Αχαρτογράφητα νερά ….

Αχαρτογράφητα νερά ….

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Είναι παγιωμένη η αντίληψη στην ελληνική κοινωνία, ότι οι Τούρκοι είναι καλοί διπλωμάτες και ότι η τουρκική διπλωματία πάντοτε θριαμβεύει. Στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει ορισμένα δυνατά γεωστρατηγικά χαρτιά και μέσω αυτών επιτυγχάνει καλά διπλωματικά αποτελέσματα. Εστιάζοντας όμως στην τρέχουσα ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα, θα διαπιστώσουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, χαρίζονται προκλητικά στην Τουρκία. Γεγονός που αποθρασύνει την αλαζονική και ηγεμονική της συμπεριφορά. Ας δούμε για παράδειγμα την συμπεριφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου, έναντι της Τουρκίας. Της προσέφερε και αντίπερα στις αντισυμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά και στις προσβλητικές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεθοδεύσεις, την μοναδική ευκαιρία να ξανανοίξει ο ενταξιακός διάλογος μαζί της. Η γερμανική «προσφορά» προς την Τουρκία, αφενός μεν δείχνει ηττοπάθεια, αφετέρου μια εγγενή αδυναμία εμπέδωσης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, που εδράζεται στο θεώρημα «θα ζητάμε όλο και περισσότερα και το έλασσον αποτέλεσμα στις μείζονες διεκδικήσεις μας, θα είναι μείζον» !!! Η Τουρκία με περισσό διπλωματικό θράσος, απειλεί ότι κρατάει μια χειροβομβίδα και ότι αν την απασφαλίσει, θα «γεμίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ελλάδα στα πλαίσια άμβλυνσης του προσφυγικού αποδέχτηκε την παρουσία του ΝΑΤΟ για να συγχροτιστεί με τις βουλές της Γερμανίας, παρότι είναι σε όλους γνωστό, ότι το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει διακοσμητικό ρόλο. Εξάλλου πάγια θέση του ΝΑΤΟ, είναι η μη εμπλοκή του στις μεταξύ των μελών του εθνικές διαφορές. Επομένως και στα υφιστάμενα ελληνοτουρκικά ζητήματα, το ΝΑΤΟ δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δείχνει να προσδοκά ότι θα αλλάξει αυτό το stratus και ακόμη περισσότερο, ότι είναι ευκαιρία να αναδειχθεί ανάγλυφα η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδος. Εκτίμησή μας είναι, ότι αυτές οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι επι ματαίω ! Τίποτα δεν θα αλλάξει στις υφιστάμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις, από την τωρινή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Το μόνο που μπορεί να συμβεί και με την συνδρομή του ΝΑΤΟ, είναι να μας εξωθήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας σε έναν διάλογο με τους Τούρκους, υπο καθεστώς διπλωματικής πίεσης και στην λογική «Μια και έχετε τόσες διαφορές με την Τουρκία, καθίστε μαζί σε ένα τραπέζι να τα βρείτε». Και μια καλή αφορμή για αυτό, θα ήταν ας πούμε μια τουρκική αεροπορική παραβίαση, στις εντέχνως αποκαλούμενες από τους Τούρκους «γκρίζες ζώνες».

Η Αθήνα, αποφεύγει επιμελώς να συρθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους, υπο καθεστώς πίεσης. Ωστόσο προϊόντος του χρόνου, η Τουρκία προσθέτει σωρηδόν και άλλα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Μέχρι σήμερα η κρατούσα αντίληψη στην Ελλάδα, ήταν ότι οι «γκρίζες ζώνες θα αποτελούσαν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί των Τούρκων στις μεταξύ μας διαπραγματεύσεις. Τα γεγονότα όμως μας ξεπέρασαν. Οι «γκρίζες ζώνες από διαπραγματευτικό εργαλείο για την τουρκική εξωτερική πολιτική, κατέστησαν αυτοσκοπός !!!

Η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει σε καθεστώς ομηρίας την Ευρώπη, λόγω της ωρολογιακής βόμβας του προσφυγικού και θα επιδιώξει να κάνει optimazation στις διπλωματικές της αξιώσεις από την Ευρώπη, πολύ πέραν των οικονομικών κονδυλίων και της βίζας. Χρέος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, είναι να χειρισθεί με σοβαρότητα και λεπτούς χειρισμούς τις τροπές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι έχουμε ήδη μπεί σε αχαρτογράφητα διπλωματικά νερά και η ζημιά από ένα επιπόλαιο λάθος θα είναι πολύ μεγάλη …

* Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής της «Ένωσης Κεντρώων» στην Α΄Αθηνών
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »