Ηθική έξαρση για την Αγία Αικατερίνη, στα Κάτω Πετράλωνα !

Ηθική έξαρση για την Αγία Αικατερίνη, στα Κάτω Πετράλωνα !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την  προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και την πάνδημη συμμετοχή του 3-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και ευρύτερα του αθηναϊκού λαού, που κατέκλυσε τα Κάτω Πετράλωνα,  στην ομώνυμη εκκλησία των Κάτω Πετραλώνων, εορτάστηκε εχθές Σάββατο 25 Νοεμβρίου, η κυριώνυμη εορτή της Αγίας Αικατερίνης. Της σοφής, σεμνής και πανέμορφης Αικατερίνης, που αψήφησε με περίσσεια θάρρους, τα βασανιστήρια και τις απειλές του αυτοκράτορα Μαξιμίνου και ενέμεινε με απαρασάλευτη προσήλωση στην πίστη του Θεού, προσφέροντας – με το μαρτύριο του αποκεφαλισμού της - την ζωή της για αυτόν και  παραμένοντας  ηθικά νύμφη του Ιησού. Στολισμένος με τα διάστημα της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και τις σημαίες του Βυζαντίου, πρόβαλλε λαμπροστόλιστος στο χθεσινό γλυκό λιόγερμα, ο περικαλλής ναός της Αγίας Αικατερίνης των Κάτω Πετραλώνων, προσφέροντας ηθική ανάταση στο χριστεπώνυμο πλήθος, που κατάφορτο από συγκίνηση, έσπευσε για να τιμήσει ευλαβικά την μνήμη της νύμφης του Χριστού μας. Του εσπερινού την παραμονή χοροστάτησε ο επίσκοπος Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμων, ενώ χθές ο  αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού, πλαισιωμένος από τους άλλους ιερείς της εκκλησίας και πλήθος λοιπών ιερέων, που προσήλθαν από τις εκκλησίες των Αθηνών, για τον εορτασμό της μνήμης της μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Μετά τον εσπερινό επακολούθησε εκλιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης, στους περιμετρικούς της εκκλησίας δρόμους των Κάτω Πετραλώνων, υπο τους χαρμόσυνους παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισε με τον ωραίο της ηχόχρωμα την λαμπρή τελετή. Κατάφορτοι από άφατη συγκίνηση οι κάτοικοι των Κάτω Πετραλώνων, έραιναν από τις πολυκατοικίες με ροδοπέταλα και μύρα την νύμφη του Χριστού και προσκυνούσαν ευλαβικά την μνήμη της, για να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο, από την θεόπνευστη μορφή της.

Με την επάνοδο της εικόνος και των ιερών λειψάνων στην εκκλησία, ο αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού, αφού πρωτίστως διαβίβασε το ηθικά ευγενές και διάστικτο από την αγάπη του Χριστού μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε τους πιστούς για την ευλαβική συμμετοχή τους, τους τοπικούς άρχοντες που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που για μιαν ακόμα φορά, με την αισθητικά λαμπρή παρουσία της, ομόρφυνε και «έντυσε» την περιφορά της ιεράς εικόνος, αλλά και την ελληνική αστυνομία, για την άψογη εφαρμογή των μέτρων τάξης, που συνέβαλαν στην άρτια λειτουργία της ιεράς πανηγύρεως.

Παρόντες και εμείς στην έξοχη ηθικά εορτή της μνήμη της μεαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, με τον επικεφαλής της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» κ-ο Χρήστο Τεντόμα και πλήθος άλλων στελεχών της, για να εορτάσουμε την μνήμη της θεοδώρητος Αγίας Αικατερίνης και να ενωτιστούμε ηθικά, την απαράμιλλη πνευματικότητά της, και το ευγενές μήνυμά του μαρτυρίου της – για ακλόνητη αγάπη στον Χριστό – σε όλη την οικουμένη.

Και του χρόνου με υγεία και η νύμφη του Χριστού Αγία Αικατερίνη, να σκέπει τα βήματά μας και να μας φωτίζει σε δρόμους υψηλούς, ηθικής ευποιΐας και πνευματικής ευκρασίας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »