Ευλαβική προσευχή για την καλλιπαρθένο Μαρίνα, στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Θησείου

Ευλαβική προσευχή για την καλλιπαρθένο Μαρίνα,
στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Θησείου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έλαμψε όλη η Αττική απόψε το βράδυ Δευτέρα 16-7-18, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική προσευχή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Θησείου. Εκεί ψηλά στον πανέμορφο λόφο των νυμφών, έδωσε το καταιγιστικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας, για να τιμήσει την έξοχη ηθικά αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας. Την καλλιπαρθένο Μαρίνα, που αντιπαρήλθε όλες τις τιμές, τα προνόμια και τα πλούτη του Έπαρχου της Αντιόχειας Ολύμβριου, για να διατρανώσει την πίστη της στο Χριστό μας και να παραδώσει την τίμια κεφαλή της στην μάχαιρα του ρωμαίου διοικητή. Όταν απελπισμένος ο έπαρχος, είδε ότι η ευλαβική Μαρίνα απέκρουε σθεναρά, όλες τις τιμές και τις προνομίες που τις προσέφερε για να αποποιηθεί το ορθόδοξο ήθος της, τότε στην υστάτη προσπάθειά του, της πρότεινε να την κάνει και γυναίκα του ! Και η ευλαβική Μαρίνα, με απαρασάλευτη πίστη, στην θεία δύναμη του απήντησε : «Έπαρχε, ο Χριστός είναι ο νυμφίος της καρδιάς μου» ! και τότε εξοργισμένος ο Ρωμαίος διοικητής διέταξε τον ειδεχθή αποκεφαλισμό της, που της χάρισε ωστόσο, τον ιερό κότινο της ηθικής αθανασίας, στο πάνθεον της ορθοδοξίας.

Δόνησε στην κυριολεξία τον Λόφο των Νυμφών, η συγκλονιστική παρουσία του λαού των Αθηνών,  για να τιμήσει την σπουδαία αυτή πρέσβειρα της χριστιανοσύνης μας, που αισθάνθηκε ξεχωριστή ηθικήν ανάταση, από την κατανυκτική προσευχή στην καλλοπαρθένο Μαρίνα, ψάλλοντας το  «Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ. Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, ...» !!! Του εόρτιου πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Μεθώνης και Αρχιγραμματέας της Αγίας Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος, κ.κ. Κλήμης, συνεπικουρούμενος από τους ευλαβείς ιερείς του ναού, αλλά και τον ευσεβή Αρχιμανδρίτη κ-ο Βασίλειο, που μίλησε για τον  σεμνό και αυστηρά προσηλωμένο στην Ορθοδοξία βίο της Αγίας Μαρίνας και την υψηλή συνδρομή της, στην εδραίωση του χριστιανικού φρονήματος, στην περιοχή της Πισιδίας, την εποχή της. 


Ακόμα ο Αρχιμανδρίτης κ-ος Βασίλειος, με τον μεστό λόγο του, εξήρε το ευγενές ήθος της Αγίας Μαρίνας ως γυναίκας και το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης και πίστης που εκπέμπει διαχρονικά, με την θυσία του άχραντου μαρτυρικού αίματός της. Περαίνοντας τον πανηγυρικό εσπερινό, ο Επίσκοπος κ.κ. Κλήμης, αφού διαβίβασε το εορταστικό μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης  Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την ιερή μνήμη της Αγίας Μαρίνης, κάλεσε τους πιστούς, να ενωτιστούν το ηθικό σήμα της Αγίας Μάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Μαρίνας, που δεν εκάμφθη στα φρικτά βασανιστήρια, τις απειλές, αλλά μήτε και σε αυτήν την θανάτωσή της, από τον έπαρχο Ολύμβριο και να προτάξουν αντιστάσεις, στις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προσκόμματα της άρρωστης ηθικά και παθογενούς εποχής μας. Τέλος επακολούθησε αρτοκλασία, για να κλείσει η ευλαβική λειτουργία, στην σεπτή μνήμη της αγιομαρτύρου μας.


Παρόντες και μείς στην κατανυκτική προσευχή για την καλλιπάρθενο Μαρίνα, για να τιμήσουμε το σεπτό όνομά της και να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις από το ακένωτο ορθόδοξο ηθικό της φέγγος, που καταυγάζει και λαμπρύνει κάθε καθαρή χριστιανική καρδιά ! Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και η Αγία Μαρίνα, να σκέπει και να χαριτώνει εσάς και τις ευλαβικές οικογένειές σας.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, από τον λαμπυρίζοντα την έξοχη βυζαντινή πορφύρα και την κατανυκτική αύρα της ορθοδοξίας μας, όμορφο λόφο των νυμφών του Θησείου !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »