Ο ευπατρίδης δήμαρχος της Αθήνας Ιωάννης Παπαθεοδώρου

Ο ευπατρίδης δήμαρχος της Αθήνας
Ιωάννης Παπαθεοδώρου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ήρε την καταγωγή του απο την λεβεντομάνα Κρήτη και είχε μια διεσταλμένη και επιτυχή αυτοδιοικητική πορεία ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του Δήμου της Αθήνας. Άνθρωπος με ευγενές κοινωνικό ήθος, δημοκρατική αγωγή, πολιτική ευπρέπεια και προπαντός απο τους μεγάλους  «Αθηνολάτρες» της αιώνιας πόλης, αγάπησε με πάθος την Αθήνα και τιμήθηκε κατ΄ επανάληψη απο τους πολίτες της, σε πολλές αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου είδε το φως της ζωής το 1914 και μετά τις βασικές του σπουδές ακολούθησε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την αποφοίτησή του άσκησε μάχιμη δικηγορία και διακρίθηκε ως εξαιρετικός νομικός. Στα δίσεκτα χρόνια της κατοχής με πατριωτικό παλμό, συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση έχοντας πολύπλευρη και δυναμική παρουσία.

Στην αυτοδιοικητική σκηνή ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1954, υπο τον συνδυασμό του κεντρογενούς πολιτικά, στρατηγού Παυσανία Κατσώτα, όπου και εξελέγη με άνεση. Θα ξανακατέλθει υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας το 1959 και το 1964 και θα αναδειχτεί πρώτος σε σταυρούς προτίμησης απο όλους τους υποψηφίους, αποτυπώνοντας το πανύψηλο κοινωνικό του κύρος. Σε όλη την επιτυχημένη αυτή αυτοδιοικητική του πορεία εξελέγετο αδιαλείπτως για 25 ολόκληρα χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αδελφοποιημένων Πόλεων του Κόσμου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και γενικός εκπρόσωπος ακόμα της Ένωσης Μεσογειακών Πόλεων. Ο ευγενής ευπατρίδης Ιωάννης Παπαθεοδώρου, ανέλαβε τον θώκο του δημάρχου της Αθήνας ως μεταβατικός δήμαρχος στις 1/6/1975 και παρέμεινε στο πηδάλιο του δήμου μέχρι τις 31/12/1978.

Στο διάστημα αυτό παρήγε ένα εμπνευσμένο και χρήσιμο συνάμα αυτοδιοικητικό έργο στο Δήμο της Αθήνας, προσδίδοντάς του συνάμα και δημοκρατική πνοή. Απεβίωσε απροσδόκητα στις 26 Ιανουαρίου του 1983 σκορπώντας στον λαό της Αθήνας που τόσο είχε αγαπήσει - τον «ευγενή και ανθρώπινο κ-ο Γιάνννη», όπως φιλικά τον αποκαλούσαν οι Αθηναίοι- πάνδημη θλίψη. Η κηδεία του έλαβε χώρα δημοσία δαπάνη στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, εξόδοις του Δήμου Αθηναίων, σε τάφο που τιμητικά του είχε παραχωρήσει ο Δήμος της Αθήνας. Ήταν αδιαμφισβήτητα απο τις ευγενέστερες αυτοδιοικητικές μορφές της μεταπολεμικής Αθήνας, αυτός ο ευγενής ευπατρίδης, αθηνολάτρης απο την λεβεντομάνα Κρήτη...

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., υποψήφιος Βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Α΄Αθηνών.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »