Ευλαβική προσευχή για τον Πολιούχο Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, στον ομώνυμο ναό του Κολωνακίου !

Ευλαβική προσευχή για τον Πολιούχο Αθηνών, Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη,
στον ομώνυμο ναό του Κολωνακίου !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης, ανεκλάλητης συγκίνησης και με την καταιγιστική παρουσία, τόσο του λαού του 1-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, όσο και από άλλα Διαμερίσματα της Αθήνας, εν παραλλήλω με την πολυπληθή παρουσία του Δικαστικού κόσμου που είχε την τιμητική του, αλλά και της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας, εορτάστηκε σήμερα Πέμπτη 3-10-2019, στο πανέμορφο προάστιο του Κολωνακίου και στον ομώνυμο ναό του Αγίου Διονυσίου της Σκουφά, η μνήμη του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου. Του Αγίου Διονυσίου που τύχη αγαθή είχε μεταβεί νέος στην τότε Ηλιούπολη της Αιγύπτου (περίπου στο τωρινό Κάιρο) και βίωσε την μαρτυρική σταύρωση του Ιησού μας. Την φοβερή Μεγάλη Παρασκευή της Σταύρωσης και με την συσκότιση του ηλίου που συγκλόνισε τον κόσμο, ο νεαρός Διονύσιος ανεφώνησε εμπνευσμένος από την χάρη του Θεού «Ή Θεός πάσχη ή το πάν απόλλυται» ( ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν). Με αυτή την ηθική αναφορά και την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Διονύσιος παρακολούθησε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και εδραιώθηκε μέσα του, η αγάπη του για την νέα πίστη. Έτσι μαζί με την γυναίκα του Δάμαρη και την οικογένειά του εβαπτίσθη Χριστιανός. Μάλιστα η υπαγωγή του Διονυσίου στην Ορθοδοξία, αποτυπώνεται στις Πράξεις των Αποστόλων (κεφ.17 στιχ. 34) «τινὲς δὲ ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς». Ο Άγιος Διονύσιος υπήρξε στην Αθήνα, περίσεπτο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, για τούτο και είναι προστάτης των Δικαστικών. Διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών, για αυτό είναι και ο έφορός της και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην πυρά. Το τεκμήριο της διακονίας του ως Επίσκοπος Αθηνών, το καταγράφει ο Διονύσιος Κορίνθου και στην εκκλησιαστική ιστορία του, μας το αναφέρει ο Ευσέβιος Καισαρείας.

Στο πανέμορφο Κολωνάκι λοιπόν, που μετέφερε πάντα στην ιστορική εκπόρευση της Αθήνας, την κοινωνική αμφισβήτηση, την πνευματική πρωτοπορία – ως περιοχή διαμονής των διανοουμένων, όπως Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μίτια Καραγάτσης, Μάρκος Αυγέρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος,  Οδυσσέας Ελύτης, σχεδόν δίπλα στην εκκλησία της Σκουφά κ.α.- αλλά και την αστική αύρα της οικονομικής ευημερίας, σύσσωμοι λαός των Αθηνών και πολιτική και πνευματική ηγεσία, προσήλθαν ευλαβικά, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Πολιούχο της πόλης. Και πρόβαλλε επιβλητικά ο περικαλλής ναός του Αγίου Διονυσίου στην πανηγυρική του ημέρα,
προφέροντάς σε όλους τους πιστούς ηθική ανάταση με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της πανηγύρεως και την ιερότητα της έξοχης μορφής του Πολιούχου μας, αλλά και εκπέμποντας την αισθητική του μεγαλοπρέπεια, ως απαράμιλλο βυζαντινό μνημείο της πόλης μας. Θυμίζουμε ότι τα σχέδια του περικαλλούς ναού της Σκουφά, είχε εκπονήσει ο μεγάλος μας Βυζαντινολόγος – Αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος και την εκτέλεσή τους είχε επιμεληθεί ο επίσης σπουδαίος μας αρχιτέκτονας Δημήτριος φιλιππάκης. Τέλος την πανοραμική αγιογράφηση του Αγίου Διονυσίου, είχε εκτελέσει ο διαπρεπής ζωγράφος μας Σπύρος Βασιλείου. Ένα βυζαντινό στολίδι αληθινό για την Αθήνας μας, που με την ιερότητα της εμβληματικής μορφής για την Ορθοδοξία μας, του Αγίου Διονυσίου, έχει καταστεί υψηλό σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη. Αλλά πέρα από την υψηλή αισθητική του ναού, κοσμούν ηθικά την ιερότητά μου, το μοναδικό αντίγραφο, από το πρωτότυπο της Παναγίας της Γερόντισσας, που βρίσκεται στην Ιερή Μονή Παντοκράτορος του Άθω, που είναι και η μοναδική εικονιζομένη ορθία μορφή της Παναχράντου Παναγίας μας, δεξιά όπως μπαίνουμε στην εκκλησία, ένα παπούτσι του Επισκόπου Αιγίνης Αγίου Διονυσίου και αριστερά από την είσοδο, το ένα εκ των παπουτσιών του Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία. Μοναδικά ορθόδοξα κειμήλια, που δίνουν με την ευλογία τους κουράγιο και ηθική απαντοχή στον ευλαβή λαό των Αθηνών. Ακόμα σημειώνουμε ότι τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ευρίσκονται στις Ιερές Μονές Δοχειαρίου και Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και αποτμήματα των άκρων του και του δέρματός του, στις Αγίες Μονές, Γρηγορίου και Παντοκράτορος, επίσης του ιερού όρους της Αθωνικής πολιτείας. 

Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Άγιος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Συμεών Βολιώτης, εποπτεύοντος ιερατικώς της τελετής του ευσεβούς Αρχιμανδρίτη κ-ου Θωμά Συνοδινού, συγχοροστατούντων των ευλαβικών ιερέων του Αγίου Διονυσίου, Καχρίλα Παναγιώτη, Τσελαλίδη Γεώργιου, Δαρζέντα Θεοφάνη, αλλά και άλλων ακόμα ιερέων, από διάφορες εκκλησίες της Αθήνας, που προσήλθαν ευλαβικά να τιμήσουν, την σεπτή μνήμη του Επισκόπου των Αθηνών Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Σημειώνουμε επίσης, ότι στην πρωινή δοξολογία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, μέσα σε μια ατμόσφαιρα
πάνδημης ευλάβειας και την αδιαχώρητη συμμετοχή τω πιστών της πόλης. Με την αποπεράτωση της δοξολογιακής, ευχαριστιακής λειτουργίας, για τον Άγιο Διονύσιο, επακολούθησε εκλιτάνευση της Ιεράς εικόνος τους και αποτμήματος αγίων λειψάνων, στους παρακείμενους με την εκκλησία δρόμους του Κολωνακίου, με την επιβλητική παρουσία τιμητικών αγημάτων, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Στρατού και υπο τους χαρμόσυνους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, αλλά και της Αστυνομίας, που χρωμάτισαν έξοχα με τους γλυκείς ήχους τους, την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι του Κολωνακίου, έραιναν με άνθη και μύρα την σεπτή εικόνα του και εδεούντο στην αγία μορφή του – που πρόσφερε για χάρη του Χριστού μας το σώμα του, στα δολοφονικά ξίφη και τις φωτιές του χριστιανοδιώτη αυτοκράτορα Δομιτιανού – για να τους θωρακίσει με ηθικές δυνάμεις και να υπερκεράσουν τα εμπόδια της έκκλητης ηθικά εποχής μας. Στιγμές άφατης ηθικής ανάτασης για τον λαό των Αθηνών, που καταδεικνύουν την αρραγή σχέση του με την Ορθοδοξίας, που είναι στην αχανή λεωφόρο του χρόνου και ο εγγυητής της ηθικής ενότητάς του.

Με την επάνοδο στον ναό, τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Συμεών και αφού διεβίβασε το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλά-δος κ.κ. Ιερωνύμου, κάλεσε τον ευσεβή λαό των Αθηνών, εμπνευσμένο από την οιστρηλα-τημένη στα δροσερά νάματα της ορθοδοξίας, ζωή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που θυσίασε την άξια ζωή του, για την αγάπη του Χριστού μας, να εδραιώσει το ορθόδοξο φρόνημά του και με την ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού, να πορευτεί σε δρόμους ηθικής ευκρασίας και κοινωνικής ευημερίας. Παράλληλα ευχαρίστησε τους ευλαβείς πολίτες της Αθήνας, για την συγκινητική συμμετοχή τους στην πανήγυρη, τους εθελοντές του ναού, το ενοριακό συμβούλιο και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την ευγενική τους προ-σφορά στην άρτια υλοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων, τα τιμητικά αγήματα και την στρατιωτική ηγεσία που παρέστησαν στην τελετή, τις Φιλαρμονικές του Δήμου Αθηναίων και της Αστυνομίας, που επένδυσαν αισθητικά την ιερά λιτανεία, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης, κατά την πομπή. Χρόνια Πολλά, αγαπημένες μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο άχραντος έφορος της πόλης μας Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπα-γίτης, να χαρίζει σε εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας, υγεία και κάθε ηθική επιτυχία, στην έντιμη ζωή σας. 

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου :
Τέμνῃ κεφαλήν· και το λοιπὸν ως μέγα! /Ἄρας γαρ αυτήν, Διονύσιε τρέχεις.
Τμηθεὶς Διονύσιε τρίτῃ κεφαλὴν θέες αίρων.

Έρωτι φλεγόμενος του σου Δεσπότου / τη φλογὶ παρέδωκας σαυτὸν ηδέως.
Τρίτη Οκτωβρίοιο θάνε Διονύσιος.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »