Ηθικός αίνος για τους Δ΄ Χαιρετισμούς της Παναγίας στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού !

 Ηθικός αίνος για τους Δ΄ Χαιρετισμούς της Παναγίας
στην εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερί-σματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκαν σήμερα Παρασκευή 24-3-23, οι Δ΄ Χαιρετισμοί της παναχράντου Παναγίας μας, στην πάνσεπτη εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού.  Χαιρετισμοί που περικλείνουν ποιητικά, όλες τις κεντρικές διδασκαλίες της ορθόδοξης εκκλησίας για τον Ιησού. Την ενανθρώπισή του,  τη συμβολή της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, καθώς και τη μακρά πορεία του ανθρώπου για να προσεγγίσει το Θεό, ζητώντας βοήθεια από την Παναγία και τον Χριστό, σε αυτήν του την προσπάθεια. 


Δημιουργός των Χαιρετισμών είναι ο Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα  έχει μελοποιηθεί και υπάγεται σε ένα είδος κλασικής  μουσικής του Βυζαντίου, που λέγεται «κοντάκιο». Συνίσταται σε 24 στροφές, οι οποίοι ξεκινούν με τη σειρά ,με τα 24 γράμματα της αλφαβήτου. Έχουν γραφτεί χαιρετισμοί για αρκετούς αγίους, που ωστόσο όμως είχαν ως βασική πηγή έμπνευσης, τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. 

Ιστορικά τον 7-0 αιώνα μ.Χ. ο λαός της βασιλεύουσας διεσώθη από επίθεση των Αβάρων, κατόπιν θείας παρέμβασης της Παναγίας και τότε

έψαλλε όρθιος – για αυτό εξάλλου ονομάστηκε μια «Ακάθιστος»- στην Αγία Σοφία τον «Ακάθιστο Ύμνο». Πιθανόν τότε γράφτηκε και το γνωστό αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Η ορθόδοξη εκκλησία ψάλλει τους χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής επιμεριζόμενους σε 4 κομμάτια και την 5-η εβδομάδα τους διαβάζει όλους. Τους χαιρετισμούς ψάλλει ο ιερέας, ενώ πρωθύστερα, έχουν ψάλλει οι ψάλτες, ένα άλλο επίσης σπουδαίο ποιητικό έργο τον  «κανόνα των χαιρετισμών» - είδος και αυτός της κλασικής βυζαντινής μουσικής-  που συνιστά έργο, του κορυφαίου ποιητή και μουσικού του Βυζαντίου, Αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου.

Έκδηλη λοιπόν παντού στην κατανυκτική Αγία Μαρκέλλα, η ηθική φροντίδα και η αγάπη του προϊσταμένου του ναού, Αρχιμανδρίτη, πατρός κ.κ. Ανδρόνικου Αλεξάκη, για την άψογη επιμέλεια της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των

προσκυνητών. Του εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ανδρόνικος, όπου και σε κλίμα ανεκλάλητης συγκίνησης, έψαλλε τον Ακάθιστο Ύμνο, προξενώντας μας ηθική έξαρση, για την Μητέρα του Ελληνισμού, άχραντο Παναγία. Με το πέρας του εσπερινού, ο Πατέρας Ανδρόνικος ευχήθηκε σε όλους ολόθερμα Χρόνια Πολλά και με καθαρή καρδιά, αντλώντας ηθικές δυνάμεις, από την ακένωτη πνευματικά κιβωτό του Σαρανταημέρου, να φθάσουμε στην πνευματική ανάβαση του Άγιου Πάσχα.

Χρόνια Πολλά, Αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και του χρόνου με υγεία. Και ο φωταυγής ηθικά λίκνος του Ακαθίστου Ύμνου, να φωτοδοτεί και να καθοδηγεί σε δρόμους αρετής και αγάπης τη ζωή μας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην Α΄Αθηνών
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »