Θανατηφόρο δόλωμα …

Θανατηφόρο δόλωμα …

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Διαφαίνεται ότι ο διαβόητος Γερμανός υπουργός οικονομικών κ-ος Σόιμπλε, στηρίζει όταν η ανάγκη το επιτάσσει την ελληνική κυβέρνηση. Μια πρώτη ερμηνεία αυτής της συμπεριφοράς, λέει ότι το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, δεν θα ήθελε να «σκάσει» η Ελλάδα τώρα, που η προσφυγική κρίση ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικογένεια και το ενδεχόμενο του Brexit «παγώνει» όλους τους Ευρωπαίους. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται η άμβλυνση των γωνιών για την ελληνική αξιολόγηση, με την παράλληλη ικανοποίηση των στόχων του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως γύρω από το διακεκαυμένο θέμα των συντάξεων. Είναι εμφανές ότι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι Γερμανοί είναι : «Ομονοήσαμε σε μια γραμμή το περασμένο καλοκαίρι, το πώς θα υλοποιήσετε τους στόχους, αποτελεί δική σας επιλογή».

Και σε αυτή την γραμμή συναντώνται οι ιδεολογικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόθεση των εταίρων μας, να μην διαταράξουν το σχετικά καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οδηγώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε απονενοημένα εγχειρήματα, ολέθρια για όλους. Δεν προβάλλουν έτσι αντιστάσεις οι θεσμοί στην αύξηση των φόρων, μήτε και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες καταφεύγει η κυβέρνηση, για να προσεγγίσει τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σε θεωρητικό επίπεδο τα νούμερα «βγαίνουν» και δημιουργούν την ψευδαίσθηση, ότι η χώρα εφαρμόζει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της και έτσι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εξέλθει από το θανατηφόρο σπυράλ της οικονομικής ύφεσης, στο οποίο έχει βυθιστεί και θα οδηγηθεί στην ανασυγκρότηση. Εν τοις πράγμασι όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, στο καθοριστικό για τις εξελίξεις πεδίο των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο δεν γίνεται τίποτα. Επομένως οι αναγκαίες για να αναπνεύσει η οικονομία ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται, με εξαίρεση το λιμάνι του Πειραιώς, δοθέντος ότι οι ενδογενείς δυνάμεις που δρούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης  - με τις γνωστές τους εμμονές και αγκυλώσεις- ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανάτασης της εθνικής μας οικονομίας. Κάνει δηλαδή η κυβέρνηση γύρους γύρω από τον εαυτόν της, στην στείρα και κοντόθωρη λογική, «τα νούμερα να βγαίνουν και έχει ο Θεός» !!! Το μόνο που στην πραγματικότητα ενδιαφέρει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, δεν είναι η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά η εξασφάλιση ότι δεν θα χρειαστεί έγκριση από την Γερμανία ή άλλη βορειοευρωπαϊκή χώρα, για μια ενδεχόμενη πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδος.

Η σημερινή ανοχή των Γερμανών ξεγελά την ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι τους έχει πλάι της. Αλλά μέσα σε αυτή την επίπλαστη στήριξη δεν βλέπει το δόλωμα, που θα μας οδηγήσει στο θανατηφόρο δόκανο της κατάρρευσης. Γιατί οι πρόσθετοι φόροι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα στραγγαλίσουν την εθνική οικονομία και θα στεγνώσουν τελείως την αγορά. Πρόκειται για αντικειμενική πραγματικότητα και όχι για υποκειμενική πολιτική προσέγγιση. Αψευδής μάρτυρας αυτής της ζοφερής πραγματικότητας η ίδια η αγορά, μια απλή βόλτα στην οποία, θα πείσει και τον πιο αισιόδοξο παρατηρητή, ότι η αλήθεια για την πραγματική οικονομία είναι οδυνηρή. Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην θετική έκβαση των πραγμάτων, όταν γίνει η αξιολόγηση, ότι δηλαδή με την πληρωμή των κρατικών οφειλών, θα επέλθει ένα αναπτυξιακό σόκ στο φάσμα της οικονομίας και θα εκκινήσει η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση. Αλλά είναι ουτοπικές τελείως οι προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού, διότι με τις μέχρι σήμερα δύστοκες συμπεριφορές τους οι υπουργοί της κυβέρνησης, έχουν στην πλειονότητά τους αναδειχθεί σε σφοδροί πολέμιοι της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής οικονομίας. Και θα αποτελούσε αλήθεια ανέκδοτο, από την μια στα λόγια να αντιστρατεύονται κάθε προσπάθεια τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής οικονομίας και στην πράξη να πείσουν τους επενδυτές να φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα και να αιμοδοτήσουν την εθνική μας οικονομία.

Αλλά πλέον ελοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος ως κοινωνία, με αυτές τις στρεβλές συμπεριφορές της συγκυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ, να οδηγηθούμε στα βράχια και να πέσουμε σε κώμα, εφησυχασμένοι από το γλυκό παραμύθι επίτευξης των επίπλαστων για την πραγματική οικονομία αριθμών. Οι Γερμανοί θα μας έχουν παραχωρήσει  μέχρι τότε όλο τον ζωτικό χώρο και χρόνο για να κοροϊδευόμαστε από τις χίμαιρες των αριθμών, αλλά μέσα σ΄ αυτή την επιδεικνυόμενη - «προσφερό-μενη ανοχή», θα έχει καταστραφεί και όποιος εναπομείναν υγιής αρμός της παραπαίουσας και καρκινοβατούσας για έξι χρόνια τώρα, εθνικής μας οικονομίας …

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής της «Ένωσης Κεντρώων» στην Α΄Αθηνών.                                      
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »