Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος στην «Μηχανή του Χρόνου» στην ΝΕΡΙΤ

Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος στην «Μηχανή του Χρόνου» στην ΝΕΡΙΤ

«Από τη χολέρα της Αθήνας στη δημιουργία του Κολωνακίου...»

Προσκεκλημένος του εξαίρετου δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου και στην έξοχη ηθικά εκπομπή του «Η Μηχανή του Χρόνου» στην ΝΕΡΙΤ - που πραγματώνει μια πολυδύναμη παρέμβαση στην πολιτιστική μας πραματικότητα, με την αναρρίπιση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη κορυφαίων γεγονότων που σημάδεψαν ανεξάλειπτα το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό μας γίγνεσθαι - επιχειρήσαμε το περασμένο Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, ένα μακρύ οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα. Ενώ θα συνεχίσουμε με το Β΄ μέρος της εκπομπής, το προσεχές Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015.

Μαζί και με άλλους άξιους συγγραφείς και ιστοριοδίφες της παλιάς Αθήνας, γυρίσαμε 161 χρόνια πίσω και ανιχνεύσαμε την κοινωνική πραγματικότητα των Αθηνών, τότε που την σκίαζε η φοβερή νόσος της Χολέρας. Πρόσωπα, συμπεριφορές, αισθητική, κοινωνικές τάσεις, το κοινωνικό τοπίο, το ιστορικό πλαίσιο, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, ανεδύθησαν σ΄αυτήν την σπουδαία εκπομπή, για να συνθέσουν τον χωροχρόνο της Αθήνας, ενάμισι αιώνα πίσω.

Εν συνεχεία, μετά την αποτύπωση της φοβερής εκείνης εποχής με την θανατηφόρο νόσο της Χολέρας, επιχειρήσαμε μια ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική προσέγγιση της εξαίρετης συνοικίας του Κολωνακίου. Της συνοικίας που διαχρονικά αποτέλεσε πόλο έλξης, για τα πιο εμπνευσμένα μυαλά της νεοελληνικής γραμματείας, αλλά και για πολλούς μεγάλους κοινωνικούς μας αμφισβητίες, που με το ιδεοφόρο και οιστρηλατημένο, αντισυμβατικό πολιτισμικό τους σήμα, δρομολόγησαν βαθιές προοδευτικές αλλαγές στην κοινωνική, πνευματική και πολιτική μας ζωή. Το προσεχές Σάββατο 21 Φεβρουαρίου λοιπόν, ας συντονιστούμε τηλεοπτικά όλοι μαζί στην «Μηχανή του Χρόνου» στην ΝΕΡΙΤ, για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια του Β΄μέρους ...
Π.Ν.Α.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »