Ηθική έξαρση για τον 34-ο αυθεντικό Μαραθώνιο στο Καλλιμάρμαρο !

Ηθική έξαρση για τον 34-ο αυθεντικό Μαραθώνιο στο Καλλιμάρμαρο !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καταιγιστική συμμετοχή του αθηναϊκού λαού, εορτάστηκε εχθές 14-10-16, ο τερματισμός του 34-ου αυθεντικού μαραθωνίου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Ο εξαιρετικός αίθριος καιρός, η άψογη διοργάνωση, αλλά και η ηθική ζέση με την οποία περιέβαλλε ο λαός της Αθήνας, το σπουδαίο αυτό αθλητικό και πολιτισμικό event, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ηθικής πανδαισίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που πρόσφερε στιγμές μοναδικής χαράς και συγκίνησης στους πολυπληθείς θεατές, οι οποίοι συνέρρεαν διαρκώς κατά κύματα στο Καλλιμάρμαρο. Ο αυθεντικός Μαραθώνιος έχει σαν αθλητικό γεγονός υψηλό πολιτισμικό κύρος σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι συνυφασμένος με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896 -  υπο τις εμπνευσμένες Κινήσεις του πρωτοπόρου τότε πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και εξαίρετου συγγραφέα του «Λουκή Λάρα» Δημητρίου Βικέλα – αλλά και με την «εθνική νίκη» στο πρώτο διεξαχθέντα Μαραθώνιο, του έλληνα μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη. Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το αγώνισμα του Μαραθωνίου θεσπίστηκε σε πρόταση του Γάλλου Μισέλ Μπρεάλ, επ΄ αφορμή της απόστασης που είχε διανύσει ο αρχαίος έλληνας δρομεύς Φειδιππίδης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, για να αναγγείλει την νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών, στην ομώνυμη μάχη του Μαραθώνα. Αλλά και με μια άλλη σπουδαία κοινωνική και ιστορική του μνήμη, ο Μαραθώνιος συγκινεί κατάβαθα τους αθηναίους πολίτες. Τούτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον λαμπρό καθηγητή της ιατρικής, σπουδαίο Βαλκανιονίκη, πρωταθλητή Ελλάδος στο μήκος με 7,37 μ. για 23 χρόνια έως το 1959 και ανυποχώρητο μαχητή της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος υπήρξε πρωτουργός της ιδέας ίδρυσης της «Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη», αλλά και ο εμπνευστής της 1-ης  Μαραθώνιας πορείας για την Ειρήνη. Με αυτές τις σπουδαίες ηθικές μνήμες, ο Μαραθώνιος έχει προσλάβει διαστάσεις παγκοσμίου κύρους ως αθλητικό γεγονός και για τούτο συμμετέχουν στην πραγματοποίησή του, κορυφαίοι ξένοι και έλληνες δρομείς. Νικητής του φετινού Μαραθωνίου αναδείχθηκε ο Κενυάτης Λούκα Ρότιτς Λούμπουαν με τον ανεπίσημο χρόνο 2 ώρες 12 λεπτά 47 δευτερόλεπτα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν του πολυπληθούς αθηναϊκού κοινού και πάρα πολλές προσωπικότητες από το φάσμα των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Διακρίναμε μεταξύ άλλων, τους κ.κ. πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, την πρώην υπουργό Πολιτισμού και λαμπρή τραγουδίστρια του έντεχνου τραγουδιού μας κ-α Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον αντιδήμαρχο Πεκίνου Zhang Jiandong, τους Δημάρχους Αθηναίων και Μαραθώνος κ.κ. Καμίνη και Ψινάκη, την περιφερειάρχη Αττικής κ-α Ρένα Δούρου και την αντιπεριφερειάρχη κ-α Κατερίνα Παλιού, τον υφυπουργό Αθλητισμού κ-ο Γιώργο Βασιλειάδη, πλήθος βουλευτών από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αττικής της «Ένωσης Κεντρώων» κ-ος Δημήτριος Καβαδέλλας, τον πρόεδρο του Οργανισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθήνας κ-ο Χρήστο Τεντόμα, την Ολυμπιονίκη κ-α Νίκη Μπακογιάννη, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ-ο Ισίδωρο Κούβελο, την υπεύθυνη της Γραμματείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ-α Ιλεάνα Κλοκώνη και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων από το πεδίο του πολιτισμού και της τέχνης. 

Μαζί και εμείς ως Μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με τον αγαπημένο μας Βουλευτή της «Ένωσης Κεντρώων» κ-ο Δημήτριο Καβαδέλλα, στο μείζον αυτό πολιτισμικό γεγονός, για να τιμήσουμε την μνήμη του σπουδαίου, ανθρώπου, αγωνιστή της δημοκρατίας και αθλητή Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και για να διατρανώσουμε, μέσα από την δημιουργική υλοποίηση του αυθεντικού Μαραθωνίου, το πανανθρώπινο μήνυμα της εκεχειρίας, της ειρήνης και του πολιτισμού.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »