Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου «Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!…

Με άφατη συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια, η εορτή του Αγίου Θωμά Γουδίου
«Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας» !!!…

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την πάνδημη συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και της γείτονος περιοχής του Ζωγράφου, που στην κυριολεξία «βούλιαξε»  - σημειώνουμε εδώ εμφατικά πως η ενορία του Αγίου Θωμά Γουδίου, είναι η μεγαλύτερη και από τις ιστορικότερες των Αθηνών – την Πλατεία του Αγίου Θωμά στο  Γουδί και σε ένα κλίμα άφατης συγκίνησης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, εορτάστηκε την Κυριακή 15-4-2018, η ιερή μνήμη του Αγίου Θωμά. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις από την μνήμη του Αγίου Θωμά, αλλά και να τιμήσει συνάμα, την εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, που καίτοι διήλθε από το μονοπάτι της δυσπιστίας, με απαρασάλευτη πίστη έκτοτε διακόνησε την ανάσταση και τον λόγο του Χριστού μας.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο έξοχος Επίσκοπος Μεθώνης κ.κ. Κλήμης, που έχει την τιμή να είναι συνάμα και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβικό πατέρα και αρχιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Θωμά Γουδίου  Αρχιμανδρίτη κ-ο Αλέξιο Μπουρλή, όπως και άλλους ιερείς του ναού, αλλά και γειτονικών εκκλησιών, που με ευλάβεια, προσήλθαν για να συλλειτουργήσουν και να δεηθούν στην μνήμη του Αγίου Θωμά. Μετά το πέρας της συγκινητική θείας λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς και θαυματουργού εικόνος του Αγίου Θωμά, στους περιμετρικούς της εκκλησίας δρόμους του Γουδίου, υπο τους γλυκύτατους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισε ηθικά την επιβλητική τελετή και σκόρπισε τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής. Διάστικτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι του Γουδίου, έραιναν με άνθη και αρώματα την ιερά εικόνα και προσεύχονταν ευλαβικά στην μνήμη του σημαντικού αυτού μαθητή του Ιησού.

Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, ο σεπτός Επίσκοπος κ.κ. Κλήμης αφού μετέφερε το κατάφορτο από χριστιανική αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου – που καλούσε ως στοργικός ποιμήν το χριστεπώνυμο πλήθος, να ξεπεράσει τις δυσπιστίες  και τις πλάνες της παθογενούς εποχής μας και να αγκαλιάσει την εκκλησία του Χριστού μας, που είναι η μοναδική αληθινή πηγή θαλπωρής και αγάπης – διεκήρυξε μαζί με τις ηθικά ευγενείς και χριστιανικές ευχές του, την αδήριτη ανάγκη περισσότερο από άλλοτε σήμερα, να εδραιώσουμε και να διαφυλάξουμε την πίστη μας, που αποτελεί στην μακρά ελληνική διαχρονία, την τιμαλφή ηθική και πολιτισμική μήτρα του μαρτυρικού ελληνικού λαού. Μόνον η πίστη του Χριστού μας σώζει ανέφερε ο κ-ος Κλήμης και κάλεσε τους πιστούς, να σφυρηλατήσουν ηθικά, την πίστη και την προσήλωσή τους, στο πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης του Χριστού. Στην αντιφώνησή του ο σεπτός πατέρας Αλέξιος, που με την ξεχωριστή φροντίδα και αγάπη του επιμελήθηκε την μεγαλοπρεπή εορτή, ευχαρίστησε το φιλόπτωχο ταμείο, τις κυρίες της ερανικής επιτροπής, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που δούλεψαν αγόγγυστα για την άρτια υλοποίηση της ιεράς πανηγύρεως, την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την ευγενική συμμετοχή της, την Ελληνική Αστυνομία, για τα άψογα μέτρα τάξης και όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, που με την αγάπη τους πύργωσαν, τη έξοχη αυτή χριστιανική εορτή.Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πλήθος κόσμου από το πεδίο των γραμμάτων και της αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε, τον Αντιδήμαρχο Ζωγράφου και πολύπειρο αυτοδιοικητικό για πολλές δεκαετίες κ-ο Γιάννη Βούρτση, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ζωγράφου κ-ο Θεόδωρο Μετικαρίδη, τον τ. Διαμερισματικό Σύμβουλο του 7-ου Διαμερίσματος Αθηνών Οικονομολόγο κ-ο Γιάννη Φωτ. Φωτόπουλο, μετά του αδελφού του δικηγόρου κ-ου Γεώργιου Φωτ. Φωτοπούλου κ.α. Παρόντες δυναμικά και εμείς για να ασπαστούμε την ιερή μνήμη του Αγίου Θωμά και να αρδεύσουμε ηθικές δυνάμεις, στους δύσκολους αναθεωρητικούς καιρούς μας. 

Αλλά ας ψαύσουμε λίγη από την ηθική μεγαλοσύνη, του Αποστόλου Αγίου Θωμά, που συνιστά από τις κορυφαίες μορφές της Ορθοδοξίας. Όταν τον καλεί ο κύριος να ψηλαφίσει τις πληγές του από τα καρφιά, για να πειστεί για την Ανάστασή του αναφωνεί εκθαμβωμένος : «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Και ο αναστάς Χριστός λέγει στον Θωμά : «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Ήτοι πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν.

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι και του χρόνου με υγεία ! Να μας αξιώσει ο μεγαλοδύναμος Θεός, να συμμετάσχουμε και πάλι, στην λαμπρή αυτή εορτή της Ορθοδοξίας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »