα θεσμό της πολιτικής. Η πολιτική, ο σοβαρότερος και κυριώτερος θεσμός για την θεσμική συγκρότηση και την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών, η «κυριωτέρα των επιστημών», «τα καλά και τα δίκαια σκοπούμενη» κατά τον μέγα Σταγειρίτη Αριστοτέλη, ευτελίστηκε ηθικά και θεσμικά, σε  ένα φθηνό και επικίνδυνο υποκατάστατο του πραγματικού ιερού της χρέους, που στο κέντρο του είχε μιας κακής εκδοχής πολιτική επικοινωνία. Μια επικοινωνία που αντί να αναδεικνύει τα αληθινά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να συμβάλει με την ορθή διοχέτευσή τους προς τους πολίτες, σε μια δημόσια διαβούλευση, απόληξη της οποίας θα ήταν η μορφοποίησή τους σε θεσμικές προτάσεις πρός την εθνική αντιπροσωπεια, διαδραμάτιζε τον θλιβερό ρόλο της χειραγώγησης της πολιτικής μας τάξης, κατ΄ επιταγήν άνομων οικονομικών συμφερόντων. Ο γόνιμος δημόσιος διάλογος έτσι, που θα έπρεπε να αποτελεί το προπύργιο της πολιτικής μας ακεραίωσης πρός την δημοκρατία, χάθηκε και αλλοτριώθηκε μέσα στα τερτίπια της συναλλαγής και της εκβίασης των οικονομικών συμφερόντων, των μεγάλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Πολύ εύστοχα το επισημαίνει εδώ ο μεγάλος κοινωνικός ανατόμος Νοάμ Τσόμκσυ, απο την κοινωνία των πολιτών, περάσαμε στην «δημοκρατία του θεατή», την «τηλεοπτική δημοκρατία», που κατασκευάζει προγραμματισμένους πολίτες, εκλογικά σώματα, πολιτικές συνειδήσεις, πολιτικά ιδάλματα και βεβαίως εκλογικά αποτελέσματα. Και ο τ. αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτεικών Αλ. Γκόρ, αναφέρει με παραστατική ενάργεια στο βιβλίο του «Προσβολή στην λογική» για τον ευτελισμό του δημοσίου διαλόγου, στο όνομα την εκφυλισμένης πολιτικής επικοινωνίας : «Ο δημοκρατικός διάλογος μοιάζει με εμπορικό κέντρο μικρής πόλης, την οποία έχει παρακάμψει ο μεγάλος εθνικός αυτοκινητόδρομος, των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας» !!!

Πάραυτα και μέσα σ΄αυτόν τον πολιτικό κυκεώνα που υποβίβασε θανάσιμα τις δημοκρατικές λειτουργίες της πολιτικής, σε υποκατάστατα των επικοινωνιακών μηχανισμών, υπήρξαν και εμπνευσμένοι άνθρωποι απο το φάσμα της επικοινωνίας, που με το ήθος τους, το αδιαμφισβήτητο επιστημονικό κύρος τους,  αλλά και το ηθικά ευγενές όραμά τους για την ελληνική κοινωνία, κράτησαν το επίπεδο της πολιτικής επικοινωνίας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σ΄αυτούς ανήκει και ό άξιος Λευτέρης Κουσούλης, διευθύνων της ομώνυμης εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας «Λέγειν και πράττειν». Ένας επικοινωνιολόγος, αναλυτής της πολιτικής στρατηγικής, που με την επιστημονική του πολυμέρεια, το ευρυδιάστατο πολιτιστικό του στίγμα του, εγκαινίασε νεα ήθη στο δύσβατο πεδίο της πολιτικής μας επικοινωνίας. Εστιάζοντας στην κριτική προσέγγιση των πολιτικών-εξουσιαστικών μας φαινομένων και όχι βεβαίως στην επιδερμική και εφήμερη ανάλυσή τους. Για τούτο και οι έγκυρες πολιτικά, αλλά και προηγμένες επιστημονικά προσεγγίσεις του Λευτέρη Κουσούλη, για όλα τα μείζονα πολιτικά μας προβλήματα, με τα οποία διασταύρωσε την σρατηγική σκέψη του τα προηγούμενα χρόνια, άντεξαν στον χρόνο και απαληθεύτηκαν απο την ζωή. Ο Λευτέρης Κουσούλης που αίρει την καταγωγή του απο την Λεβεντομάνα Λακωνία, μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Μολάων, σπούδασε την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας στην Γαλλία και πραγματοποίησε συνακόλουθα μεταπτυχιακά στο πεδίο της επικοινωνίας. Εργάσθηκε αρχικά ως ωρομίσθιος καθηγητής και εν συνεχεία ίδρυσε το 1995 την γνωστή εταιρεία «Λέγειν και Πράττειν» με αντικείμενο την πολιτική στρατηγική και επικοινωνία. Σ΄αυτό το επιστημονικό πεδίο έχει παράξει ένα πρωτοπορικακό και οιστρηλατημένο συγγραφικό έργο, που επιχειρεί μια πανοραμική κάτοψη στο πολιτικό μας πεδίο και στα εξουσιαστικά φαινόμενα. Ξεχωρίζουν σ΄αυτό τα βιβλία του : «Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία», (2007 Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις) «Η ήττα της πολιτικής, 18 θέσεις απέναντι» (2008 Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις), «Αμαμνήσεις απο το Βίτενμπεργκ του 1517, όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της επικοινωνίας», (2009, Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις), «Σταθεροί τόποι» (2012, Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις). Βιβλία που φέρουν άφθιτο τον επιστημονικό του ετασμό γύρω απο την πολιτική στρατηγική, αλλά και την οξυδερκή και φιλέρευνη ματιά του για την επικοινωνία. Για τούτο εξάλλου και αγαπήθηκαν απο όσους επιχειρούν μια σοβαρή προσέγγιση της πολιτικής και των εξουσιαστικών μας φαινομένων και συνιστούν κεντρικές βιβλιογραφικές αναφορές στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας.

Παράλληλα ο Λευτέρης Κουσούλης έχει διοργανώσει μέσω της «Λέγειν και πράττειν» πλήθος σεμιναρίων με την συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών κύρους, δημοσιογραφών και έγκυρων αναλυτών και ερευνητών της κοινής γνώμης, στο επιστημονικό πεδίο της πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας. Προεξάρχουν σ΄αυτά τα :    «Το επικοινωνιακό περιβάλλον σήμερα», «Στρατηγική και επικοινωνία», «Υπάρχει η κοινή γνώμη;», «Επικοινωνία των δημοσίων φορέων, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών επιχειρήσεων», «Πολιτικός λόγος και επικοινωνία», «Η επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε.», «Η στρατηγική στην πράξη», «Ο υποψήφιος», «Διδάγματα από τις αμερικανικές εκλογές», «Ο ρόλος του επιτελείου», «Η αξία της έρευνας» κ.α. Πάνω απο όλα όμως ο Λευτέρης Κουσούλης, πέρα απο σπουδαίος επικοινωνιολόγος και στρατηγικός αναλυτής, είναι ένας ηθικά ευγενής άνθρωπος, που μυροβολάει πολιτισμό και αξιοπρέπεια, με έκδηλα τα στοιχεία σ΄αυτό το επίζηλο κράμα της προσωπικότητάς του, την αύρα και το άρωμα της γαλλικής κουλτούρας. Για αυτό και τον αγαπούμε !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »