Ηθικός αίνος για τον Άγιο Δημήτριο στους Αμπελοκήπους !

Ηθικός αίνος για τον Άγιο Δημήτριο στους Αμπελοκήπους !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε μια ανθρώπινη κοσμοπλημμύρα που στην κυριολεξία δεν είχε προηγούμενο, αφού είχαν κατακλυστεί όλοι οι δρόμοι των Αμπελοκήπων, εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και χάρη εχθές 26 Οκτωβρίου 2016, η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, που είναι και πολιούχος των Αμπελοκήπων. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου κ-ος Κλήμηντας, πλαισιούμε-νος από τον αρχιερέα του Ναού του Αγίου Δημητρίου Αρχιμανδρίτη κ-ο Πλάτωνα, τον πατέρα Ισίδωρο από την Παναγία Μαρμαριώτισσα Χαλανδρίου και άλλους ιερείς που με ευλάβεια και αγάπη προσήλθαν στον ναό, για να τιμήσουν την ιερή μνήμη του Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρος.

Μετά τον εσπερινό επηκολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Δημητρίου, αλλά και τμήματος των ιερών λειψάνων του, υπο το γλυκύ παιάνισμα των Φιλαρμονικών του Δήμου Αθηναίων και της Αστυνομίας – που ήλθαν για να τιμήσουν την εκδήλωση - όπου και έγιναν επιμνημόσυνες δεήσεις στην διαδρομή της λιτανείας, στα Νοσοκομεία «Αγίου Σάββα» και «Ελπίς», αλλά και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Διάστικτος από συγκίνηση ο κόσμος έραινε με άνθη την εικόνα του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και προσήυχετο στην μνήμη του για να αντλήσει δύναμη και ηθικό κουράγιο στους δύσκολους και τρικυμισμένους καιρούς μας.

Αλλά άφατη συγκίνηση προξένησαν σε όλο το χριστεπώνυμο πλήθος της λιτανείας, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους στα Νοσοκομεία του «Αγίου Σάββα» και «Ελπίς», που με δάκρυα στα μάτια χαιρετούσαν ευλαβικά την εικόνα του Μυροβλήτου. Και όλων οι μνήμη αίφνης φτερούγησε στην μαρτυρική μορφή του Αγίου Δημητρίου, που καίτοι στην νεαρή ηλικία των 22 ετών απολάμβανε τον υψηλότατο βαθμό του χιλιάρχου του ρωμαϊκού στρατού, αλλά και όλα τα κοινωνικά προνόμια που επήγαζαν απο την αριστοκρατική καταγωγή του, τα θυσίασε όλα και βάδισε τον δρόμο του μαρτυρίου μαζί με τον μαθητή του Άγιο Νέστορα - που εορτάζει σήμερα 27 Οκτωβρίου – για να ασπαστεί την πίστη του Χριστού μας. Αφότου ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός έδωσε εντολή να σκοτώσουν τόσο τον Άγιο Δημήτριο, όσο και τον ευλαβικό μαθητή του Άγιο Νέστωρα – που με την ευλογία του Αγίου Δημητρίου από την φυλακή, νίκησε σε μονομαχία τον ακατανίκητο μονομάχο του Διοκλητιανού Λυαίο – τότε στον τόπο του μαρτυρίου του Δημητρίου, δημιουργήθηκε με θαύμα προφανώς του Αγίου φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, για αυτό και του προσεδόθη το επίθετο «Μυροβλήτης» !!!

Αλλά και όταν στα χρόνια της εθνεγερσίας του γένους μας το 1823 οι Τούρκοι αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη, ετοίμαζαν με κανόνια – έχοντας τις πυριτιδαποθήκες τους παραπλεύρως στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου - να βομβαρδίσουν τους Έλληνες που επιχειρούσαν πολιορκία, τότε με την θαυματουργή παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου, εξερράγησαν τα πυρομαχικά των Τούρκων και σκοτώθηκαν μόνοι τους. Για τούτο και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προς τιμήν του ονομάστηκε «Λουμπαρδιάρης», από το όνομα των κανονιών των Τούρκων.

Μετά την ιερή λιτανεία ο αρχιερέας – οικοδεσπότης του Αγίου Δημητρίου πατέρας Πλάτωνας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ-ος Κλήμηντας παρέθεσαν σεμνή δεξίωση προς τους προσκεκλημένους. Στην ιερή τελετή παρόντες και εμείς εκπροσωπώντας τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων), μαζί με την λαμπρή Αμπελοκηπιώτισσα, συμπατριώτη από την Ηλεία και τ. Βουλευτή Ηλείας ερίτιμο κ-α Κρινιώ Κανελλόπουλου, την εξαίρετη πρόεδρο του 7-ου Διαμερίσματος κ-α Δάφνη Γαβρίλη, που μας περιέβαλλε με περισσήν ηθική φιλοξενία, αλλά και τον καλό μας φίλο από τους Αμπελοκήπους κ-ο Γιάννη Φωτόπουλο.

Αναβαπτισμένοι ηθικά από την χάρη και την ευλογία του Μυροβλήτου Αγίου Δημητρίου, αποχωρήσαμε από το πανέμορφο 7-ο Διαμέρισμα της αγαπημένης μας Αθήνας, ευχόμενοι σε όλους, ο ηθικά λαμπρός μεγαλομάρτυς της Ορθοδοξίας μας Άγιος Δημήτριος, να σας χαρίζει υγεία, ηθική ευημερία και κάθε καλό στις οικογένειές σας !

* Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »