Ηθική έξαρση με Νίκο Καζαντζάκη στο ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Ηθική έξαρση με Νίκο Καζαντζάκη στο ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Εξέγειραν ψυχές εχθές Δευτέρα 1-8-16 στο κατάμεστο –που γέμιζε διαρκώς - ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν με την αντίστοιχη αφιερωματική παράστασή τους «Δεν φοβάμαι, δεν ελπίζω, είμαι ….» στον οικουμενικό μας συγγραφέα και φιλόσοφο Νίκο Καζαντζάκη. Με την άρτια και υποδειγματική υποκριτική τους παρουσία, αναβίωσαν στην σκηνή τον αδιάστατο ψυχικό όγκο του γίγαντα Κρήτη συγγραφέα και μας μετέφεραν στην έξοχη ηθική και πνευματική σφαίρα του παγκόσμιου έλληνα δημιουργού, που συνιστά ακένωτη πηγή ηθική δύναμης και ανάτασης.

Υπέρβαση του αδύνατου, υπερπήδηση του ανέφικτου προσέγγιση του ονείρου και όλες οι άλλες αδαμάντινες ηθικές παρακαταθήκες του μοναδικού Νίκου Καζαντζάκη, που διάνοιξε νέους ορίζοντες στην ανθρώπινη σκέψη και εξύμνησε όσοι λίγοι παγκοσμίως συγγραφείς, τα αδιάστατα όρια και τις δυνατότητες ης ανθρώπινης ψυχής, ξεπήδησαν μπροστά μας στην σκηνή του ανοιχτού θεάτρου Κολωνού και μας πρόσφεραν μοναδική ηθική τέρψη και ψυχική και αρμονία.

Η ηθική ένταση και η παραστατική ενάργεια τόσο του Μάριου Ιορδάνου όσο και της Σοφίας Καζαντζιάν, που στην κυριολεξία με την καλλιτεχνική τους δεινότητα υποστασιοποίησαν στην σκηνή την ζωογόνο σκέψη του Κρήτη συγγραφέα, ήταν ανεπανάληπτες, κράτησαν στο έπακρο το ενδιαφέρον των θεατών και μας πρόσφεραν στιγμές ανεξάντλητης ηθικής χαράς και ευδίας. Πάνω από όλα μας βοήθησαν να αναστοχαστούμε τις ιδέες και την απερίγραπτη ψυχική μεγαλοσύνη του παγκόσμιου Έλληνα Νίκου Καζαντζάκη, που με το σπανίας ηθικής αξίας έργο του, σήκωσε την Ελλάδα μας στον 20-ο αιώνα υψηλά και κατέλειπε ένα πολιτισμικό κεφάλαιο ατίμητης αξίας, για τις επόμενες γενεές στην πατρίδα μας.

Σε όλους τους συντελεστές του ΟΠΑΝΔΑ, που μόχθησαν για την καλλιτεχνική αρτιότητα της παράστασης θερμά συγχαρητήρια. Ιδιαίτερα στον αγαπητό μας πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ κ-ο Χρήστο Τεντόμα, που επιμένει με άθυρμα τον πολιτισμό στους χαλεπούς καιρούς μας, να ανατείνει πολιτισμικά την πόλη.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 2-8-16
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »