Επειγόντως αύξηση των δημοσίων δαπανών

Επειγόντως αύξηση των δημοσίων δαπανών
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Από την εποχή του μεγάλου νομπελίστα οικονομολόγου Τζών Μέυναρντ Κέυνς, που σήκωσε στους στιβαρούς ώμους του, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μετά το αλήστου μνήμης κράχ του ΄29, η ενδεικνυόμενη συνταγή για την δραστική καταπολέμηση της ύφεσης, ήταν η αύξηση των δημοσίων δαπανών, που τονώνει την απασχόληση, αυξάνει στη συνέχεια τη ζήτηση και θέτει και πάλι τον μηχανισμό της οικονομίας σε κίνηση. Δυστυχώς αυτά τα κλασικά για την οικονομία αξιώματα, δεν έστερξαν να τα υιοθετήσουν ακόμα και σ΄ αυτή την «ίδια» τους την πατρίδα, οι σημερινοί διοικούντες την αμερικάνικη οικονομία, που πνέει τα λοίσθια. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του έγκυρου νομπελίστα οικονομολόγου Πώλ Κρούγκμαν στους Ν.Υ. Times, που σημειώνει, το δραματικά επικίνδυνο ύψος της ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και την ασπόνδυλη οικονομική πολιτική των δυο κυρίαρχων κομμάτων της αμερικάνικης πολιτικής σκηνής, που αντί να προσανατολιστούν στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, ομονοούν και τα δυο, στην δραστική περιστολή τους. Εμφανές είναι ότι δεν υπάρχει έλλειμμα τεχνικής κατάρτισης, αλ-λά ότι οδηγούνται σ΄ αυτή την στρέβλωση, υποκινούμενοι από τα διεθνή κυκλώματα το-κογλυφικής κερδοσκοπίας, που έχουν κάθε λόγο, η οικονομία της υπερδύναμης να οδηγεί-ται στην ύφεση και επομένως να εξασφαλίζουν έναν δυνατό και παγκόσμιας ισχύος πελάτη …Βεβαίως και οι πολιτικοί που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση – με το αζημίωτο – έχουν και την ανάλογη ωφέλεια. Άξιος θα έλεγε κανείς ο μισθός τους !!! Αφού οι πρόθυμοι πολιτικοί να υπηρετήσουν τις επιταγές του τοκογλυφικού κεφαλαίου, τυγχάνουν και των υποστηρικτικών επικοινωνιακών μηχανισμών του.

 Η διαρκής και πανίσχυρη σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου αιμομικτική σχέση χρήματος-πολιτικής, που την ποδηγετεί και την κατευθύνει. Διότι από την στιγμή που ένας πολιτικός είναι πρόθυμος, να υιοθετήσει από θεσμική θέση, πολιτικές υπέρ των κερδοσκόπων «για τη σωτηρία του το-που» όπως εσχάτως με περίσσεια θράσους λέγεται, τότε τα πανίσχυρα τοκογλυφικά funds, αναλαμβάνουν είτε την επικοινωνιακή του στήριξη με τους πανίσχυρους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς-διαμορφωτές της κοινής γνώμης που διαθέτουν, είτε ακόμα και αυτή την πρό-σληψή του στις εταιρείες τους, εν είδει τιμητικής αποστρατείας. Και στα καθ΄ ημάς τα ίδια, όπου τις τελευταίες μέρες αναδεικνύεται η βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Τα έλκη της διαπλοκής έχουν αποδομήσει το πολιτικό μας σύστημα και το έχουν καταστήσει υποχείριο των παράκεντρων της οικονομικής εξουσίας. Ενώ πέρα από τις προκλητικές μεγαλοστομίες κάποιων υπουργών της κυβέρνησης, για δήθεν ταχεία ανασυγκρότηση του τόπου, η Ελλάδα βαδίζει σε προδιαγεγραμμένη – αν δεν γίνει καμιά θεαματική αλλαγή στο πεδίο της ανάπτυξης – τροχιά κατάρρευσης !!! Την αδήριτη ανάγκη για να τροχιοδρομηθεί σε αληθινή αναπτυξιακή πορεία ο τόπος μας και να αποτρέψει την δημοσιονομική του κατάρρευση, τονίζει σε εμπεριστατωμένη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» (11-6-2011) ο έγκυρος Ρικάρντο Χάουσμαν, στέλεχος του Κέντρου Διεθνούς 
Ανάπτυξης στο Harvard Kennedy School.

 Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα πρέπει μέσα από μια ταχύρυθμη αναπτυξιακή διαδικασία, να επιτύχει αύξηση των εξαγωγών της κατά 30 δις δολάρια, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τον θανατηφόρο κλοιό, ύφεσης και χρέους. Και παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα μικρών χωρών, που με επιτυχημένο αναπτυξιακό προσανατολισμό, κατόρθωσαν να εξακοντίσουν τις οικονομίες τους. Ενδεικτικά: 30 δις αποκομίζει η Ν. Κορέα από την εξαγωγή τσίπ μνήμης. Σε πολύ αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κινείται το Ισραήλ, που εξάγει προϊόντα μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται. Δεν εξάγουμε τίποτα και ταυτόχρονα εισάγουμε αφειδώς. Δεν παράγουμε τα στοιχειώδη, αλλά καταναλώνουμε τα πάντα. Σε μια χώρα προικισμένη με χρυσές πεδιάδες, με ατελείωτο ήλιο, δεν μπορέσουμε να παράγουμε βασικά κάν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως πατάτες, εσπεριδοειδή, κρέας, ενώ τεχνολογικά δεν κατασκευάζουμε, ούτε ποδήλατα !!!

 Και θα είναι τραγικό να βγεί για τον τόπο μας προφητικός ο διευθυντής του περίφημου IFO (Οικονομικού Ινστιτούτου της Γερμανίας), που προβλέπει εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, δοθέντος ότι υπάρχει σύμπτωση των σημερινών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, με εκείνα της προχιτλερικής Γερμανίας, που την είχαν οδηγήσει στην εξαθλίωση και αναπόδραστα στην άνοδο του φασισμού, καθώς μέσω του προικισμένου δημαγωγού Χίτλερ, προσέβλεπε στην σωτηρία της.  Όμως να μην λησμονήσουμε κάτι σημαντικό εδώ επ ευκαιρία των παραπάνω σκέψεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να περιφρουρήσουν οι ακομμάτιστοι, αγανακτισμένοι της Πλατείας Συντάγματος, την ηθική και πολιτική τους αυτοτέλεια, από προβοκάτορες, που αιδημόνως περιμένουν για να εκφυλίσουν το πολύ μεγάλης ισχύος και αποδοχής λαϊκό τους κίνημα. Κατά τα άλλα για την πολιτική κατάσταση του τόπου μας, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή της Αμοργού Νίκου Γκάτσου που με αξεπέραστη ενάργεια και ευστοχία έγραφε :
«Για να σωθεί η Ελλάδα / στους καιρούς τους ύστατους /
βρείτε έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους»

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

First