Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος σήμερα 28-2-15, στην «Μηχανή του Χρόνου»

Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος σήμερα 28-2-15, στην «Μηχανή του Χρόνου»

«Η Χαμένη Αθήνα : Μονομαχίες- Ιλισσός - Δημοτικό Θέατρο Αθηνών»

Προσκεκλημένος του εξαίρετου δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου και στην έξοχη ηθικά εκπομπή του «Η Μηχανή του Χρόνου» στην ΝΕΡΙΤ - που πραγματώνει μια πολυδύναμη παρέμβαση στην πολιτιστική μας πραματικότητα, με την αναρρίπιση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη κορυφαίων γεγονότων που σημάδεψαν ανεξάλειπτα το κοινωνικό και πολιτικό μας γίγνεσθαι – θα επιχειρήσουμε σήμερα Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 7:15 μ.μ. στην ΝΕΡΙΤ (η προηγούμενη εκπομπή της 21-2-15, λόγω μετάδοσης του Πατρινού Καρναβαλιού ματαιώθηκε) ένα μακρύ οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα.

Μαζί και με άλλους άξιους συγγραφείς και ιστοριοδίφες της παλιάς Αθήνας, θα μιλήσουμε για το Δημοτικό Θέατρο που έλαμψε αλλά κατεδαφίστηκε, το αιματηρό έθιμο με τις Μονομαχίες  και το θρυλικό ποτάμι του Ιλισσού που λατρεύτηκε αλλά εξαφανίστηκε από τις μπουλντόζες. Από την αρχαιότητα ο Ιλισσός ήταν το ιερό ποτάμι της πόλης καθώς αποτελούσε λατρευτικό τόπο. Στην παλιά Αθήνα όμως  χρησιμοποιούνταν από τις φτωχές οικογένειες για να πλένουν και να απλώνουν τη μπουγάδα τους. Στις όχθες του δημιουργήθηκαν τα πρώτα καφέ σαντάν και αργότερα οι συνοικίες του Παγκρατίου και του Μετς. Η εκπομπή παρουσιάζει σπάνιες εικόνες του ποταμού με τις ξύλινες γέφυρες, αλλά και το άδοξο τέλος του που αποφασίστηκε από τον Ιωάννη Μεταξά όταν είπε την ιστορική φράση «ήλθε η σειρά να θάψωμεν τον Ιλισσόν».

Ειδικά για το πρώτο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας, θα  «ζωντανεύσουμε» την ιστορία του, που κατασκευάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ μετά από γραφειοκρατίες, αντιπαραθέσεις και καθυστερήσεις οι οποίες διήρκησαν σχεδόν 50 χρόνια. Το θέατρο που έγινε άλλη μια πηγή κέρδους από τον Ανδρέα Συγγρό και μεγαλούργησαν σ΄αυτό,  μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής και ελληνικής σκηνής. Δυστυχώς όμως το κτήριο δεν έτυχε της φροντίδας που του άρμοζε και λίγο πριν από την κατοχή, κατεδαφίστηκε με απόφαση του Κωνσταντίνου Κοτζιά.

Επίσης η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει τις περίφημες μονομαχίες της Αθήνας, όπου μεγαλοαστοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί, για «ψύλλου πήδημα» έλυναν τις διαφορές τους με τα όπλα. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση για το πώς ένας υπουργός σκότωσε σε μονομαχία ένα βουλευτή με αφορμή ένα ρουσφέτι. Πρόσωπα, συμπεριφορές, αισθητική, κοινωνικές τάσεις, το κοινωνικό τοπίο, το ιστορικό πλαίσιο, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πολιτισμικά στοιχεία, αναδύονται σ΄αυτήν την σπουδαία εκπομπή, για να συνθέσουν τον χωροχρόνο της Αθήνας, δεκάδες χρόνια πίσω.

Ας συντονιστούμε τηλεοπτικά όλοι μαζί λοιπόν σήμερα Σάββατο 28-2-15 και ώρα 7:15 μ.μ. στην ΝΕΡΙΤ, στην «Μηχανή του Χρόνου» στην ΝΕΡΙΤ, για να ξαναζήσουμε την κοινωνική αίγλη, το ηθικό θάμπος και την μεγαλουργία της αιώνιας πόλης, της αγαπημένης μας Αθήνας.

Π.Ν.Α.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »