Αποκρούοντας την τουρκική επιθετικότητα

 Αποκρούοντας την τουρκική επιθετικότητα

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρείς» !!! για μιαν ακόμα φορά με την ωμή και προκλητική παραβίαση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) απο την Τουρκία, διεφάνη το πραγματικό της πρόσωπο, αλλά και πόσο ψευδεπίγραφες είναι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Νταβούτογλου, περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες. Αλλά για τους Νεοοθωμανούς, «μηδενικά προβλήματα» νοούνται ο επεκτατισμός και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων τους ... Η πρώτη αντίδραση έτσι σ΄αυτό το πλαίσιο όπως διαμορφώνεται Κύπρου και Ελλάδος, δεν μπορεί παρά να είναι η αυτονόητη επίκληση της παραβίασης του «Δικαίου της Θαλάσσης» απο την Τουρκία. Παραβίαση που προσβάλλει βάναυσα την διεθνή νομιμότητα και αποδεικνύει εμπράκτως, ότι η Τουρκία περιφρονεί προκλητικά τις Διεθνείς Συθνήκες, δεν σέβεται την εθνική ακεραιότητα των άλλων χωρών και είναι έτοιμη να προβεί στην πιο ιταμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να ικανοποιήσει τα διεθνοπολιτικά της συμφέροντα. Η πέρα απο κάθε όριο λογικής και νομιμότητας διεξαγωγή δήθεν σεισμογραφικών ερευνών τελευταίως στην Κυπριακή ΑΟΖ απο την Τουρκία, με την έκδηλη πρόθεση, να στήσει πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ, και να διεκδικήσιει έτσι μερίδιο απο τον ενεργειακό της πλούτο, είναι αψευδής μάρτυρας των παραπάνω.

Όμως πέρα απο το αυτονόητο αυτό πρώτο βήμα για την οργάνωση της άμυνας του ελλαδοκυπριακού ελληνισμού, απέναντι στην απύθμενη τουρκική προκλητικότητα, επείγει και μια άλλη δέσμη σοβαρών και αποτελεσματικών μέτρων, που με την αποτρεπτική τους ισχύ, θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στον επεκτατισμό των νεοοθωμανών και θα θωρακίσουν σθεναρά τα διεθνοπολιτικά συμφέροντας Ελλάδος και Κύπρου. Είναι μείζονος σημασίας έτσι πρός αυτή την κατεύθυνση, να τονωθεί το διεθνές κύρος της αναγνώρισης της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου, που μεθοδικά υπονομεύει η Τουρκία, με την υφιστάμενη διχοτόμηση του νησιού και την καθόλα παράνομη - αντίπερα στην διεθνή νομιμότητα –εδώ και δεκαετίες κατοχή του βορείου τμήματός του.

Ο μαίτρ της διεθνούς διπωματίας όμως Ταλεϋράνδος έλεγε με νόημα «Διπλωματία είναι ένα βελούδινο γάντι που επικαλύπτει έναν σιδηρούν βραχίονα. Ουαί και αλοίμονο αν δεν υπάρχει ο βραχίονας» !!! Ήτοι, οι διεθνοπολιτικές συμμαχίες και οι στρατηγικές συμφωνίες ενός κράτους στην διεθνή σκακιέρα, πρέπει να υποστηρίζονται απο μια επαρκή, ικανή και αξιόμαχη εθνική άμυνα. Αλοίμονο αν αυτή εκλείψει. Έτσι η ανασυγκρότηση και η επαγρύπνιση των αμυντικών μας δυνάμεων, έστω και αν συνεπάγεται οδυνηρά κόστη εν μέσω μνημονίου για τον ελληνικό λαό, συνιστά σήμερα αδήριτη εθνική επιταγή. Τα άλλα κόστη που θα προκύψουν αν επισυμβεί το μοιραίο, απο μια λειψή και αδύναμη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εθνική άμυνα, θα είναι εθνικά ολέθρια και ιστορικά μοιραία. Ορθώς λοιπόν εδώ η ελληνική κυβέρνηση διευρύνει την ναυτική της παρουσία ανοικτά της Κύπρου,  εκδηλώνει άμεσα εθνοαμυντικά ανακλαστικά και στέλνει με την αποτρεπτική μας ναυτική παρουσία, το κατάλληλο μήνυμα στον τουρκικό επεκτατισμό.

Παράλληλα σε τρία διαφορετικά ακόμα μέτωπα, Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν σήμερα μεθοδικά και σταθερά, ένα κοινό προστατευτικό δίχτυ εθνικής ασφάλειας, που μέλλεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, στην προάσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας, του ενεργειακού μας πλούτου, αλλά και των ευρύτερων διεθνοπολιτικών συμφερόντων του ελλαδοκυπριακού ελληνισμού. Σε πρώτο επίπεδο διευρύνεται και εδραιώνεται με την σαφή πρόθεση και των τριών συμμετασχόντων κρατών, η τριμερής ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος και Αιγύπτου, στο πεδίο είτε της συνεκμετάλλευσης, είτε της ανάπτυξης κοινής ενεργειακής πολιτικής, περί την Κυπριακής ΑΟΖ. Πρόσφατα μάλιστα οι τρείς υπουργοί εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, Κασουλίδης, Βενιζέλος και Σούκρι στην συνάντησή τους στην Λευκωσία και ενώ αναμένεται η σύνοδος κορυφής των πρωθυπουργών τους Αναστασιάδη, Σαμαρά και Σίσι, στο Κάϊρο, κατήγγειλαν «τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει στις σεισμικές δραστηριότητές στην περιοχή». Καθοριστικής σημασίας εδώ σ΄αυτή την κοινή καταγγελία, είναι ότι την συνυπογράφει το σπουδαιότερο απο διεθνοπολιτικής σημασίας αραβικό κράτος- η Αίγυπτος, με τον παρεπόμενο βεβαίως ιστορικό συμβολισμό που έχει η συμμετοχή της, στην διακοίνωση καταγγελίας της Τουρκίας.

Σε δεύτερο επίπεδο Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν με προσεκτικά βήματα μακρόπνοες και ευρείες στρατηγικές συμμαχίες, με τον κυρίαρχο στρατιωτικά και γεωπολιτικά παίκτη της Ανατολικής Μεσογείου το Ισραήλ. Πρός αυτή την κατεύθυνση είναι και η επίσκεψη αυτές τις μέρες του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στην Λευκωσία και η ακόλουθη επίσκεψή του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Κύπρο λίγο αργότερα.

Σε τρίτο επίπεδο τώρα Ελλάδα και Κύπρος, οφείλουν μέσω μιας οραματικής και εμπνευσμένης εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, να διευρύνουν τα γεωπολιτικά τους ερείσματα στους ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας γεωστρατηγικής σκακιέρας και να αποσπάσουν την σύμπνοιά τους, στις καταγγελίες τους εναντίον της Τουρκίας για «προσβολή της διεθνούς νομιμότητας». Η ομόθυμη αποδοχή της καταγγελίας των Νεοοθωμανών απο τους ισχυρούς ανα τον κόσμο ενεργειακούς και γεωστρατηγικούς παίκτες, θα λειτουργήσει σαν πέδη στην επεκτατικότητά της Τουρκίας και θα την καταστείλει αποτελεσματικά, δοθέντος ότι μέσα απο ένα πλέγμα διεθνοπολιτικών ισορροπιών θα απολέσει - ένεκα αυτών των παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας – σοβαρούς στρατηγικούς της εταίρους. Διεθνοπολιτική απογύμνωση εν άλλοις. Πρός επίρρωση αυτού του στόχου, ήλθε και η πρόσφατη επιστολή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πρός τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία με νόημα σχολιάζει ο γάλλος πρόεδρος – στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στους Τούρκους - «Το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να γίνεται σεβαστό απο όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Αλλά ο κοινός αμυντικός και γεωστρατηγικός άξονας που οικοδομεί ο ελλαδοκυπριακός ελληνισμός έναντι της τουρικικής επεκτατικότητας, πρέπει βεβαίως να εξακτινωθεί και στο μείζον πεδίο σήμερα του διεθνοπολιτικού παιγνίου, που είναι η ενέργεια. Η Τουρκία προκαλεί ωμά και απροκάλυπτα την Κυπριακή ΑΟΖ, εντός της οποίας αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα γιγάντιες εταιρείες εκμετάλλευσης ενέργειας της Δύσης, στις οποίες συπεριλαμβάνεται και η αμερικάνικη Noble. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, θα πραγματοποιήσει ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου και θα έχει επαφές με την αρμόδια για θέματα Ενέργειας αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αλλά και με στελέχη παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, για τις εξελίξεις στο ενεργειακό φάσμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που μέλλεται να διαδραματίσουν απο κοινού Ελλάδα και Κύπρος, στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί εκπεφρασμένο κεντρικό στόχο των ΗΠΑ, στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας.

Εν κατακλείδι, καταγγελία της Τουρκίας για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, υποστήλωση εθνικού φρονήματος με παράλληλη ανασυγκρότηση της αμυντικής μας γραμμής πυρός, διεύρυνση των γεωστρατηγικών μας συμμαχιών με τους ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπόρευση με τα διεθνοπολιτικά συμφέροντα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά και των διεθνών ενεργειακών κολοσσών-τράστ που αναπτύσσονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι μια πολυδύναμη δέσμη μέτρων, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αποτρεπική απάντηση, στις ιταμές επεκτατικές αξιώσεις της Τουρκίας. Ελλάδα και Κύπρος σήμερα απο κοινού, εκμεταλλευόμενες την διεθνή συγκυρία, τα μεγάλα ρήγματα στις γεωστρατηγικές συμμαχίες της Τουρκίας, όπως με το Ισραήλ και άλλες χώρες, αλλά και τις τεράστιες ευκαιρίες που τους διανοίγουν οι ενεργειακοί τους πόροι, μπορούν να θωρακιστούν αμυντικά και διπλωματικά και να διασφαλίσουν έτσι την οικονομική τους ανάπτυξη και την κοινωνική τους ευημερία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »