Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα, στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

Ευλαβική προσευχή, για τον Ιαματικό Αγιομάρτυρα Παντελεήμονα,
στον ομώνυμο ναό της Αχαρνών !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την αθρόα συμμετοχή του λαού του 1-ου και του 6-ου Διαμερίσματος, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 27-7-20, ο ευλαβικός εορτασμός του ιαματικού Αγιομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Παντελήμονος.  Του ευγενούς την  ψυχή και την καταγωγή ιατρού από την Νικομήδεια της Βιθυνίας, που αρνήθηκε όλα τα πλούτη, τις τιμές και την κοινωνική του ανέλιξη, για να διατρανώσει στον διώκτη αυτοκράτορα του Χριστιανισμού Μαξιμιανό, την απαρασάλευτη πίστη του στην Ορθοδοξία και να εμπεδώσει με το ιδεοφόρο παράδειγμα και την μαρτυρική θυσία του, τις διδαχές του Κυρίου μας. Ήρε την καταγωγή του γεννημένος περί το 275 μ.Χ στην Νικομήδεια, από επιφανή κοινωνικά οικογένεια ο νεαρός Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, με πατέρα εθνικό τον Ευστόργιο, μητέρα χριστιανή την Ευβούλη και ήταν βεβαία η
κοινωνική και επαγγελματική του επιτυχία, με τις επίζηλες για την εποχή του σπουδές στην ιατρική, δίπλα στον Ευστόργιο, αλλά και ισχυρές διασυνδέσεις στο παλάτι του πανίσχυρου αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η ηθική του ζέση όμως και το πύρωμα της ψυχής του, για τον λόγο του Κυρίου, τον οδήγησαν και με την επίνευση του ιερέα της Νικομήδειας Ερμόλαου, στις υψηλές αξίες της Ορθοδοξίας μας. Με τον θάνατο του πατέρα του ο εμπνευσμένος νεαρός ιατρός Παντολέων, που ήδη είχε βαπτισθεί χριστιανός, θα διαμοιράσει την περιουσία του και θα ασκεί την ιατρική αμισθί, επ΄ωφελεία των κοινωνικώς αδυνατών, όπως διεκήρυττε ο Ιησούς. Αλλά αυτή η κοινωνική του προσφορά, θα επιφέρει την μήνιν των ιατρών, που θα τον καταδώσουν στον Μαξιμιανό για το χριστιανικό του
φρόνημα. Ο αυτοκράτορας θα διατάξει να φέρουν μπροστά του έναν παράλυτο και θα ζητήσει από τους ιερείς και από τον ιερό Παντελεήμονα, να επιχειρήσουν να τον αποθεραπεύσουν. Και όταν ο Μαξιμιανός θα συνειδητοποιήσει την θεία παρέμβαση στο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα, εξοργισμένος θα διατάξει να τον βασανίσουν και να τον  θανατώσουν. Πολλώ μάλλον που κατ΄ επανάληψη είχε ζητήσει στον εκλεκτό του Χριστού Παντολέωνα, να θυσιάσει στα είδωλα και ο Άγιος αρνείτο μετ΄επιτάσεως. Οι δήμιοι του Μαξιμιανού έκαιγαν με πυρσούς το σώμα του Ιερού Παντελεήμονα, τον μαστίγωναν ανηλεώς και του έριχναν καυτό λάδι. Επι ματαίω όμως, αφού ο Κύριος τον προστάτευε. Όταν και στην αρένα με τα θηρία απέτυχε ο αιμασταγής και χριστιανοδιώκτης Μαξιμιανός, έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τον ευλαβικό Παντελεήμονα. Όμως η σπάθα του δημίου λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί !, ενώ οι παρευρισκόμενοι ειδωλολάτρες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος θέλοντας να ανυψωθεί στην βασιλεία του κυρίου, πρόσφερε ο ίδιος την τιμία κεφαλή του. Ήταν το 305 μ.Χ. όταν η έξοχη αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, παρέδωσε την ευγενική και χριστιανική καρδιά της, στον κύριο!

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε λοιπόν στον περικαλλή ναό του Αγίου στην Αχαρνών, για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του και να δεηθεί για την ιαματική αρωγή του. Του πανηγυρικού συλλείτουργου χοροστάτησαν οι Άγιοι Πατέρες, κ.κ. Λαοδικείας Θεοδώρητος και Πτολεμαΐδος  Εμμανουήλ, με την  επικουρία των ευλαβών ιερέων του ναού, του Προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη, πατρός Νικολάου  Κατσαφαρόπουλου, Ταριάδη Αβίβου , Ναζαρούκ Πέτρου, Γιαννακόδημου Παναγιώτη, Kalandadze Συν, Ejibishvili Zaza, Γιουρίνα Μιχαήλ, Πανουσόπουλου Παναγιώτη, Ζολοτένκο Γεωργίου, των διακόνων του Αλέξιου Περεβόζτσικοβ και Νικόλαου Khvichia και πλήθους ακόμα ιερέων, που προσήλθαν να τιμήσουν την ιερή μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Πανέμορφος και επιβλητικός ο λαμπροστόλιστος ναός της Αχαρνών, έλαμπε στην κυριολεξία από το θείο φώς του Αγίου και κατηύγαζε ηθικά την άχραντη μορφή του. Και αποτέλεσε η κατανυκτική αυτή πανηγυρική εορτή, ένα πελώριο αντάμωμα όλου του λαού των Αθηνών, που κατασυγκινημένος ήλθε να προσκυνήσει τον Άγιό μας, προστάτη και Έφορο της επιστήμης της Ιατρικής. Με το πέρας του εσπερινού επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου, στους περιμετρικούς δρόμους της εκκλησίας στην Αχαρνών,  υπο τις χαρμόσυνες νότες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυνε την λιτανεία με το ηχόχρωμά της. Και διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών έραιναν την εικόνα του εφόρου τους, με μύρα και άνθη. Εκφράζοντας ευλαβικά την πίστη τους στον Ιερό και Ιαματικό Παντελεήμονα, που επισκοπεί ανά τους αιώνες με την αγιομαρτυρική του θυσία, το ευγενές ήθος της Ορθοδοξίας μας. 

Με την επάνοδο της εικόνας στον ναό, τον λόγο έλαβε ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος του ναού, ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ-ος Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος και  αφού πρωτίστως διεμήνυσε το έμπλεο αγάπης μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για τον εορτασμό της μνήμης  του Ιερού και Ιαματικού Παντελεήμονα, ευχαρίστησε ευγενικά, τους Επισκόπους κ.κ. Εμμανουήλ και Θεοδώρητο, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου, τον ευσεβή λαό των Αθηνών, για την συγκλονιστική παρουσία του, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και τους εθελοντές του ναού, που με πολύ μόχθο και ηθική φροντίδα, μερίμνησαν για τον πανηγυρικό στολισμό του, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων που επένδυσε αισθητικά με τους παιάνες της την πανήγυρη, αλλά και την Τροχαία Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης και την εν γένει τους φροντίδα στον εορτασμό.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με υγεία, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι. Ο ιδεοφόρος και Ιαματικός, Αγιομάρτυρας της Χριστιανοσύνης μας Παντελεήμονας, να σκέπει και να ευλογεί τις ευλαβικές οικογένειές σας και να σας χαριτώνει στη ζωή, με κάθε ηθικήν ευτυχία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος
Αθλοφόρε Άγιε, και  ιαματικὲ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχῃ ταις ψυχαίς ἡμών

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »