Άπλετο φώς – καλλιτεχνική φαντασμαγορία , με «Αντιγόνη» στο Αττικό Άλσος !!!

Άπλετο φώς – καλλιτεχνική φαντασμαγορία , με «Αντιγόνη» στο Αττικό Άλσος !!!

Ο ελληνισμός δεν θα πέσει ποτέ ! Όσο θα υπάρχουν οι κλασικές πνευματικές ελληνικές δημιουργίες, να επισκοπούν στην αχανή λεωφόρο του χρόνου τα ελληνικά γράμματα, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από κανένα μνημόνιο. Αυτή την έξοχη αίσθηση μας μετέδωσε η χθεσινή παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, στο Αττικό Άλσος, για την οποία συνέπραξαν τρία εθνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ και ΘΟΚ), σε σκηνοθεσία του λαμπρού Στάθη Λιβαθηνού και μετάφραση του απαράμιλλου κλασικού καθηγητή του Αριστοτελείου και διανοουμένου Δημήτρη Μαρωνίτη, προς τιμήν του οποίου ήταν  άλλωστε και η παράταση.  Τρεις γενιές ηθοποιών συναντήθηκαν εχθές στο «Αττικό Άλσος» πάνω στο παλκοσένικο και το αποτέλεσμα ήταν μια αισθητική μεγαλουργία, αποζημιώνοντας το ασφυκτικό γεμάτο Άλσος, μα και «σκορπώντας» θλίψη στους περίπου τετρακόσιους θεατές, που ελλείψει θέσεων, έφυγαν απογοητευμένοι !!!

Η παραστατική ενάργεια  και η ηθική ένταση στην σκηνή, τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των δευτεραγωνιστών, ήταν κάτι το μοναδικό και δεν υπάρχουν λόγια να το αποτυπώσουν ηθικά . Στον ρόλο του Κρέοντα ο έξοχος ηθοποιός και Διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, στον ρόλο της Αντιγόνης η φέρελπις Αναστασία- Ραφαέλα Κονίδη, στον ρόλο του μάντη Τειρεσία η ανεπανάληπτη Μπέτυ Αρβανίτη, με πολύ σπουδαίους ακόμα ηθοποιούς, να συμπληρώνουν το κάστ της παράστασης.

Το επικό αυτό έργο του Σοφοκλή, παρουσιάστηκε κατά πάσα πιθανότητα, στα Μεγάλα Διονύσια το 441 π.Χ. και γράφτηκε από τον Σοφοκλή, ως αντίδραση στη εξορία του μεγάλου νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος Θεμιστοκλή. Επιχειρεί μια δραματική αποτύπωση των νόμων και των κωδίκων της προσωπικής ηθικής, με τους νόμους της πολιτείας. Αλλά και να καταδείξει συνάμα, την απαρασάλευτη πίστη των έντιμων και ηθικών ανθρώπων στο αξιακό τους σύστημα και ηθικό φορτίο, απέναντι στις επιταγές κάθε διαχρονικού εξουσιαστικού μηχανισμού. Για αυτό και η Αντιγόνη με τον Αίμονα, «πέφτουν», με τον φυσικό τους θάνατο, αλλά κερδίζουν διατηρώντας μέχρι τέλους την θέση τους, την ηθική αθανασία τα ιστορίας ! Πρόκειται αναντίλεκτα για ένα από τα επικά και αθάνατα αριστουργήματα της παγκόσμιας γραμματείας, που θα μεταλαμπαδεύουν τον ελληνικό πολιτισμό στον αέναο ρού της ιστορίας. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων) και ιδιαιτέρως στον πρόεδρό του κ-ο Χρήστο Τεντόμα, που με τις εύστοχες και εμπνευσμένες εφέτος πολιτισμικές δράσεις του στον Οργανισμό, έχει αναζωογονήσει ηθικά το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνική μας ζωής την γειτονιά και επιχειρεί επιτυχώς με άθυρμα τον πολιτισμό, να σφυρηλατήσει την ηθική ενότητα των Αθηναίων, αλλά και συνδράμει ουσιαστικά, στην υπέρβαση της πλατιάς κρίσης που διάγουμε.

Συνεχίζουμε με πολιτισμό !!!

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 6-9-16


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »