Αύρα Νίκου Καζαντζάκη και έγερση ψυχών στο Θέατρο Κολωνού, με την «Αναφορά στο Γκρέκο» !!!

Αύρα Νίκου Καζαντζάκη και έγερση ψυχών στο Θέατρο Κολωνού, 
με την «Αναφορά στο Γκρέκο» !!!
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ηθική μαγεία, αλλά και έγερση ψυχών στο Ανοικτό Θέατρο Κολωνού, προχθές Τετάρτη 27-7-16, με την θεατρική παράσταση «Αναφορά στο Γκρέκο», σε θεατρική προσαρμογή του έξοχου Τάκη Χρυσικάκου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα» του Οργανισμού μας Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Μια παράσταση με τον πνευματικό και ηθικό ετασμό του παγκόσμιου και οικουμενικού Νίκου Καζαντζάκη, που εξύμνησε την ηθική λεβεντιά, την ψυχική μεγαλοσύνη, τον έρωτα, την αγάπη στον άνθρωπο και την ψυχική «υπέρβαση» του ανυπέρβλητου, όσο κανείς άλλος συγγραφέας. Για τούτο και ο απαράμιλλος Κρήτης συγγραφέας, αποτελεί ένα ξεχωριστό μετέωρο στην παγκόσμια λογοτεχνία και στέκεται επάξια, δίπλα στους κολοσσούς Φιοντόρ Ντοστογιέσφσκυ, Ονόρε ντε Μπαλζάκ, Γκαίτε, Βίκτωρα Ουγκώ και τόσους άλλους, που διάνοιξαν με το αδιάστατο έργο τους, νέους ορίζοντες στην ανθρώπινη σκέψη. Και για αυτόν εξάλλου το λόγο, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, διαβάζεται αψίκορα, από το παγκόσμιο λογοτεχνικό κοινό.
Η ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου στην παράσταση ήταν υποδειγματική και απέσπασε το ακατάπαυστο χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού, που συνέρρεε και μισή ώρα μετά την παράσταση και «βούλιαξε» στην κυριολεξία το ανοικτό θέατρο Κολωνού, το οποίο γνωρίζει μέρες μοναδικής δόξης. Ιδιαίτερα ο πάντα αξιαγάπητος Τάκης Χρυσικάκος, με τις αναφορές του, στον χαρακτήρα του κοινωνικά ασυμβίβαστου, αξεπέραστου γλεντζέ και ερωτύλου Αλέξη Ζορμπά, προξένησε ηθική έξαρση και έγερση ψυχών, με το κοινό να χειροκροτά ακατάπαυστα, βιώνοντας την μοναδικότητα του ξεχωριστού αυτού χαρακτήρα της ελληνικής ζωής.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ΟΠΑΝΔΑ, για την άψογη υλοποίηση της παράστασης. Ιδία στον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ κ-ο Χρήστο Τεντόμα, για τις εμπνευσμένες αυτές θεατρικές επιλογές, που μας ανατείνουν μέσα στο γκρίζο κοινωνικό τοπίο, αλλά προπαντός μας διαπαιδαγωγούν ηθικά.
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 28-7-16

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »