Ηθική ανάταση στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, για την γλυκιά μας Σμύρνη !

Ηθική ανάταση στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, για την γλυκιά μας Σμύρνη !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ένα κλίμα ηθικής πανδαισίας, με την ευλογία πρωτίστως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την  καθολική παρουσία του λαού των Πατησίων και άλλων Αθηναίων, έλαβε χώρα εχθές το απόγευμα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, της οδού Αχαρνών,  μια έξοχη εκδήλωση ιστορικής μνήμης – για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσόστομο και την πυρπόληση της Σμύρνης -  και πολιτισμικού χαρακτήρα, με μοναδικά τραγούδια ελλήνων δημιουργών, όπως Μούτση, Ξαρχάκου, Καλδάρα, Μάνου Λοϊζου κ.α. με θεματολογία την καταστροφή της πολύκλαυστης γής της Ιωνίας. Μια εκδήλωση ορόσημο του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, της οδού Αχαρνών, υπο τις άοκνες προσπάθειες του εργώδους Ιερέως του και προέδρου του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, πατρός Δημητρίου Παπανδρέου, που στην κυριολεξία έχει δημιουργήσει μια κοσμογονία, στην περιοχή των Πατησίων και όχι μόνο, με την πολυδύναμη, ανθρωπιστική και κοινωνική δράση του. Άλλωστε και το μότο του σεβαστού και πολυαγαπημένου μας Παπαδημήτρη, είναι «Έχω ένα όνειρο, ούτε ένας άνθρωπος να μην πεινάει» !!!

Είχαμε την ηθική τιμή, σε αυτήν την μοναδική σε ηθικό παλμό, κοινωνική προσέλευση, αλλά και καλλιτεχνική ομορφιά εκδήλωση – στην οποία παραστήκαμε με την αδελφή μας Ελένη Αβραμοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής - να είμαστε ο κεντρικός ομιλητής, στο πρώτο της μέρος, με θέμα «Ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης και η πυρπόληση της Σμύρνης. Και αισθανθήκαμε ξεχωριστή ηθικά χαρά και συγκίνηση, για το γεγονός, ότι αναρριπίσαμε την ιστορική μνήμη και την άχραντη προσωπικότητα του κορυφαίου μας Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και δονήσαμε τις καρδιές των παρισταμένων, για τα κλέη, τα πάθη και τα πένθη, της λατρεμένης γής της Ιωνίας, στο εύκρατο χώμα της οποίας,
ροδάμισαν ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα, όσο πουθενά αλλού. Να σημειώσουμε εδώ εμβόλιμα, ότι ο Άγιος Νικόλαος Κάτω Πατησίων, ένα στολίδι αληθινό της βυζαντινής ταυτότητας της Αθήνας μας, πέρα από της ατίμητης αξίας τοιχογραφίες του μεγάλου μας ζωγράφου και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου που διαθέτει – κάτι για το οποίο ο ναός, έχει χαρακτηρισθεί νεότερο βυζαντινό μνημείο - έχει την ηθική τιμή να φιλοξενεί το Πετραχήλι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που περιήλθε στην εκκλησία, από τους τραγικούς πρόσφυγες Μικρασιάτες, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα, μετά την μικρασιατική τραγωδία. Με το πέρας της ομιλίας, ο ευγενής πατέρας Δημήτρης Παπανδρέου, μας απένειμε μια τιμητική πλακέτα, την οποία και μας επέδωσε η Δημοτική Σύμβουλος της Αθήνας Πόπη Δομάζου, κόρη του πάλαι ποτέ θρύλου του τριφυλλιού και για πάντα στις καρδιές μας, «στρατηγού» Μίμη Δομάζου ! Ευχαριστούμε ολόθερμα τόσο τον ευγενή πατέρα Δημήτρη, για την αγάπη και φιλότητα που εκδήλωσε στο πρόσωπό μας, αλλά και την εξαιρετική νέα κοπέλα Πόπη Δομάζου, για την ευγένεια και την φιλότητά της.

Μετά την ομιλία επακολούθησε μια ανεπανάληπτη συναυλία, από την ορχήστρα και την χορωδία του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων – οδού Αχαρνών, που στην κυριολεξία μας καθήλωσε, με τα έξοχα μοναδικά τραγούδια που εκτελέστηκαν. «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», με τον τραγουδιστικό κλαυθμό της Ανατολής, και αίφνης όλοι δακρύσαμε, για τις μνήμες της αλησμόνητης γλυκιάς πατρίδας της Σμύρνης, που αποτελεί το κεντρικό ιστορικό διαιρετικό σημείο, στην καρδιά κάθε Έλληνα ! Το «Ρωμιοσύνη, ρωμιοσύνη ….» και άλλες έξοχες τραγουδιστικές δημιουργίες, που έχουν σμιλεύσει την ευαισθησία και τις καρδιές μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων – οδού Αχαρνών και ιδίως στον αεικίνητο πρόεδρο του, πατέρα Δημήτριο Παπανδρέου, που με αυτή την θεία δίψα του και το πολυμερές έργο του, για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και τους κοινωνικά αδυνάτους, αλλά και τις υψηλού κύρους πολιτισμικές εκδηλώσεις του, στον ναό του Αγίου Νικολάου, έχει καταστήσει, την ενορία του, ένα ατρύγετο μελίσσι φιλανθρωπίας και πολιτισμού !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »