Οδυνηρή προοπτική …

Οδυνηρή προοπτική …

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η τραγική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η χώρα και η εθνική παράλυση που έχει επέλθει από την αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ανάταξης του τόπου, προξενούν αμείλικτα ερωτηματικά για τον αν υπάρχει ελπίδα … Βιώνουμε ιστορικές στιγμές και όλο και περισσότερο δημιουργείται  η αίσθηση, ότι ακουμπάμε το θανατηφόρο «failed state», που με τρόμο ψελίζαμε στα χείλη μας, τα προηγούμενα χρόνια. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν διχοτομήσει τη χώρα και παρεμποδίζουν με την δίκαιη – αλλά ακραία – διαμαρτυρία τους κάθε εναπομείνασα οικονομική δραστηριότητα, υιοθετώντας συμπεριφορές που διδάχθηκαν από τους κυβερνώντες. Ενώ οι με κατακλυσμιαίο τρόπο ροές των προσφύγων στην Ελλάδα, απομονώνουν την χώρα από την γηραιά ήπειρο. Και κοντά σε όλα τούτα  η βεβιασμένη αντιμετώπιση της εμπλοκής των νατοϊκών δυνάμεων στην λεπταίσθητη εθνικά περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, κινδυνεύει να αποβεί επικίνδυνη εν τέλει, για τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιο αποκαρδιωτικά ακόμα τα πράγματα στο φάσμα της αληθινής οικονομίας. Οι τράπεζες δεν κάνουν χορηγήσεις και διστάζουν να στηρίξουν οιαδήποτε σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία. Ένα αλγεινό τοπίο για την χώρα, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δεινή θέση του περυσινού καλοκαιριού, αν δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη αξιολόγηση, η οποία είναι και το σημείο καμπής, εξόδου μας από το τέλμα.

Πλήθος λύσεων ακούγονται από όλο το φάσμα του πολιτικού μας κόσμου, όπως προσφυγή στις κάλπες και δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με εγνωσμένου κύρους πολιτικά στελέχη και τεχνοκράτες – αυτή κατά τη γνώμη μας είναι και η πιο ωφέλιμη λύση για τον τόπο – προκειμένου να απεγκλωβιστούμε, από αυτή την απίστευτη εθνική δίνη στην οποία έχουμε βυθιστεί.  Όμως και η πιο συνετή πολιτική πρόταση φαντάζει αδύναμη, μπρος στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό μας χάος. Ακόμα και αν υπήρχε ένας Ιωάννης Καποδίστριας, ένας Χαρίλαος Τρικούπης ή ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, θα ήταν δύσκολο να βάλει τάξη, στη σημερινή τραγική νεοελληνική πραγματικότητα.

Από την άλλη η κυβέρνηση αποδεικνύεται παντελώς αδύναμη, να διαχειριστεί έστω, την τραγωδία του ελληνικού λαού, καταφεύγοντας σε αλυσιτελή ημίμετρα και επικοινωνιακές πιρουέτες. Καταναλώνεται στην προβολή φανταστικών εχθρών και στο κυνήγι μαγισσών, ενώ είναι εξαφανισμένη από το πεδίο παραγωγής πραγματικής πολιτικής ! Μόνο που με αυτές τις μεθοδεύσεις, δεν θα βγούμε ποτέ από το ολέθριο υφεσιακό μας πηγάδι και θα απομακρυνόμαστε θανατηφόρα και από τις λίγες εναπομείνασες ελπίδες, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάταξης. Το λέει και ο πρωτόθρονος οικουμενικός μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης «πήραμε τη ζωή μας λάθος»… Και στο λίγο καιρό που απομένει, πρέπει η πολιτική μας τάξη «να αλλάξει ζωή». Άλλως αναπότρεπτα «στα βράχια» !!!

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Μέλος της «Ένωσης Κεντρώων».
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »