Ηθική έξαρση για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην Μητρόπολη Αθηνών !

Ηθική έξαρση για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην Μητρόπολη Αθηνών !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα ηθικής έξαρσης, με τη  καθολική συμμετοχή του λαού των Αθηνών, της πλειονότητας των Αγίων Πατέρων της ιεραρχίας, κορυφαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και του πολιτισμού, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, εορτάστηκαν σήμερα Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, τα ονομαστήρια του σεπτού μας ιεράρχη, μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που έχει την ηθική τιμή να φέρει το όνομα του εορτάζοντος, «μεγίστου διδασκάλου» και «εγκρατούς» της ορθοδοξίας μας, Αγίου Ιερωνύμου. Του πανσόφου της χριστιανοσύνης, που διακόνησε από την σκήτη του στην Βηθλεέμ, τον λόγο του Θεού και τα χριστιανικά γράμματα. Διάστικτη η συγκίνηση όλων των πιστών, αλλά και του κλήρου, που προσήλθαν με αγάπη και ηθική φιλότητα, για να τιμήσουν την εορτή του κορυφαίου της Ορθοδοξίας μας κ.κ. Ιερωνύμου, που την λαμπρύνει με το άχραντο θεολογικό του ήθος και την κοσμεί, με την επίζηλη πνευματική, θεολογική και πολιτισμική  του συγκρότηση.  Γιατί πέρα από την υποδειγματική του διακονία σο ορθόδοξο δόγμα, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας είναι ένας έξοχος πνευματικός άνθρωπος, με επίζηλες μεταπτυχιακές σπουδές – Διδακτορικό στην Βυζαντινολογία, στα πανεπιστήμια του Γκράτς και του Μονάχου, πέραν των σπουδών του στην Φιλοσοφική και την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του σπουδαίου αρχαιολογικού του έργου. Αλλά είναι αυτή η μοναδική απλότητα και ευπροσήνεια του κ.κ. Ιερωνύμου, πέραν της θεσμικής του ιδιότητας στην κορυφή της ιεραρχίας μας, που τον έχουν καταστήσει λαοφιλή και κοσμαγάπητο. Και εμφορούμενος από την αυτή την αγάπη και τον σεβασμό, έσπευε ο λαός των Αθηνών, να του ευχηθεί σήμερα και να γιορτάσει μαζί του, τον εκλεκτό της ορθοδοξίας Άγιο Ιερώνυμο.

Αλλά στην ηθική κατάνυξη της σεπτής σημερινής τελετής στον γεραρό ναό της Μητρόπολης, θαρρείς πως συμμετείχε και η ατμόσφαιρα, σε αυτό το γλυκύ λιόγερμα του Ιουνίου, που ανέδυε μια ανεκλάλητη ανάταση και σου πρόσφερε ηθική ξεκούραση, με την μεγαλοπρέπεια συνάμα του σπουδαίου ναού τη Μητροπόλης να λειτουργεί υποβλητικά σε όλο το εκκλησίασμα. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων και πολλών άλλων αγίων πατέρων που συμμετείχαν στην εορτή. Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ο μακαριώτατος ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας όλους όσοι συμμετείχαν στα ονομαστήριά του και τους ευχήθηκε κάθε ηθική πρόοδο και ευημερία στην ζωή τους. Παράλληλα παρακάλεσε το εκκλησίασμα να προσεύχεται, για να θυμάται πάντα τα άξια και εμπνευσμένα από τα ιδεοφόρα νάματα της ορθοδοξίας βήματα του άχραντου Αγίου Ιερωνύμου και να τα εφαρμόζει στην ζωή του επ αγαθώ της εκκλησίας και των πιστών. Με το πέρας της λειτουργίας ο μακαριώτατος, με την σπάνια ηθική ευγένεια που τον διακρίνει, δέχτηκε καρτερικά και χαιρέτησε έναν προς έναν, τους συμμετέχοντες στην εορτή. Ενώ στην έξοδο της Μητρόπολης δυο διάκοι, πρόσφεραν άρτους και γλυκίσματα για το Χρόνια Πολλά του Αρχιεπισκόπου μας.

Μακαριώτατε, σεπτέ μας πατέρα κ.κ. Ιερώνυμε Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα. Ο μεγάλος Θεός να σας χαρίζει υγεία και να λαμπρύνει το ευγενές και νομηματισμένο από την ΑΓΑΠΗ του Χριστού μας πολυεδρικό έργο σας. Και ο «μέγιστος δάσκαλος» της Ορθοδοξίας Άγιος Ιερώνυμος, να οιστρηλατεί τα άξια και έντιμα θεολογικά και πολιτισμικά σας βήματα. Χρόνια σας Πολλά !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »