Μάρθα Καραγιάννη

Μάρθα Καραγιάννη

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Κάτω από την υποβλητική μουσική υπόκρουση των μιούζικαλς, ένα θεσπέσιο γυναικείο κορμί χόρευε και έκοβε την ανάσα την θεατών, αφήνοντας αποσβολωμένες και τις επαγγελματίες χορεύτριες της εποχής !!! Ήταν η ονειρική Μάρθα Καραγιάννη, η εκτυφλωτικά όμορφη μελαχρινή, που καθήλωνε το αντρικό κοινό και σάρκωνε το απόλυτο θηλυκό της εποχής. Προικοδοτημένη ακόμα με ωραία φωνή και ξεχωριστό κωμικό ταλέντο, σύντομα θα ξεχώριζε στο σανίδι και τον κινηματογράφο κα θα διέγραφε μια λαμπρή και επίζηλη καριέρα στα θεατρικά μας δρώμενα. Με εφαλτήριο τα μιούζικαλς του εμπνευσμένου Γιάννη Δαλιαννίδη, θα πρωταγωνιστήσει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών και θα δώσει μοναδικές ερμηνείες, που θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη του καλλιτεχνικού κοινού. Για αυτές τις εκπληκτικές συμμετοχές στα μιούζικαλ που γεμίζουν τις αίθουσες την  δεκαετία του ΄60, η Μάρθα Καραγιάννη απεκλήθη «Μίς μπικίνι» !!! Δεν υπήρχε μουσικοχορευτική παράσταση του Γιάννη Δαλιανίδη, στην οποία να μην χορέψει η Μάρθα κόβοντας την ανάσα του κοινού.  Η μόνη ταινία του Δαλιανίδη στην οποία η Μάρθα δεν χόρεψε, ήταν το «Μερικοί το προτιμούν κρύο» και τούτο γιατί στο ρόλο της ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί η Άννα Φόνσου και κατόπιν η Πόπη Λάζου. 

Ποιος αλήθεια από εμάς μπορεί να απολησμονήσει το κορυφαίο μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες», στο οποίο η ονειρική Μάρθα χόρεψε προξενώντας πανδαιμόνιο μόνο με το θεσπέσιο θηλυκό κορμί της ; Τραγουδώντας παράλληλα στην ταινία, στην οποία συμμετείχε ένας γαλαξίας αστέρων, από την καλλιτεχνική μας σκηνή, ήτοι : Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης, Ζωή Λάσκαρη, κ.α. Ήταν μια κορυφαία ερμηνεία που στην κυριολεξία εξακόντισε τη φήμη και το καλλιτεχνικό κύρος της Μάρθας Καραγιάννη. Πέρα από το λυρικό κύτταρο που διέθετε σαν καλλιτέχνης, την χορευτική της δεινότητα, και την εξαιρετική φωνή της, η φύση την είχε προικοδοτήσει με σπάνια ομορφιά, που αναμφίβολα γονιμοποίησε την μακρά και πολυεπίπεδη καλλιτεχνική της σταδιοδρομία. Δεν ήτα λίγοι από τους κριτικούς του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, που θεωρούσαν ότι η φοβερή μελαχρινή «χτυπούσε στα ίσια» τη θεϊκή καλλονή Ζωή Λάσκαρη. Πως εξελίσσεται όμως το κουβάρι της πολύπλαγκτης καλλιτεχνικής διαδρομής της έξοχης Μάρθας Καραγιάννη; 

Είδε το φως της ζωής το 1939. Από τα πρώτα της βήματα θα εκδηλώσει ξεχωριστή έφεση και αγάπη για το χορό.  Και αφού λάβει έτσι τα πρώτα της μαθήματα στο χορό, ξεκινά να συμμετέχει σε παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής και στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου. Όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη χορεύτρια και ηθοποιό. Και τα γεγονότα θα δικαιώσουν τις προσδοκίες των δασκάλων της.  Από τις πρώτες επαγγελματικές εμφανίσεις της, η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη, προδιαγράφοντας την εκτυφλωτική καλλιτεχνική της πορεία. Πρόβα τζενεράλε στην μεγάλη οθόνη η Μάρθα Καραγιάννη θα κάνει  το 1956 σε ηλικία μόλις 16 ετών στην ταινία «Η άγνωστος» της κυρίαρχης τότε «Φίνος Φίλμς», σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Και έκτοτε θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός επιτυχημένων κινηματογραφικά συμμετοχών. Στο παλκοσένικο τώρα για πρώτη φορά θα ανέβει η Μάρθα Καραγιάννη το 1957, στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» για να κυριαρχήσει προοδευτικά στο φάσμα της επιθεώρησης και των μιούζικαλς.  Σημαντική επίσης θα είναι η παρουσία της Μάρθας Καραγιάννη και σε πλήθος σήριαλς και τηλεοπτικές εκπομπές στην μικρή οθόνη. 

Το 2001 η λαμπρή ηθοποιός και χορεύτρια του κινηματογράφου μας, θα επιχειρήσει ένα ακόμα καλλιτεχνικό βήμα στο πεδίο της συγγραφής, συγγράφοντας ένα αυτοβιογραφικού χαρακτήρα βιβλίο, υπό τον τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» στον εκδοτικό οίκο «Άγκυρα». Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε την μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού, τον ποδοσφαιριστή Δημήτρη Στεφανάκο. Ως άνθρωπος ξεχώρισε πάντα για την ευγένεια του ήθους της, την καλλιτεχνική της αξιοπρέπεια και τους χαμηλούς τόνους της. Σήμερα ιδιωτεύει απολαμβάνοντας την αγάπη και την ηθική θαλπωρή του καλλιτεχνικού κοινού, που στην κυριολεξία την λατρεύει. Ενίοτε κάνει τηλεοπτικές παρεμβάσεις για θέματα καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Με το ήθος της και το πολυδύναμο καλλιτεχνικό της τάλαντο, η Μάρθα Καραγιάννη διέγραψε μια λαμπρή πορεία στην καλλιτεχνική μας σκηνή. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη κωμική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, αλλά παράλληλα και μια δεινή χορεύτρια. Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί στις εφημερίδες «ΠΑΤΡΙΣ», «ΑΥΓΗ» του Πύργου και σε περιοδικά πολιτιστικού ήθους.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »