Σύνεση και φρόνηση απέναντι σε ένα οξύ και πολυμέτωπο πρόβλημα

Σύνεση και φρόνηση απέναντι σε ένα οξύ και πολυμέτωπο πρόβλημα

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έκτακτη σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό σήμερα, επιδιώκει νααντιμετωπίσει τα τρέχονται και αδήριτα προβλήματα για το μείζον και οξύ πρόβλημα της μετανάστευσης. Προφανώς τα άκρως αναγκαία προβλήματα που συναρτώνται και με τον σεβασμό της ανθώπινης αξιοπρέπειας, δοθέντος ότι συνολικά η Ελλάδα δεν έχει την αντικειμενική δυνατότητα, να επιλύσει το πρόβλημα που βαρύνει όλη την Ευρώπη. Οδυνηρή η πληροφορία αυτές τις ημέρες απο την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, ότι μέσα στον Ιούλιο είχαν περάσει τα σύνορα της Ευρώπης δια μέσου της Μεσογείου 224.000 μετανάστες, απο τους οποίους οι 124.000 εισήλθαν μέσω της Ελλάδας και οι 98.000 μέσω της Ιταλίας. Κατ΄ουσίαν Ελλάδα και η Ιταλία, είναι τα κεντρικά περάσματα εισροής των μεταναστών.

Την ώρα που η κραταιά Βρετανία ορθώνει φράγμα για να αποκόψει την είσοδο σ΄αυτήν 3.000 μεταναστών που βρίσκονται στο Καλέ της Γαλλίας και προξενεί τρόμο και κοινωνικές αναστατώσεις η προοπτική να φτάσουν τους 5.000 – ενώ προτείνεται μάλιστα στην Σύνοδο Κορυφής ώς λύση ο απάνθρωπος «βομβαρδισμός» των καϊκιών στις αφρικανικές ακτές απο το ΝΑΤΟ -  μπορεί να διανοηθεί κανείς, τι γίνεται με την αδύναμη Ελλάδα, που εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πελώριο αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πολλώ μάλλον σαν χώρα που υφιστάμεθα την δική μας κοινωνική και οικονομική τραγωδία με τα μνημόνια. Καλά, καλά το πρόβλημα αδυνατεί να το διαχειριστεί η πολύ πιο μεγάλη και δυνατή απέναντί μας Ιταλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι είναι στα κάγκελα απο την κώφευση των ευρωπαϊκών αρχών και απευθύνει μύδρους κατά της Ευρωζώνης. Η οποία πάραυτα προσποιείται την νήσσαν !!!

Πέρα όμως και επάνω απο αυτές τις κεντρικές δυσχέρειες και στρεβλώσεις και για την πολιτική –ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με άλλους φορείς, οφείλουν να συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά και να δώσουν λύση στα στοιχειώδη τουλάχιστον ανθρώπινα προβλήματα των δυστυχών μεταναστών. Γιατί μέχρι να ενεργοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να σπάσει το κέλυφος του κυνισμού και της αδράνειάς της, θα έχει χαθεί το μείζον,  που είναι ανθρώπινη αξιοπρέπεια !!! Καθοριστικής σημασίας όμως παράμετρος, για να υπάρξει μια ουσιαστικά διευθέτηση του προβλήματος, τουλάχιστον ως πρός τις βασικές πτυχές του - που ακουμπάνε την ανθρώπινη τραγωδία των μεταναστών - είναι ο κάθε δημόσιος κυρίως φορέας που εμπλέκεται, να αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες που του αναλογούν και να μην λειτουργεί σπασμωδικά.

Έτσι όταν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες δήμαρχοι κ.λ.π. αποφαίνονται ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής – φιλοξενίας των μεταναστών, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποδείξουν αυτούς τους χώρους στις περιοχές τους και να μην γενικολογούν εκ του ασφαλούς !!! Ενώ και η ίδια κυβέρνηση όταν αναζητεί τέτοιους χώρους, για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να αποφευθχούν τα χειρότερα με το οξύτατο αυτό κοινωνικό-εθνικό πρόβλημα – ήτοι προσβολή δημόσιας υγείας κ.λ.π. – πρέπει να ξεκινά απο τους ήδη δικούς της «ελεύθερους» δημόσιους χώρους και να μην στρέφει τα μάτια αλλού, αυτοδιοίκηση κ.λ.π. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στις βασικές του τουλάχιστον παραμέτρους χρειάζεται, σύνεση, φρόνηση και ειλικρινείς προθέσεις.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄Αναπληρωματικός Βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Α΄Αθηνών.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »